INCI:
SPIRULINA PLATENSIS
A FÖLD
LEGÉRTÉKESEBB TÁPLÁLÉKA
A mikroalgák
a Föld legősibb élőlényei közé tartoznak, már 3,6 milliárd!!! évvel ezelőtt is
léteztek. Oxigéntermelésük révén részt vettek bolygónk légkörének
kialakításában.
A világ
teljes biomassza (azaz összes élőanyag) mennyiségének mintegy egyharmadát algák
teszik ki. Ahogyan a gombákból is léteznek ehető és mérgező változatok, úgy az
algáknak is vannak emberi fogyasztásra alkalmas és toxikus fajtái. A Spirulina
platensis az ehető fajok közé tartozik. A spirulinában az élethez szükséges,
szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen
mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem
tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.
A benne
található mintegy 4000!!! hatóanyag teszi Földünk talán legértékesebb
táplálékává. Tápértéke
nagyobb bármilyen más ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. „Super
food”-nak vagyis szuper élelmiszernek nyilvánították. A NASA az űrutazásoknál
is gyakorta használja, mivel koncentrált formában tartalmaz az élethez
nélkülözhetetlen vitaminokat és nyomelemeket. 1 gramja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.
MITŐL
SPIRULINA A SPIRULINA?
A Spirulina
platensis egy kék-zöld alga, egy fonalas cianobaktérium-faj. Elnevezését onnan
kapta, hogy a soksejtű fonal spirálszerűen feltekeredik. Rendszerint 5-7
csavarból áll, nagyjából egyenlő távolságokra elhelyezkedő keresztfalak osztják
sejtekre.
A
természetben nagy mennyiségben trópusi és szubtrópusi vizekben fordul elő.
LEGFONTOSABB
ÖSSZETEVŐK
A
mikroszkópikus vízinövény megközelítőleg 70 % fehérjét tartalmaz, mind a 8
esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavat, mégpedig a legideálisabb
arányban. Tartalmaz még 10 nem esszenciális aminosavat is. A fehérjék mellett
számtalan, a testünk szövetei számára fontos építőkövet is találunk benne,
különböző ásványi anyagokat és mikroelemeket. Mivel a felvett ásványok a
spirulinában lévő aminosavakkal szerves, ún. kelát kötésbe kerülnek, egy nagyon
jól hasznosuló ásványi anyag forrásként funkcionál.
A kelát (karom) kötésben a szerves
savak úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak kapcsolódni.
„Megfogják” a fémionokat, ily módon megmentve őket attól, hogy a tápcsatornában
jelen lévő savakkal, enzimekkel és más a táplálékban megtalálható anyagokkal
reakcióba lépjenek, melynek hatására csak alig vagy egyáltalán nem szívódnának
fel. A kelát kötésnek köszönhetően az ásványi anyagok, vitaminok, makro- és
mikro elemek sokkal hatékonyabban szívódnak fel, ennek köszönhetően a szervezet
könnyedén, nagy százalékban, sejtszinten tudja azokat hasznosítani.
A spirulina
a következő szerves, kelát kötésű ÁSVÁNYI ANYAGOKAT tartalmazza.
kálium,
kálcium, cink, magnézium, mangán, szelén, vas, foszfor.
- A spirulina
jelentős mennyiségben tartalmaz VITAMINOKAT is: E-vitamin, B-1, B-3, Inozit,
B-2, B-6, biotin, B-12, pantoténsav, folsav.
- KAROTIN
VEGYÜLETEKET, karotinodikat, melyből szervezetünk A-vitamint állít elő.
- ENZIM
PIGMENTEKET, amelyek nélkül testünk nem képes szintetizálni azon enzimek
sokaságát, melyek az anyagcsere egyensúlyához szükségesek. A legfontosabb
pigment a növények zöld színét adó KLOROFIL.
A klorofil ionokat bocsát ki, ha napfény éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a
biokémiai reakciókat, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A
klorofilt sokszor „zöld vérnek” is hívják, mert nagyon hasonlít az emberi
vérben található hemoglobinhoz. Míg Richard Willstatter 1915-ben kapott
Nobel-díjat a klorofil szerkezetének leírásáért, addig Dr. Hans Fisher 1930-ban
kapott szintén Nobel-díjat a hemoglobin szerkezetének felfedezéséért, és azt
találta, hogy az szinte hajszálpontosan megegyezik a klorofiléval. A különbség,
hogy a klorofil magja egy magnézium molekula, míg a hemoglobin egy vas
molekulát tartalmaz. A magnézium adja a zöld színét a klorofil molekulának, míg
a vas a vörös színt a vérnek. Ma már azt is tudjuk, hogy többféle klorofil is
létezik, legfontosabb közülük az a-klorofil, amely elengedhetetlen a
fotoszintézishez. A fotoszintézis egy olyan biokémiai folyamat, amely során a
növények, algák, egysejtűek vagy egyes baktériumok kémiai energiává alakítják
át a napfényt. Tulajdonképpen a klorofilrészecskék apró fénygyűjtő központok,
amelyek képesek felvenni a napfény energiáját, elektromos áramként tárolni és
továbbítani, vagyis az emberi szervezet számára feldolgozható, elektronformává
alakítják át a napfényt. Tehát a klorofil három alapvető értéke, hogy
napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, valamint aktiválja a kémiai energia
hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást. Végül szinte minden élő dolog
tápanyagellátása a fotoszintézis során termelt energiától függ, ami
létfontosságú a Földön.
Sőt, a Föld
atmoszférájának nagy részét kitevő oxigén termelődése is ettől az energiától
függ.
A
kékes színt a PHYCOCYANIN nevű
pigment adja, mely az emberi bilirubin pigmenttel analóg, mely fontos az
egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez.
Nem
mellesleg a phycocyanin rákmegelőző hatású.
A
PHORPYRIN egy vörös pigment, amely a
hemoglobin magját alkotja. Ehhez kapcsolódik a B12 vitamin ún. polypyrrol
molekulája, amely elengedhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez.
-
ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAKAT (linolsav, linolénsav, arachidonsav), leánykori nevén
F-vitamint.
Az esszenciális zsírsavakat az összes sejt használja, különösen fontosak az
oxigénszállítás szempontjából. Ezek nem veszélyes zsírok, létfontosságúak az
egészséghez.
-
GAMMA-LINOLÉN SAVAT, amely nem esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav,
nagyobb mennyiségben az anyatejben fordul elő. A telítetlen zsírsavak – többek
között – antioxidáns hatásúak, semlegesítik az emberi test számára káros
szabadgyököket, illetve gátolják azok kialakulását. A gamma-linolén sav
egészségügyi haszna, hogy hozzásegítik a szervezetet a helyi hormonoknak
tekinthető prosztaglandinok előállításához, melyek a vérnyomás és a
kapillárisok hormonális rugalmasságát szabályozzák. A gamma-linolén sav erősíti
az immunrendszert.
A
spirulina rendkívül magas tápértéke ellenére nagyon csekély mértékben tartalmaz
szénhidrátot. Mindössze 10-15 % cukor van benne, az is poliszacharid formában,
ami nem emeli meg a vércukor szintet.
Kalória
szempontjából is gazdaságos a spirulina, 1 evőkanálnyi spirulina összesen 30-40
kalóriát tartalmaz.
SEJTTISZTÍTÁS
SPIRULINÁVAL
A
spirulina alga kivételes hatásai közé tartozik, hogy képes visszaadni a sejtek
energetikai memóriáját, ami azt jelenti, hogy a gyógyult sejt elfelejti az
elszenvedett traumát. A sejtek tulajdonképpen kis „vegyi üzemek”, melyekben
energia- és anyag átalakítás folyik. A „gépek” szerepét a sejtekben az enzimek
játszák. Az igazi gépek az emberi tudásban lévő információk alapján készülnek,
abból a célból, hogy valamilyen hasznos munkát végezzenek. Az enzimek a DNS-ből
nyerik az információt, sőt az igazi gyárakkal ellentétben a sejtek a „gépeket”
saját maguk elő tudják állítani. A sejtek tehát olyan mikroszkópikus vegyi
üzemek, amik a DNS-ben tárolt információk alapján előállított enzimekkel kémiai
energiaátalakítást végeznek. A két kulcsszó itt az energia és az információ.
Nos a spirulina képes arra, hogy a sejteket megtisztítsa a káros energiáktól és
információktól.
Ez
a bejegyzés talán hosszabbra sikeredett a megszokottnál, de az ember igazán nem
mindennap találkozik ilyen csodálatos organizmussal. Talán első olvasatra nem sok
köze van az írásnak a szappan- vagy kozmetikai szerek készítéséhez, de úgy
gondolom, hogyha igazán ki akarjuk használni a spirulina egészen kivételes jótékony hatásait,
akkor mindenképpen meg kellett ismerkednünk egy kicsit mélyebben ennek az élő
szervezetnek a tulajdonságaival és jellegzetességeivel.
A
következő bejegyzésben már tényleg a spirulina alga szépészeti alkalmazásáról fogok írni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése