Az olívaolajat
folyékony aranynak is nevezik. Kimagasló bőrápoló és bőrregeneráló
tulajdonságai miatt a szilárd és
folyékony szappanoknak is egyik kedvenc alkotórésze. A kasztíliai szappanoknak
(részletes leírás ITT) ugyancsak az olívaolaj az alapja. Ezt egészítik ki adott
esetben más növényi olajokkal, például ricinussal, kókuszolajjal, jojobával,
kenderolajjal, vagy a híres aleppói szappan esetében babérolajjal. A különféle
olajok hozzáadásával lehet a szappanunk tulajdonságait módosítani aszerint,
hogy mire van szükségünk.
Ma az egyik legismertebb folyékony kasztíliai
szappanmárka a Dr. Bronner’s. A családi vállalkozás már több, mint 150 éve gyárt
szappanokat Kaliforniában. A mai
formájában is kapható folyékony szappanokat 1948 óta forgalmazzák meglehetősen
borsos áron. Igaz, hogy a manufaktúrában manapság is kézzel készülnek a
remekművek, még a csomagolás sincsen gépesítve.
A recept nagyon egyszerűen elkészíthető,
töredék árért otthon is megfőzhetjük a híres nevezetes folyékony kasztíliai
szappant, amit nem csak fürdésre használhatunk, de számtalan más szépítő és
tisztítószer alapja is.
Készíthetünk belőle - a teljesség igénye nélkül
- sampont, fogkrémet, borotválkozószert,
dezodort, arclemosót, kutyasampont, sőt a VEGYSZERES ZÖLDSÉGEKET ÉS
GYÜMÖLCSÖKET IS MEGTISZTÍTHATJUK vele.
Folyékony szappant többféle technikával
készíthetünk. Az itt leírt recept különlegessége, hogy a LÚGOT GLICERINNEL
ÖSSZEKEVERT VÍZBEN!!! OLDJUK, és nem nátrium hidroxidot, hanem KÁLIUM HIDROXIDOT
használunk az elszappanosításnál.
A folyékony szappant elkészülte után tovább
adalékolhatjuk, például kedvenc illóolajunk vagy illóolaj keverékünk
hozzáadásával.
Ez egy nagyon költséghatékony alaprecept, amit
szükség szerint lehet módosítani.
HOZZÁVALÓK:
-
907 gr olívaolaj,
-
327 gr desztillált víz,
-
227 gr glicerin,
-
185 gr KOH!!!
ELKÉSZÍTÉS
1. Gőz fölött melegítsük az olívaolajat 40-45
fokra.
2. A glicerint keverjük el a desztillált vízzel.
3. A desztillált vízben oldjuk fel a KOH-t.
(Először fátyolossá válik, de pár perc alatt kitisztul.)
4. A lúgos keveréket öntsük a meleg olívaolajhoz
és kézi mixerrel alaposan keverjük el a masszát.
5. Nagyon lassú tűzön kevergessük tovább, hogy az
olaj a lúgos folyadékkal teljesen elegyedjen. Némi idő elteltével elkezd majd sűrűsödni,
először majonéz állagúvá válik, majd egy krémes pudinghoz fog hasonlítani. Majd
ismét tovább sűrűsödik és egy kissé
szemcséssé válik. Rendületlenül folytassuk a keverést! (Türelem, az egész folyamat eltarthat akár 40-50 percig is!!!) Most következik az a
fázis, amikor a masszában átlátszó csíkok fognak megjelenni, majd az egész
massza elkezd áttetszőbbé válni. Váltsunk át a keverésnél egy fakanálra.
6. Most lassú tűzön főzzük addig (kb. 3 óra), amíg
a massza teljesen gélesedik és áttetsző, aranyos színű nem lesz. 30 percenként
keverjük meg! (Nem baj ha hosszabb ideig főzzük.)
7. Amikor a teljes elszappanosodás lezajlott, a
massza készen áll a hígitásra. (Javasolt egy próbát végezni, ha nem vagyunk
teljesen biztosak a dolgunkban. Egy csepp masszát higítsunk fel vízzel. Ha még fátyolos az
oldatunk, akkor még nem történt meg a teljes elszappanosodás.)
8.
A higítás felmelegített desztillált vízzel
történik. A megadott mennyiségű masszát (kb. 2kg) 4,5-9 kg-ig higíthatjuk. A
kívánt mennyiségű masszára ráöntjük a melegvizet és egy éjszakán át hagyjuk
oldódni. Ha nem tudunk aludni, időnként megkeverhetjük. J Ha másnapra sem oldódott volna fel teljesen, egy picit
melegíthetjük kevergetés közben.
9. Ha elkészültünk, tetszés szerint színezhetjük
és illatosíthatjuk a szappanunkat.
Nem szabad elfelejteni, hogy a házilag készült
folyékony szappan „vékonyabb” lesz valamivel, mint a bolt. ennek az az oka,
hogy a bolti szappanokat még különféle sűrítőkkel adalékolják.
TIPPEK, TRÜKKÖK
Ha mégis növelni szeretnénk a szappanunk viszkozitását, akkor (1 literhez számítva) 8 gr NEM JÓDOZOTT sót keverjünk el 24 gr desztillált vízzel és és lassan, alaposan keverjük bele a szappanba. Előfordulhat, hogy nem lesz szükségünk az egész mennyiségre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése