Azt már
tudjuk, hogy a szappanfőzéshez szükségünk van elszappanosítható zsíralapra és
elszappanosító anyagra. De milyen anyagok alkalmasak az elszappanosításra.
Jöjjön egy kis kémia, ígérem nem lesz hosszú és bonyolult. A szappan
tulajdonképpen nem más, mint a zsíralapban található zsiradékok zsírsavainak
fémsója. A zsírsavak közül a HOSSZÚ SZÉNLÁNCÚ SZERVES SAVAKNAK (palmitin-,
sztearin-, laurin-, és olajsavaknak), a fémek közül elsősorban a NÁTRIUMNAK és
a KÁLIUMNAK van fontos szerepe. A NÁTRONSZAPPAN SZILÁRD, a KÁLISZAPPAN KENŐCSÖS
állagú. (Megjegyzésként: amikor a blogban egy-egy olajat ismertetek, mindig
leírom az összetételét is, hogy tudjuk, azt a bizonyos olajat mikor mire a
legcélszerűbb használni. Az egyedi receptek kialakításánál is nagy szerepe van
a zsírsav-összetételnek.)
Tehát a
zsíradékok megbontására, illetve a szerves savakkal só-, azaz szappanképzésre a
nátrium és a kálium lúgos vegyületei szolgálnak.
A
szappanosítást HÁROMFÉLE MÓDSZERREL végezhetjük:
1. NAOH VAGYIS
LÚGKŐ MÓDSZERREL,
2. KARBONÁT
MÓDSZERREL,
3. SZÓDA-MÉSZ
MÓDSZERREL.
1. NaOH,
LÚGKŐ MÓDSZER
Manapság ez
a legelterjedtebb módszer, a hideg eljárással készült szappanoknál is ezt alkalmazzuk.
A NÁTRIUMVEGYÜLETEK
közül elsősorban manapság a NAOH-t, a NÁTRIUMHIDROXIDOT (leánykori nevein marólúg,
marónátron, nátronlúg, zsírszóda, lúgkő,jégszóda) használjuk a lúgköves eljárás
során. A NaOH meleg (kb.40 fokos) zsíralappal gyorsan szappanná alakul. A
vízben feloldott NaOH-t folyamatos keverés közben, kis mennyiségekben adjuk a
felmelegített zsíralaphoz, különben előfordulhat, hogy a képződő szappanmolekulák
zsíradékot zárnak magukba, és ez csomósodáshoz, a végterméknél minőségi hibához
vezethet. De a szükségesnél több lúg is a szappanban maradhat, ez pedig a kész
szappant ragadóssá teszi, a használat során pedig bőrizgató hatása lehet. (BÁR
A MOSÓSZAPPANT EGY KICSIT „TÚLLÚGOZHATJUK”, AJÁNLATOS MINDEN ESETBEN A
SZAPPANKALKULÁTORT HASZNÁLNI, AZ OPTIMÁLIS LÚGMENNYISÉG BEÁLLÍTÁSÁHOZ!!!)
2. KARBONÁT
MÓDSZER
A hamuzsír
és a szóda a legrégebben használt lúgok. Viszonylag enyhe lúgok, a természetben
„készen” találhatóak. Mivel igazán természetes anyagokról van szó, az alapanyag
minősége változhat, begyűjtési helytől, időponttól és a hamuzsír esetében a
felhasznált növényektől is függően.
A
karbonátos módszer igazi főzős módszer, mivel ezek a vegyületek nem elég erős
lúgok ahhoz, hogy alacsonyabb hőmérsékleten reagáljanak a zsiradékokkal.
Viszont előnyére szolgál, hogy nagyon takarékos.
A HAMUZSÍRT
vagyis KÁLIUMKARBONÁTOT (K2CO3)
régebbi elnevezésein szalajkát vagy kétszénsavas hamanyot, az elégett fa
ill. növény hamujából, vizes áztatással nyerték (részletes leírás később
következik!) A hamuzsír elnevezés is innen származik és az anyag zsíros
tapintásából. Ma
A SZÓDA
szikes talajokon, sós tavaknál, tengerpartokon a nátriumtartalmú kőzetek
mállásával állandóan keletkezik. A NÁTRIUMKARBONÁT Na2CO3 (mosószóda,
sziksó, szóda, kristályszóda, kalcinált szóda, ammóniák szóda néven ismeretes)
A mosószódát már az 1800-as években is használták, kiváló zsíroldó és a vizet
is lágyítja.
A szapanfőzés
a következőképpen zajlik. A főzőüstben a szódát forróvízben feloldjuk, vagy a
hamuzsírt a vízzel együtt feltesszük melegedni. Amikor a lúgos oldat felforrt, apránként
hozzáadagoljuk a zsíradékot. Azért ajánlott az apránkénti adagolás, mert a
főzés során CO2 keletkezik, amitől kifuthat a főzetünk. A főzési idő
elég hosszú, lassú tűzön, időnként kavargatva addig főzzük, amíg már nem
fejlődik több CO2. Ez azért igényel némi rutint, hogy az enyhén
forrásban lévő víz bugyogásától meg tudjuk különböztetni a CO2
fejlődés kis buborékjait. Ha már további zsiradékadagolás hatására sem fejlődik
CO2, akkor célegyenesben vagyunk, a lúg elfogyott a főzetből. Már
csak a kisózás van hátra. A főzetünkbe konyhasót adagolunk addig, amíg nem
tapasztaljuk a fázisszétválást. Látni fogjuk, hogy az üst tetejére felúszik a zsírsava
nátrium- vagy káliumsói, vagyis a kész szappanunk. Ezt lemerjük és formába
tesszük, hagyjuk pihenni.
3. SZÓDA-MÉSZ
MÓDSZER
Az előbb
leírt módszerrel valóban hosszadalmas a szappankészítés folyamata, de már ősanyáink
is ismerték a szóda-mész „trükköt”. A szóda-mész módszer lényege, hogy a vízben
oldott szódához ill. hamuzsírhoz oltott meszet (Ca(OH)2)adagoltak. A
kémiai folyamat képlete a következő:
Na2CO3
+ Ca(OH)2 → 2 NaOH + CaCO3
Vagyis szóda + mész = lúg + mészkő
(kréta). A krétát leszűrték, a megmaradt folyadékot (lúgos vizet) pedig
főzéssel már a kellő erősségű lúggá lehetett sűríteni. Így már az erősebb
lúggal CO2 fejlődése nélkül is, sokkal rövidebb idő alatt lehetett
szappant főzni.
Enek a módszernek a hátránya, hogy a
lúgot nagyon pontosan kell adagolnunk, mert ha nem így teszünk, a akkor a kész
szappan felúszik ugyan a víz tetejére, a keletkező glicerin azonban a
lúgfelesleggel együtt a vízben marad oldva. Ha pontosan adagoljuk a lúgot, elkerülhetjük
a kisózást.
A szódát szokták trisóval (NA3PO4,
trinátrium-foszfát) helyettesíteni, én azonban nem ajánlom, mert a foszfátok a
környezetre meglehetősen ártalmasask, az élővizek elalgásodását okozzák.
Folyt.köv.
hamulúg készítés házilag és felhasználási lehetőségei.
Kapcsolódó tartalmak:
szia! szerintem meg a szükségesnél több lúg törékennyé teszi a szappant, nem ragadóssá..:)
VálaszTörlésés nem csak a 3. számú módszer esetén maradhat a glicerin a fenéklúgban, hanem az összes módszer esetén. de lássuk be, mosószappannak nem feltétlenül kell kézápoló hatással is rendelkeznie! és ha a 2. módszer szerint kisózom, akkor sem igazán marad glicerin :D mondjuk a rutinos szappanfőző tudja, hogy mikor kell megállni, és a szappan kozmetikai célra is jó lesz!
egyébként főzött szappan nem igazán tud erősen lúgos lenni, mert ha odáig fajulna a dolog, akkor a késztermék nem piacképes, törik, kristályos. ha meg nincs megfőzve rendesen, akkor zsírszagú.
amúgy jó poszt! köszi
Nagyon köszönöm a kiegészítést!!! Tanultam(tunk) belőle.
VálaszTörlésÁgota