A spirulina
színanyagai természetes színezékként is felhasználhatóak a szappan készítésnél.
A spirulinában megtalálható enzim pigmentek adják, gyógyító hatásukon kívül, az
alga kékes-zöld színét. A klorofillban lévő magnézium molekula felelős a szép,
mélyzöld színért, a kékes színt pedig a
fikocianin nevű pigment adja.
HÁROM
MÓDSZER A SZÍNEZÉSRE
A
spirulinát, csakúgy, mint számos más szappan színezéshez használt anyagot, többféleképpen is hozzákeverhetjük a
szappanmasszához. Mindegyik módszer
alkalmazása során más-más árnyalatot fogunk kapni. Természetesen a szín
intenzitása függ a bekevert spirulina mennyiségétől is, valamint attól, hogy
milyen típusú olajakból állítottuk össze a receptünket. Az olajok alapszíne
minden esetben hatással van a végeredményre. A spirulina esetében az avokádó
olaj és az olíva olaj, köszönhetően alapvető zöld színének, elmélyíti és
tartósabbá teszi szappanunk zöld színét. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a
természetes növényi színezékek az ásványi pigmentekkel ellentétben soha nem
adnak olyan tartós eredményt. Egy idő után a szappanok fakulhatnak, árnyalatukat
megváltoztathatják, esetleg enyhén barnulhatnak. A spirulina, mivel nagy
mennyiségben tartalmaz klorofillt, fokozottan érzékeny a fényre, ezért az érési
idő alatt, és a felhasználásig is érdemes mindenképpen ügyelni arra, hogy sötét
helyen tartsuk az elkészült szappant.
1. MÓDSZER
– KÉSZÍTSÜNK INFÚZIÓT!
Infúziót (macerátumot)
kétféleképpen készíthetünk. A HIDEGOLAJOS KIVONÁS egy hosszabb ideig tartó
eljárás, ilyenkor a kiválasztott olajba - itt most az ajánlott olaj az olíva -,
jól elkeverve beletesszük a spirulina port. Szükségünk lesz egy jól záródó,
tisztára mosott, száraz befőttes üvegre, amibe beleszórunk kb. 2 evőkanálnyi
spirulina port. Felöntjük kb. egy csészényi (250 ml.) olajjal és jól
összekeverjük. Kiütögetjük az üvegből a légbuborékokat és lezárva sötét helyre
állítjuk. (Itt a klorofill tartalom miatt mindenképpen sötétben tartsuk az
üveget!) Legalább 1 hónapig hagyjuk érni, hetente egyszer-kétszer keverjük meg.
Minél tovább hagyjuk az olajban a spirulinát, annál sötétebb színt érhetünk el.
Akár 3-4 hónapig is pihentethetjük.
A
MELEGOLAJOS ELJÁRÁS során a spirulinás olajat
2-3 órán keresztül lassú tűzön, gőz fölött melegítjük, így nyerjük ki a
zöld színt az algából.
Mindkét
eljárást azzal fejezzük be, hogy leszűrjük a macerátumot. Persze aki szereti a
rusztikusabb szappanokat, az nyugodtan tegye bele az olajjal együtt a
spirulinát is a masszába. Finom dörzshatást lehet így elérni.
Az
elkészült olajos kivonatot úgy használjuk, hogy a receptben szereplő olaj bizonyos
mennyiségét kiváltjuk a macerált olajjal. A kiváltható olaj mennyisége
megegyezik az adott, a maceráláshoz használt olajnak az adott receptben
maximálisan ajánlott mennyiségével. Minél több a szappanban a macerált olaj,
annál intenzívebb színt érhetünk el.
2. MÓDSZER –
SZÍNEZÉS A SZALAGFÁZISNÁL
Ennél a
módszernél a szalagfázisnál keverjük bele a szappanmasszába a spirulinát. Ha a
masszából kiveszünk egy keveset és először abban keverjük el a színezéket és
úgy tesszük vissza az alapmasszához, akkor egészen biztosan elkerülhetjük a
csomósodást.
Amennyiben
azt választjuk, hogy túlzsírozzuk a szappanunkat és a szalagfázisnál keverjük
bele a masszába a plusz olaj mennyiséget, akkor az olajba is belekeverhetjük a
színezéket.
A
belekevert spirulina enyhe radírozó hatást is ad a szappannak, és kicsit
rusztikusabb megjelenést, mivel ilyenkor az elkészült szappanban látszanak a
szemcsék.
3. MÓDSZER
– SZÍNEZÉK A LÚGOS OLDATBA
A harmadik
megoldás, az amikor egyenesen a lúgos oldatba tesszük a színezéket. Mivel a lúg
ilyenkor akár 80-90 fokosra is felmelegszik, a keletkezett hő is segíti a
színezék kioldódását. A klorofill „lúgálló”, így minden további nélkül
alkalmazhatjuk ezt a módszert a spirulina algánál, és minden olyan más növénynél,
amelynek a színezőanyagát a klorofill adja.
Ha
homogénebb masszát szeretnénk elérni, akkor itt is ajánlatos leszűrni a lúgot.
FIGYELEM
FONTOS!
Akik tömbös
formába öntik a szappant, azok gyakran találkoznak az ún. gélesedéssel.
Ilyenkor a szappanmassza felmelegszik, akár 70-80 fokra is és a massza „üvegszerűvé”
válik. Általában a
massza közepén, ovális alakban jelentkezik a zselészerű folt, majd egy idő után
eltűnik. A klorofill
tartalmú színezőanyag használatánál a szín árnyalatát befolyásolja az a tényező
is, hogy a massza átment-e ilyen gélfázison. Abban az esetben, ha átment, egy
sötétebb, de sárgásabb árnyalatot kapunk.
A fent
leírtakból kiderül, hogy a zöld szín számtalan árnyalatát elő lehet
csalogatni a spirulina felhasználásával. A különböző módszerek akár
kombinálhatóak is, és az egyes módszereken belül is más-más eredményhez jutunk,
ha változtatjuk a hozzáadott spirulina mennyiségét.
Jó
kísérletezést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése