2016. április 5., kedd

TERMÉSZETES VAGY SEM? MÉG EGYSZER A MICA POROKRÓL


Az elmúlt hetekben több kérdést is kaptam a mica porokkal kapcsolatban. Korábban itt már írtam részletesen a mica színezékekről, de nem árt még egyszer tisztázni néhány alapvető dolgot.

1.    TERMÉSZETES-E A MICA POR?
Ez a legfontosabb kérdés, ami felmerülhet. A mica egy általános elnevezése a csillámpaláknak. Sokféle csillámpala létezik, ezen belül a kozmetikai ipar a muszkovit nevű, leveles szerkezetű, kristály rendszerű szilikát-ásványt használja. A muszkovit a természetben nagy táblás lemezekben fordul elő, többé-kevésbé teljesen átlátszó. A  feldolgozás során a lapokat különböző szemcsenagyságúra hasítják, ettől függ, hogy a végeredmény selyemfényű, szaténos hatású vagy kristályos csillogású őrlemény lesz-e. 
A MICA POR ÖNMAGÁBAN TEHÁT EGY TERMÉSZETES, CSILLOGÓ, ÁTLÁTSZÓ ÁSVÁNYI ŐRLEMÉNY.

2.    TERMÉSZETES-E A MICA SZÍNEZÉK?
Ahhoz, hogy az átlátszó, csillogó mica porból mica színezék váljon, valamilyen festőanyagot kell hozzákeverni. TEHÁT A MICA SZÍNEZÉK MICA PORBÓL ÉS HOZZÁADOTT SZÍNEZÉKBŐL ÁLL. Hogy a mica színezék végső állapotában természetes-e vagy sem, azt a hozzáadott színezék határozza meg. Ez lehet természetes ásványi pigment vagy szintetikus festékanyag. A TERMÉSZETES ÁSVÁNYI PIGMENTEK HOZZÁADÁSÁVAL ELŐÁLLÍTOTT MICA SZÍNEZÉK TERMÉSZETESNEK TEKINTHETŐ. Azonban ebben az esetben - hasonlóan az összes többi természetes színezékhez – le kell mondanunk a „kanárisárga”, a „málnapiros” és a „neonzöld” színekről. Ilyen színek a természetben nem léteznek, ezeket csakis mesterséges, vegyi úton lehet előállítani. Rossz hír, hogy a szintetikus színezőanyagok között csak károsak és kevésbé károsak között válogathatunk. Nagyon sok közöttük az allergén, de kifejezetten mérgező, akár rákkeltő hatásúakkal is találkozhatunk.
Akárki akármit mond, az arany és a bronz színű mica színezékek is minden esetben szintetikusak, legtöbbször alumínium por hozzáadásával készülnek!!!

3.    HOGYAN VÁLASSZUNK BIZTONSÁGOSAN?
Előfordul, hogy a kezdő vagy kevésbé járatos szappankészítőknek problémát jelenthet, hogy eldöntse, vajon természetes vagy szintetikus színezékkel áll-e szemben. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy melyik színezék megvásárlásával kerülhetjük el a felesleges kockázatokat?
Ez nem is olyan egyszerű. Szakavatottabbak elkérik és tanulmányozzák az ún. MSDS lapokat. Ezek a biztonsági adatlapok tulajdonképpen minden információt kell, hogy tartalmazzanak, az összetevők részletes felsorolásától kezdve az anyag használatával kapcsolatos, különböző kockázatokig bezárólag. A lapon meg kell, hogy találjuk a CI (Color Index) számmal jelölt hozzáadott színezékek jegyzékét is. (Ha valaki még nem mozog olyan otthonosan a CI számokban, beütheti a gugliba és rákereshet. Számos lista van fent a neten, ahonnan lehet tájékozódni.) Ez elvben megnyugtató válaszokat kellene, hogy adjon a felmerülő kérdéseinkre. DE!!! Sajnos egy kedves ismerősöm kérdése vezetett arra, hogy megvizsgáljam egy adott cég adott termékének MSDS lapját. Konkrétan a bronz színű mica porra kérdezett rá, ugyanis az MSDS lapon a következő összetevők vannak feltüntetve:
CI 77019 (mica por), és CI 77491 (vörös vasoxid). A kérdés csak az, hogy az átlátszó mica és a vörös pigment összekeverve hogyan változik  bronzzá. Sehogy. Ez így nem létezik. Valamilyen összetevő kimaradt. Ez persze lehetne véletlen, de sajnos az átnézett többi MSDS lista is hasonló, teljességgel lehetetlen összetételeket tartalmazott. Nem feltétlenül gondolom, hogy a webáruház hibája lenne ez a tévedés, hiszen, ha a tulajdonos nem ért hozzá, akkor megrendelik az árut a biztonsági adatlapokkal együtt és meg vannak győződve, hogy biztonságos árut forgalmaznak. Mi a megoldás? Nincs mit tenni, aki igazán biztonságos színezéket akar használni, annak el kell mélyednie a színkeverés rejtelmeiben és az ismeretek tudatában alaposan szemügyre kell vennie az összetevőket. (Pl. a vörösből és a titándioxidból sohasem lehet narancs színt kikeverni!) Végül felsorolom néhány biztonságos színezék CI számát, amelyeket nyugodtan lehet szappanokban használni.
CI 77891 titándioxid
CI 77491 vörös
CI 77007 ultramarin
CI 77288 krómoxid zöld
CI 77492 sárga
CI 77495 barna
CI 77499 fekete.
A többi árnyalatot ezeknek a pigmenteknek a keverékéből állítják elő.
Egy hasznos link, ami segít eligazodni az alapanyagok között: http://chem.sis.nlm.nih.gov/ 


Muszkovit

Kapcsolódó bejegyzés: MICA VAGY MICA?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése