2015. február 12., csütörtök

SZAPPAN SZÍNEZÉSE SPIRULINÁVAL

A spirulina színanyagai természetes színezékként is felhasználhatóak a szappan készítésnél. A spirulinában megtalálható enzim pigmentek adják, gyógyító hatásukon kívül, az alga kékes-zöld színét. A klorofillban lévő magnézium molekula felelős a szép, mélyzöld színért,  a kékes színt pedig a fikocianin nevű pigment adja.

HÁROM MÓDSZER A SZÍNEZÉSRE
A spirulinát, csakúgy, mint számos más szappan színezéshez használt anyagot,  többféleképpen is hozzákeverhetjük a szappanmasszához.  Mindegyik módszer alkalmazása során más-más árnyalatot fogunk kapni. Természetesen a szín intenzitása függ a bekevert spirulina mennyiségétől is, valamint attól, hogy milyen típusú olajakból állítottuk össze a receptünket. Az olajok alapszíne minden esetben hatással van a végeredményre. A spirulina esetében az avokádó olaj és az olíva olaj, köszönhetően alapvető zöld színének, elmélyíti és tartósabbá teszi szappanunk zöld színét. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a természetes növényi színezékek az ásványi pigmentekkel ellentétben soha nem adnak olyan tartós eredményt. Egy idő után a szappanok fakulhatnak, árnyalatukat megváltoztathatják, esetleg enyhén barnulhatnak. A spirulina, mivel nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, fokozottan érzékeny a fényre, ezért az érési idő alatt, és a felhasználásig is érdemes mindenképpen ügyelni arra, hogy sötét helyen tartsuk az elkészült szappant.

1. MÓDSZER – KÉSZÍTSÜNK INFÚZIÓT!
Infúziót (macerátumot) kétféleképpen készíthetünk. A HIDEGOLAJOS KIVONÁS egy hosszabb ideig tartó eljárás, ilyenkor a kiválasztott olajba - itt most az ajánlott olaj az olíva -, jól elkeverve beletesszük a spirulina port. Szükségünk lesz egy jól záródó, tisztára mosott, száraz befőttes üvegre, amibe beleszórunk kb. 2 evőkanálnyi spirulina port. Felöntjük kb. egy csészényi (250 ml.) olajjal és jól összekeverjük. Kiütögetjük az üvegből a légbuborékokat és lezárva sötét helyre állítjuk. (Itt a klorofill tartalom miatt mindenképpen sötétben tartsuk az üveget!) Legalább 1 hónapig hagyjuk érni, hetente egyszer-kétszer keverjük meg. Minél tovább hagyjuk az olajban a spirulinát, annál sötétebb színt érhetünk el. Akár 3-4 hónapig is pihentethetjük.
A MELEGOLAJOS ELJÁRÁS során a spirulinás olajat  2-3 órán keresztül lassú tűzön, gőz fölött melegítjük, így nyerjük ki a zöld színt az algából.
Mindkét eljárást azzal fejezzük be, hogy leszűrjük a macerátumot. Persze aki szereti a rusztikusabb szappanokat, az nyugodtan tegye bele az olajjal együtt a spirulinát is a masszába. Finom dörzshatást lehet így elérni.
Az elkészült olajos kivonatot úgy használjuk, hogy a receptben szereplő olaj bizonyos mennyiségét kiváltjuk a macerált olajjal. A kiváltható olaj mennyisége megegyezik az adott, a maceráláshoz használt olajnak az adott receptben maximálisan ajánlott mennyiségével. Minél több a szappanban a macerált olaj, annál intenzívebb színt érhetünk el.

2. MÓDSZER – SZÍNEZÉS A SZALAGFÁZISNÁL
Ennél a módszernél a szalagfázisnál keverjük bele a szappanmasszába a spirulinát. Ha a masszából kiveszünk egy keveset és először abban keverjük el a színezéket és úgy tesszük vissza az alapmasszához, akkor egészen biztosan elkerülhetjük a csomósodást.
Amennyiben azt választjuk, hogy túlzsírozzuk a szappanunkat és a szalagfázisnál keverjük bele a masszába a plusz olaj mennyiséget, akkor az olajba is belekeverhetjük a színezéket.
A belekevert spirulina enyhe radírozó hatást is ad a szappannak, és kicsit rusztikusabb megjelenést, mivel ilyenkor az elkészült szappanban látszanak a szemcsék.

3. MÓDSZER – SZÍNEZÉK A LÚGOS OLDATBA
A harmadik megoldás, az amikor egyenesen a lúgos oldatba tesszük a színezéket. Mivel a lúg ilyenkor akár 80-90 fokosra is felmelegszik, a keletkezett hő is segíti a színezék kioldódását. A klorofill „lúgálló”, így minden további nélkül alkalmazhatjuk ezt a módszert a spirulina algánál, és minden olyan más növénynél, amelynek a színezőanyagát a klorofill adja.
Ha homogénebb masszát szeretnénk elérni, akkor itt is ajánlatos leszűrni a lúgot.

FIGYELEM FONTOS!
Akik tömbös formába öntik a szappant, azok gyakran találkoznak az ún. gélesedéssel. Ilyenkor a szappanmassza felmelegszik, akár 70-80 fokra is és a massza „üvegszerűvé” válik. Általában a massza közepén, ovális alakban jelentkezik a zselészerű folt, majd egy idő után eltűnik. A klorofill tartalmú színezőanyag használatánál a szín árnyalatát befolyásolja az a tényező is, hogy a massza átment-e ilyen gélfázison. Abban az esetben, ha átment, egy sötétebb, de sárgásabb árnyalatot kapunk.

A fent leírtakból kiderül, hogy a zöld szín számtalan árnyalatát elő lehet csalogatni a spirulina felhasználásával. A különböző módszerek akár kombinálhatóak is, és az egyes módszereken belül is más-más eredményhez jutunk, ha változtatjuk a hozzáadott spirulina mennyiségét.
Jó kísérletezést!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése