2014. október 10., péntek

HAMUZSÍR, AZ OLCSÓ MINDENES

A hamuzsír már gyerekkorom óta mozgatta a fantáziámat. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy mi lehet. Később, amikor már épületszobrászattal foglalkoztam, a különböző régi, festéshez, antikoláshoz, felületkezelésekhez használt receptekben találkoztam vele. Most pedig, hogy már elkötelezett híve lettem a természetes anyagoknak mind a szépségápolásban, mind a háztartás többi területén, ismét a látókörömbe került.

MI AZ A HAMUZSÍR?
A hamuzsír vagyis KÁLIUMKARBONÁT (K2CO3, manapság E501-ként is találkozhatunk vele) egy viszonylag egyszerűen és olcsón, házilag is előállítható enyhe lúg, amit rengeteg módon felhasználhatunk.

ELŐÁLLÍTÁSA
A fa elégetésekor keletkező fahamut vízben áztatták, majd átszűrve készen is volt a lúgos folyadék. A lúgos folyadék tisztító és fertőtlenítő hatása a káliumtartalomtól függ, ezért más-más fafajtából, eltérő erősségű lúg keletkezik. Használtak erre a célra gyümölcsfákat, de a cserefa, a bükkfa, az akácfa és a kukoricaszár hamujából nyert lúg volt a legerősebb.

ELKÉSZÍTÉSE OTTHON (recept)
Hozzávalók:
1 kg tiszta fahamu szitálva
4 liter víz felforralva

Elkészítése:
A hamura ráöntjük a forró vizet és legalább 1 napig (lehet akár 2-3 nap is) állni hagyjuk. Sűrű vásznon átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük, hűvös, száraz, fagymentes helyen tároljuk. Bírja a műanyag fakont.
Mivel enyhén maró folyadékról van szó, célszerű a gumikesztyű használata. Ha mégis előfordulna, hogy a lúg megégeti a kezünket, ecettel tudjuk semlegesíteni.

MIÉRT HASZNÁLJUNK HAMULÚGOT?
A múlt századtól kezdve a vegyipar fokozatosan kiszorította a fahamuból készült lúgot, helyét a drága, szintetikus, nehezen lebomló és a környezetet valamint az élő szervezeteket nem kímélő vegyszerek vették át.
A hamuzsír FERTŐTLENÍT, TISZTÍT, ZSÍROLDÓ ÉS FOLTELTÁVOLÍTÓ.
A természetbe visszakerülve TELJESEN LEBOMLIK.

MIRE JÓ A HAMUZSÍR?
  1. A fa elégetésekor keletkező hamu sok értékes ásványi sót tartalmaz, ezért a termőföldre szórva, otthon akár a virágcserépbe, a FÖLD FERTŐTLENÍTÉSE és „VISSZATÁPLÁLÁSÁRA” is alkalmas. Növényi kártevők FÉRGEK ELLEN is hatásos.
  2. A faházak, fakerítések, kültéri FABÚTOROK ELSZÜRKÜLÉSÉT forró lúgos lemosással akadályozták meg.  Így a fa megtartja kellemes, antik színárnyalatát.
  3. Ugyanígy a BELTÉRI PÁCOLATLAN (nyers) BÚTORDARABOKAT, sőt a padlót is átsikálták vele. Visszaadta a fa mintázatát, eredeti fényét és a SZÚ ELLEN is védett.
  4. A LEÉGETT EDÉNYEKEN is segít. A legjobb, ha egy kicsit forraljuk az edényben a lúgot.
  5. Zsíroldó hatását az erősen szennyezett RUHAFÉLESÉGEK ÁZTATÁSÁNÁL és MOSÁSÁNÁL is kihasználhatjuk. A hamut ilyenkor 1/3 – 2/3 arányban felfőzzük és vásznon átszűrjük.
  6. Használhatjuk GÉPI MOSÁSHOZ is. PATYOLATFEHÉRRE MOS!!!
  7. MOSOGATÁSHOZ.
  8. TŰZHELYTISZTÍTÁSHOZ.
  9. FELMOSÁSHOZ.
  10. CSEMPE és SZANITER tisztításához.
ÉRDEKESSÉG
Magyarország az 1800-as évek második felétől a bécsi udvar javaslatára (!!!), a nyugat-európai kereslet megnövekedett igényeire reagálva Európában az egyik legnagyobb beszállítóvá vált hamulúg ügyben. Ez vezetett ahhoz, hogy 4 millió katasztrális hold erdőt
 irtottak ki.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A lúg erősségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a lúgos folyadékba egy tojást teszünk. Ha a tojás elmerül, akkor kb. 20 %-os töménységű a lúgos folyadékunk. Ez már jó.

FIGYELEM!!!
Finomabb, kímélendő anyagokhoz (pl. selyemhez) ne használjuk, mert gyorsan elöregíti azokat.

Folyt. köv. Holnap jönnek a receptek!!!

Kapcsolódó tartalom:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése