A hamuzsír
már gyerekkorom óta mozgatta a fantáziámat. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy
mi lehet. Később, amikor már épületszobrászattal foglalkoztam, a különböző
régi, festéshez, antikoláshoz, felületkezelésekhez használt receptekben
találkoztam vele. Most pedig, hogy már elkötelezett híve lettem a természetes
anyagoknak mind a szépségápolásban, mind a háztartás többi területén, ismét a
látókörömbe került.
MI AZ A HAMUZSÍR?
A hamuzsír vagyis
KÁLIUMKARBONÁT (K2CO3, manapság E501-ként is
találkozhatunk vele) egy viszonylag egyszerűen és olcsón, házilag is
előállítható enyhe lúg, amit rengeteg módon felhasználhatunk.
ELŐÁLLÍTÁSA
A fa
elégetésekor keletkező fahamut vízben áztatták, majd átszűrve készen is volt a
lúgos folyadék. A lúgos folyadék tisztító és fertőtlenítő hatása a
káliumtartalomtól függ, ezért más-más fafajtából, eltérő erősségű lúg
keletkezik. Használtak erre a célra gyümölcsfákat, de a cserefa, a bükkfa, az
akácfa és a kukoricaszár hamujából nyert lúg volt a legerősebb.
ELKÉSZÍTÉSE
OTTHON (recept)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A hamura
ráöntjük a forró vizet és legalább 1 napig (lehet akár 2-3 nap is) állni hagyjuk.
Sűrű vásznon átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük, hűvös, száraz, fagymentes
helyen tároljuk. Bírja a műanyag fakont.
Mivel
enyhén maró folyadékról van szó, célszerű a gumikesztyű használata. Ha mégis
előfordulna, hogy a lúg megégeti a kezünket, ecettel tudjuk semlegesíteni.
MIÉRT
HASZNÁLJUNK HAMULÚGOT?
A múlt
századtól kezdve a vegyipar fokozatosan kiszorította a fahamuból készült lúgot,
helyét a drága, szintetikus, nehezen lebomló és a környezetet valamint az élő
szervezeteket nem kímélő vegyszerek vették át.
A hamuzsír FERTŐTLENÍT,
TISZTÍT, ZSÍROLDÓ ÉS FOLTELTÁVOLÍTÓ.
A
természetbe visszakerülve TELJESEN LEBOMLIK.
MIRE JÓ A
HAMUZSÍR?
- A fa elégetésekor keletkező
hamu sok értékes ásványi sót tartalmaz, ezért a termőföldre szórva, otthon
akár a virágcserépbe, a FÖLD FERTŐTLENÍTÉSE és „VISSZATÁPLÁLÁSÁRA” is alkalmas.
Növényi kártevők FÉRGEK ELLEN is hatásos.
- A faházak, fakerítések, kültéri
FABÚTOROK ELSZÜRKÜLÉSÉT forró lúgos lemosással akadályozták meg. Így a fa megtartja kellemes, antik
színárnyalatát.
- Ugyanígy a BELTÉRI PÁCOLATLAN
(nyers) BÚTORDARABOKAT, sőt a padlót is átsikálták vele. Visszaadta a fa
mintázatát, eredeti fényét és a SZÚ ELLEN is védett.
- A LEÉGETT EDÉNYEKEN is segít. A
legjobb, ha egy kicsit forraljuk az edényben a lúgot.
- Zsíroldó hatását az erősen
szennyezett RUHAFÉLESÉGEK ÁZTATÁSÁNÁL és MOSÁSÁNÁL is kihasználhatjuk. A
hamut ilyenkor 1/3 – 2/3 arányban felfőzzük és vásznon átszűrjük.
- Használhatjuk GÉPI MOSÁSHOZ is.
PATYOLATFEHÉRRE MOS!!!
- MOSOGATÁSHOZ.
- TŰZHELYTISZTÍTÁSHOZ.
- FELMOSÁSHOZ.
- CSEMPE és SZANITER
tisztításához.
ÉRDEKESSÉG
Magyarország
az 1800-as évek második felétől a bécsi udvar javaslatára (!!!), a
nyugat-európai kereslet megnövekedett igényeire reagálva Európában az egyik
legnagyobb beszállítóvá vált hamulúg ügyben. Ez vezetett ahhoz, hogy 4 millió
katasztrális hold erdőt
irtottak ki.
irtottak ki.
TIPPEK,
TRÜKKÖK
A lúg
erősségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a lúgos folyadékba egy tojást teszünk.
Ha a tojás elmerül, akkor kb. 20 %-os töménységű a lúgos folyadékunk. Ez már jó.
FIGYELEM!!!
Finomabb, kímélendő anyagokhoz (pl. selyemhez) ne használjuk,
mert gyorsan elöregíti azokat.
Folyt. köv. Holnap
jönnek a receptek!!!
Kapcsolódó tartalom:
A MOSÓSZAPPAN – SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 1. RÉSZ
A MOSÓSZAPPAN - SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 2. RÉSZ
A MOSÓSZAPPAN - SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 2. RÉSZ
Hamuzsírfőző üst az 1800-as évekből |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése