2015. február 10., kedd

SPIRULINA A ZÖLD ARANY

INCI: SPIRULINA PLATENSIS

A FÖLD LEGÉRTÉKESEBB TÁPLÁLÉKA
A mikroalgák a Föld legősibb élőlényei közé tartoznak, már 3,6 milliárd!!! évvel ezelőtt is léteztek. Oxigéntermelésük révén részt vettek bolygónk légkörének kialakításában.
A világ teljes biomassza (azaz összes élőanyag) mennyiségének mintegy egyharmadát algák teszik ki. Ahogyan a gombákból is léteznek ehető és mérgező változatok, úgy az algáknak is vannak emberi fogyasztásra alkalmas és toxikus fajtái. A Spirulina platensis az ehető fajok közé tartozik. A spirulinában az élethez szükséges, szinte minden anyag megtalálható, természetes egyensúlyba rendezve. Egyetlen mesterséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal ellátott étrend-kiegészítő sem tudja utánozni ezt a természet alkotta összhangot.
A benne található mintegy 4000!!! hatóanyag teszi Földünk talán legértékesebb táplálékává. Tápértéke nagyobb bármilyen más ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. „Super food”-nak vagyis szuper élelmiszernek nyilvánították. A NASA az űrutazásoknál is gyakorta használja, mivel koncentrált formában tartalmaz az élethez nélkülözhetetlen vitaminokat és nyomelemeket. 1 gramja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

MITŐL SPIRULINA A SPIRULINA?
A Spirulina platensis egy kék-zöld alga, egy fonalas cianobaktérium-faj. Elnevezését onnan kapta, hogy a soksejtű fonal spirálszerűen feltekeredik. Rendszerint 5-7 csavarból áll, nagyjából egyenlő távolságokra elhelyezkedő keresztfalak osztják sejtekre.
A természetben nagy mennyiségben trópusi és szubtrópusi vizekben fordul elő.

LEGFONTOSABB ÖSSZETEVŐK
A mikroszkópikus vízinövény megközelítőleg 70 % fehérjét tartalmaz, mind a 8 esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavat, mégpedig a legideálisabb arányban. Tartalmaz még 10 nem esszenciális aminosavat is. A fehérjék mellett számtalan, a testünk szövetei számára fontos építőkövet is találunk benne, különböző ásványi anyagokat és mikroelemeket. Mivel a felvett ásványok a spirulinában lévő aminosavakkal szerves, ún. kelát kötésbe kerülnek, egy nagyon jól hasznosuló ásványi anyag forrásként funkcionál.
A kelát (karom) kötésben a szerves savak úgy kapcsolódnak a fémionokhoz, hogy azok más anyaggal már nem tudnak kapcsolódni. „Megfogják” a fémionokat, ily módon megmentve őket attól, hogy a tápcsatornában jelen lévő savakkal, enzimekkel és más a táplálékban megtalálható anyagokkal reakcióba lépjenek, melynek hatására csak alig vagy egyáltalán nem szívódnának fel. A kelát kötésnek köszönhetően az ásványi anyagok, vitaminok, makro- és mikro elemek sokkal hatékonyabban szívódnak fel, ennek köszönhetően a szervezet könnyedén, nagy százalékban, sejtszinten tudja azokat hasznosítani.
A spirulina a következő szerves, kelát kötésű ÁSVÁNYI ANYAGOKAT tartalmazza.
kálium, kálcium, cink, magnézium, mangán, szelén, vas, foszfor.
- A spirulina jelentős mennyiségben tartalmaz VITAMINOKAT is: E-vitamin, B-1, B-3, Inozit, B-2, B-6, biotin, B-12, pantoténsav, folsav.
- KAROTIN VEGYÜLETEKET, karotinodikat, melyből szervezetünk A-vitamint állít elő.
- ENZIM PIGMENTEKET, amelyek nélkül testünk nem képes szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek az anyagcsere egyensúlyához szükségesek. A legfontosabb pigment a növények zöld színét adó KLOROFIL. A klorofil ionokat bocsát ki, ha napfény éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a biokémiai reakciókat, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A klorofilt sokszor „zöld vérnek” is hívják, mert nagyon hasonlít az emberi vérben található hemoglobinhoz. Míg Richard Willstatter 1915-ben kapott Nobel-díjat a klorofil szerkezetének leírásáért, addig Dr. Hans Fisher 1930-ban kapott szintén Nobel-díjat a hemoglobin szerkezetének felfedezéséért, és azt találta, hogy az szinte hajszálpontosan megegyezik a klorofiléval. A különbség, hogy a klorofil magja egy magnézium molekula, míg a hemoglobin egy vas molekulát tartalmaz. A magnézium adja a zöld színét a klorofil molekulának, míg a vas a vörös színt a vérnek. Ma már azt is tudjuk, hogy többféle klorofil is létezik, legfontosabb közülük az a-klorofil, amely elengedhetetlen a fotoszintézishez. A fotoszintézis egy olyan biokémiai folyamat, amely során a növények, algák, egysejtűek vagy egyes baktériumok kémiai energiává alakítják át a napfényt. Tulajdonképpen a klorofilrészecskék apró fénygyűjtő központok, amelyek képesek felvenni a napfény energiáját, elektromos áramként tárolni és továbbítani, vagyis az emberi szervezet számára feldolgozható, elektronformává alakítják át a napfényt. Tehát a klorofil három alapvető értéke, hogy napenergiát tartalmaz, oxigént és sókat hordoz, valamint aktiválja a kémiai energia hordozóit, a hormonokat és a kiválasztást. Végül szinte minden élő dolog tápanyagellátása a fotoszintézis során termelt energiától függ, ami létfontosságú a Földön.
Sőt, a Föld atmoszférájának nagy részét kitevő oxigén termelődése is ettől az energiától függ.
A kékes színt a PHYCOCYANIN nevű pigment adja, mely az emberi bilirubin pigmenttel analóg, mely fontos az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez.
Nem mellesleg a phycocyanin rákmegelőző hatású.
A PHORPYRIN egy vörös pigment, amely a hemoglobin magját alkotja. Ehhez kapcsolódik a B12 vitamin ún. polypyrrol molekulája, amely elengedhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez.
- ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAKAT (linolsav, linolénsav, arachidonsav),  leánykori nevén
F-vitamint. Az esszenciális zsírsavakat az összes sejt használja, különösen fontosak az oxigénszállítás szempontjából. Ezek nem veszélyes zsírok, létfontosságúak az egészséghez.
- GAMMA-LINOLÉN SAVAT, amely nem esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, nagyobb mennyiségben az anyatejben fordul elő. A telítetlen zsírsavak – többek között – antioxidáns hatásúak, semlegesítik az emberi test számára káros szabadgyököket, illetve gátolják azok kialakulását. A gamma-linolén sav egészségügyi haszna, hogy hozzásegítik a szervezetet a helyi hormonoknak tekinthető prosztaglandinok előállításához, melyek a vérnyomás és a kapillárisok hormonális rugalmasságát szabályozzák. A gamma-linolén sav erősíti az immunrendszert.

A spirulina rendkívül magas tápértéke ellenére nagyon csekély mértékben tartalmaz szénhidrátot. Mindössze 10-15 % cukor van benne, az is poliszacharid formában, ami nem emeli meg a vércukor szintet.
Kalória szempontjából is gazdaságos a spirulina, 1 evőkanálnyi spirulina összesen 30-40 kalóriát tartalmaz.

SEJTTISZTÍTÁS SPIRULINÁVAL
A spirulina alga kivételes hatásai közé tartozik, hogy képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját, ami azt jelenti, hogy a gyógyult sejt elfelejti az elszenvedett traumát. A sejtek tulajdonképpen kis „vegyi üzemek”, melyekben energia- és anyag átalakítás folyik. A „gépek” szerepét a sejtekben az enzimek játszák. Az igazi gépek az emberi tudásban lévő információk alapján készülnek, abból a célból, hogy valamilyen hasznos munkát végezzenek. Az enzimek a DNS-ből nyerik az információt, sőt az igazi gyárakkal ellentétben a sejtek a „gépeket” saját maguk elő tudják állítani. A sejtek tehát olyan mikroszkópikus vegyi üzemek, amik a DNS-ben tárolt információk alapján előállított enzimekkel kémiai energiaátalakítást végeznek. A két kulcsszó itt az energia és az információ. Nos a spirulina képes arra, hogy a sejteket megtisztítsa a káros energiáktól és információktól.

Ez a bejegyzés talán hosszabbra sikeredett a megszokottnál, de az ember igazán nem mindennap találkozik ilyen csodálatos organizmussal. Talán első olvasatra nem sok köze van az írásnak a szappan- vagy kozmetikai szerek készítéséhez, de úgy gondolom, hogyha igazán ki akarjuk használni a spirulina egészen kivételes jótékony hatásait, akkor mindenképpen meg kellett ismerkednünk egy kicsit mélyebben ennek az élő szervezetnek a tulajdonságaival és jellegzetességeivel.

A következő bejegyzésben már tényleg a spirulina alga szépészeti alkalmazásáról fogok írni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése