A szappanok
illóolajjal történő illatosításánál illetve az illatkompozíciók
összeállításásnál tekintettel kell lennünk a megálmodott illat elérésén kívül
arra is, hogy az összeállított illatnak milyen hatása van a szappanra illetve a
szappannak az illatra.
Vegyileg az
illóolajok különböző molekulák, észterek, terpének, alkoholok, fenolok,
aldehidek, ketonok, éterek és még számos vegyi anyag elegye.Ezek az összetevők
adják az illóolajok vírusölö, gombaölő, baktériumölő, nyálkaoldó vagy
gyulladáscsökkentő tulajdonságait. Más-más mértékben, de mindegyik illóolaj
fertőzést gátló és illatosító.
Az
illóolajokat elsősorban a szaglásunkon keresztül érzékeljük. A szaglás
közvetlen kapcsolatban áll a limbikus rendszerrel, amely az érzelmi,
magatartásbeli ösztönös reakciókat és az emlékezetet szabályozza. Így az
illatok közvetlenül befolyásolják az idegrendszerünket, érzelmeinket,
lelkiállípotunkat és ezen keresztül kihatnak a fizikai állapotunkra is.
FIZIKAI ÉS
KÉMIAI HATÁSOK – A SZAPPAN HATÁSA AZ ILLÓOLAJOKRA
A
természetes illóolajok tartóssága, színállósága a szappanokban igen eltérő
lehet. Az illaterősség megállapítására eddig még nem találtak mértéket, ennek
érzékelhetősége egyénenként változó.
Az
illóolajok egyrészt FIZIKAI, másrészt kémiai hatással lehetnek a szappanokra.
Fizikai hatásnak tulajdonítjuk azt az elváltozást, amikor egyes illóolajok
használatakor a szappan ridegebbé, törékenyebbé válik.
A KÉMIAI behatások
több csoportba sorolhatóak. Az egyik eset, amikor a szappan befolyásolja az
illatanyag illatosító hatását, máskor pedig az illatosító anyagok gyakorolnak
hatást a szappanra, végül az is lehetséges, hogy az illatok egymásra hatnak és
ezáltal összetételükben és illathatásukban megváltoznak.
Abban az
esetben, ha a szappanban nagyobb mennyiségű LÚGFELESLEG van, egyes illóolajok
teljesen megváltozhatnak, pl. az észter tartalmú illóolajok (pl. levendula,
rozmaring, ylang-ylang) elszappanosodnak, ezáltal illatosító hatásuk megszűnik.
Erőteljesebben befolyásolja az illatok hatását – hiányzó lúg esetén – a
szappanban lévő, EL NEM SZAPPANOSODOTT ZSÍR. Az ilyen esetekben, a bekövetkező
avasodási folyamat az illatanyagokat megbonthatja. elváltozást okozhatnak még
az illatanyagokban a szappanban előforduló „tisztátalanságok” is, fehérjék,
nyálkaanyagok, fémek jelenléte. Ezek is megbonthatják az illatanyagokat és
ezáltal az illat és a szappan színe is megváltozhat. Az illatanyagok
színváltozásának következménye a szappanok egyenletes vagy csíkozott sötétedése.
Egyes
illóolajok a SZAPPAN, a FÉNY, a LEVEGŐ
hatására elgyantásodnak, ezáltal illatukat elveszítik. Ilyen olajok pl. a
citromolaj, narancsolaj, köményolaj, fenyőolaj.
AZ
ILLÓOLAJOK HATÁSA A SZAPPANRA
Miként a
szappan elváltoztathatja az illatanyagokat, az illatanyagok is (vegyi) hatást
gyakorolhatnak a szappanra. Az ALDEHID TARTALMÚ illóolajok (pl. ánizs, fahéj)
levegő hatására savakká alakulhatnak át, ezek pedig a szappanból felszabadítják
a zsírsavakat, ezzel avasodást, foltosodást idéznek elő. A TERPÉN TARTALMÚ
olajok (pl. narancs, citrom, bergamott, mandarin) oxigénátvivő hatásukkal
szintén a szappan avasodását idézhetik elő., különösen akkor , ha a zsíralapban
telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban.
Némely
illatanyag ugyanakkor kifejezetten védi a szappant az avasodástól. Ilyenek
elsősorban a GYANTÁK (tolu, benzoe, labdanum, tömjén stb.).
A
gyakorlatban annyiféle receptet használunk, annyiféle összetevő fordul elő a
különböző zsírokban olajokban és egyéb adalékokban, hogy a legbiztosabb
módszer, ha olyan illóolajokat és keverékeket használunk, ami másoknak már
hosszú távon bevált, vagy elővesszük a kísérletező kedvünket és bátran
kipróbáljuk a különféle illatanyagokat ill. keverékeket, mindig elteszünk
belőle egy kisebb mennyiséget, és hosszabb távon megfigyeljük a szappanban
történő esetleges változásokat.
ILLATOK
RÖGZÍTÉSE, A FIXATŐRÖK ADAGOLÁSA
A különféle
illóolajok keverésének vannak kipróbált szabályai. Az illatok összeállításának
legfontosabb irányelve kell, hogy legyen, hogy a kompozíció harmónikus,
összhangba hozott, „kerek” illat legyen. A kerek illaton azt értem, hogy az
egyes illatok ne tűnjenek ki, hanem a különböző illatok olvadjanak annyira
egymásba, hogy a kompozíció egységesnek
ható illatot adjon.
ható illatot adjon.
Ahhoz, hogy
a szappanunk minél tovább megőrizze illatát, különféle illatrögzítő anyagokat
is felhasználhatunk. Ezeket az anyagokat fixatőröknek nevezzük, tulajdonképpen
az illóolajok illékonyságát képesek csökkenteni. A fixáló anyagok közül
kiemelkednek a gyanták, amelyeknek adszorpciós (magához szívó) hatása is
van. Adagolásuk a zsíralaphoz
1-2 %
lehet. Használhatunk még agyagféléket, nyílgyökérport, zablisztet, rizslisztet
is erre a célra. Ezeknek az adagolása 1-2 evőkanál 1 kg zsíralaphoz. Bizonyos
illóolajak is képesek más illóolajokat „megkötni”, ezek a rögzítő illatanyagok.
Segítik az illatnak a megmaradását, tartósságát és biztosítják az illat
megtapadását a bőrön. Ilyen illóolajok a pacsuli, cédrus, szantál, ylang-ylang,
fahéj, vetiver. Végül az a módszer is eredményhez vezethet, ha az illóolajokat
egy kevés ricinusban keverjük el, és így adjuk hozzá a szappanmasszához.
MIKOR ADJUK
A SZAPPANMASSZÁHOZ AZ ILLATOSÍTÓ ANYAGOKAT?
A hidegúton
készülő szappanoknál az illatosító anyagokat a zsír-lúg emulzióba adjuk, a
szalagfázis elérése után közvetlenül. A természetes illóolajok leggtöbbje –ahogyan
már volt róla szó – kevéssé ellenállóak a lúggal és a keletkező hővel szemben,
ezért mindig igyekezzünk olyan illóolajokat választani, amelyek a leginkább képesek
megőrizni eredeti összetételüket. Ezek leginkább a fixatőrnek is alkalmas
illóolajok, de legalábbis ezek az olajok valamilyen arányban szerepeljenek az
illatosító kompozíciónkban.
A meleg
eljárással készülő szappanok pl. glicerinszappanok esetében az illatanyagok
hozzákeverése az elszappanosodás befejezése után történik, amikor a szappan már
kicsit lehűlt, és nagyobb mennyiségű szabadalkálit (lúgot) már nem tartalmaz. A
glicerinszappanok rendszerint alkohollal készülnek, ezért ennek jelenléte is
változtathat az illat jellegén.
5 JÓL
BEVÁLT, EGYSZERŰ SZAPPAN ILLATOSÍTÓ KEVERÉK:
1. KEVERÉK
- 1 rész
ánizs
- 1 rész
citronella
- 1 rész
levendula
2. KEVERÉK
- 2 rész
geránium
- 2 rész
levendula
- 1 rész
ylang-ylang
3. KEVERÉK
(RÓZSAILLAT)
- 20 rész
geránium,
- 20 rész
pálmarózsa,
- 5 rész
szegfűszeg,
- 2 rész
pacsuli
4. KEVERÉK
- 2 rész
levendula
- 2 rész
geránium
- 1 rész
fenyő
5. KEVERÉK
- 1 rész cubeba
- 1 rész
cédrus
- 4 rész teafa
- 4 rész
eukaliptusz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése