2015. február 27., péntek

PH- ÉRTÉK A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN

A bőr kémhatása vagyis pH-ja fontos szerepet játszik a bőrápolásban is, legfőképpen a bőr tisztításában. Valójában a tisztítást nem a különböző készítmények, a sampon, a tusfürdő vagy a szappan végzi, hanem a tisztítószereknek azon alkotórészei, amelyek a víz pH-ját eltolják savas vagy lúgos irányba.

LÚGOS TISZTÍTÓSZEREK
A lúgos szereket, mint a só, szóda, szappan, iszap, hamu, már az ókorban is használták tisztálkodásra. A lúgos bőrápolók megnyugtatják a bőrt, méregtelenítik, valamint visszatöltik zsír- és ásványianyag tartalmát. Normalizálják a faggyúmirigyek működését, és a bőr természetes nedvességtartalmát, így segíthetnek az aknés, ekcémás panaszok enyhítésében.

SAVAS TISZTÍTÓSZEREK
A bőrápolásban használatos savas tisztítószereket ugyancsak több ezer év óta használja az emberiség. A savas szerek tisztítanak, frissítenek, feszesítik, élékítik a bőrt, segítenek eltávolítani az elszarusodott hámsejteket. A savas tisztítószerek közé tartozik a méz, a joghurt, a vaj, az ecet, a bor, különféle gyümölcsök.

PH SEMLEGES ÁTVERÉS!?!
A reklámokból!!! tudjuk, hogy a bőr a legjobban a pH semleges, vagyis 5,5 pH-ra beállított szereket tolerálja a legjobban. Ez így nem egészen igaz. A kozmetikai ipar által előállított ún. pH semleges, állítólag bőrbarát készítmények ugyanis szinte teljes egészében szintetikus anyagokból álló készítmények. Tartalmaznak szintetikus olajakat, sűrítő- és emulgáló szereket, különböző felületaktív anyagokat (tenzideket), tartósító- és illatosító adalékokat. A felületaktív anyagok azonban jelentősen megnövelik a kozmetikai szerek pH-ját, ezért a pH csökkentésére valamilyen – ugyancsak szintetikus – savat használnak, ellensúlyozandó az erős irritáló és szárító hatást. Ezen kívül a kőolajszármazékok eltömítitk a bőr pórusait, a habzást növelő tenzidek pedig nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is lehetnek.
A természetes alapanyagokból készült szappanban az alkálisó (szappan alatt tulajdonképpen nagyobb szénatomszámú zsírsavak alkálisóit  - nátrium- vagy kálium sóit - értjük) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. Úgy működik, hogy a szénlánc zsírokban, a nátrium- vagy kálium ion pedig vízben oldódik. A vizes szappan oldatban lévő szappan molekulák szerves részei a zsírcseppekben feloldódnak, az ionos része a zsírcsepp felületén marad és vízmolekulák kötödnek hozzá, így a zsír vízoldhatóvá válik. A szappan tehát önmagában is felületaktív anyag.

MI BEFOLYÁSOLJA A BŐR PH ÉRTÉKÉT?
Tulajdonképpen a bőrnek, mint szilárd anyagnak, nincs is pH-ja, a bőr pH értéke a bőrt védő savköpenyre vonatkozik. A savköpeny pH-ja 4,5-6,2 pH között van, tehát az 5,5 pH egy nagyon általános szám, egyáltalán nem kell szentírásnak venni. A bőr pH értékét nagyon sok minden befolyásolja:
-          elsősorban az életkor,
-          a genetikai adottságok,
-          a környezet,
-          a táplálkozás,
-          az általunk használt tisztító- és kozmetikai szerek,
-          betegségek.
Még a test különböző felületeit fedő bőrterületeknek is eltérő a pH értéke, magasabb kémhatású (lúgosabb) a hónalj területe, alacsonyabb kémhatásúak (savasabbak) az intim területek.

TANULSÁG
A tanulság pedig mindebből az, hogy akár lúgos, akár savas tisztítószereket használunk, azok legyenek kíméletesek és gyengédek a bőrünkhöz. Fontos, hogy megismerkedjünk a SAJÁT bőrünk tulajdonságaival. Mindenképpen kerüljük a szélsőséges eljárásokat, elsősorban a szintetikus, káros anyagokat tartalmazó szereket, melyek erősen igénybe veszik a bőrt és felborítják természetes egyensúlyát. A bőr természeténél fogva képes gondoskodni magáról. Különösebb ápolásra csak akkor szorul, ha működésében zavar keletkezik. Nekünk mindössze annyi a feladatunk, hogy támogassuk a bőr munkáját.


A háziszappanok pH-járól egy későbbi bejegyzésben lesz szó.




***Kapcsolódó bejegyzés: (Majdnem) minden a pH-ról



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése