2015. szeptember 8., kedd

BERZSENYFA, BÖRZSÖNYFA, BRAZILFA, FESTŐFA, VÖRÖSFA, PIROSÍTÓFA


CI NATURAL RED 24
(Caesalpinia echinata; Caesalpinia sappan)

SZÁRMAZÁSA
A Caesalpini híres olasz természettudósról elnevezett festőfák a hüvelyesek rendjébe és a lepényfafélék családjába tartoznak. A szappanfa (C. sappan) inkább Ázsiában honos, elsősorban Kelet-Indiában, míg a C. echinata brazíliai eredetű, innen a brazilfa elnevezés is. Pedro Alvarez Cabral, portugál hajóskapitány Indiába igyekezvén végül Dél-Amerika partjainál kötött ki, és vörösre festett bőrű benszülöttekkel találkozott, akik elvezették őt a már említett indiai festőfa rokonához, a C. echinata termőhelyeire. Mivel az indiai szappanfa nagyon keresett luxuscikknek számított Európában, a felfedezésnek óriási jelentősége volt.
A fa neve portugál nyelven „pau brasil”. A brasil szó a brasa szóból eredeztethető, aminek jelentése: parázs. A hódítók erről a fáról nevezték el a mai Brazíliát.

FELHASZNÁLÁSA
A brazilfa akár 10-20 méteresre is megnő, virágai sárgák és erősen édes illatúak. Sötétbarna kérge alatt a fa belseje vörös színű. A XVI. századtól kezdve megkezdődött Brazíliában a fa kitermelése, csakhamar az első számú exportcikké vált. Nemcsak a belőle nyerhető festék volt igen kelendő, de fájából készítettek hangszereket, bútorokat, és hajó alkatrészeket is. A szénszálas műanyagok felfedezéséig az igazán jó minőségű hegedűvonókat is berzsenyfából készítették, egy-egy vonó ára elérte mai áron számolva az 5000 dollárt.
A fának gyógyító tulajdonságai is régóta ismertek, a korabeli füveskönyvekben „lignum presillum” néven említik. Serkenti a vérkeringést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, főzete használható hasmenés ellen, alkoholos kivonata csökkenti a vércukorszintet, és a legújabb kutatások szerint bizonyos fajta rákbetegségek ellen is  hatásos.

A FESTÉK ELŐÁLLÍTÁSA KLASSZIKUS TECHNOLÓGIÁVAL
A fát először megszabadítják a kérgétől, majd ún. festőmalmokban felaprítják. A szétaprított anyagot, a festőforgácsot, több hétig sötét, hűvös helyen tartják, időnként vízzel megnedvesítik és lapátokkal átforgatják, vagyis erjesztik. Az erjesztett fa élénkebb színt ad, mint a kezeletlen. A megerjedt forgácsot kifőzik, a vizet elpárologtatják, így nyerik ki a por alakú festékanyagot.

Folyt. köv. (SZAPPAN)FESTÉS BERZSENYFÁVAL






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése