A tömjén
gyanta vagy más néven olibánum egy sárgás-barnás színű, amorf formájú
cseppecskéket formázó, üvegszerű, kemény/félkemény állagú, vízben nem oldódó
anyag.
Az előző
bejegyzésben itt volt már szó arról, hogy milyen
gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Terápiás előnyeit krémekben,
dezodorokban, masszázsolajokban, gyógykenőcsökben és szappanokban nagyszerűen
megtapasztalhatjuk, mivel hatóanyagai képesek a bőrön keresztül felszívódni és
átjutni a vér/agy gáton.
Az egész
gyanta a fitokemikáliák szélesebb spektrumát tartalmazza, így holisztikus és
szinergikus szempontból hatékonyabb, mint az izolált illóolaj.
A nagy
kérdés, hogy hogyan lehet felhasználásra alkalmassá tenni a szilárd gyantát.
Három féle
módszer létezik. Készíthetünk MACERÁTUMOT, felhasználhatjuk POR ALAKBAN, a
harmadik legkevésbé ismert módja, hogy TÖMJÉNVIZET készítünk.
I. MACERÁTUM KÉSZÍTÉSE
A macerátum
készítésének is két módszere van.
1. 1 rész
tömjént tegyünk 4 rész 99 %-os alkoholba és néhány hétig lefedve pihentessük
napos helyen. Naponta keverjük meg. A végén szűrjük át és öntsük egy lehetőleg
színezett üvegbe. Fénytől és hőtől óvjuk.
2. Olajjal
is elkészíthetjük az infúziót. A legjobb erre a szűz olívaolaj és a jojoba
olaj.
Tegyünk 1
rész tömjént 2-3 rész olajba, és vízfürdőn melegítsük időnként megkavarva. Ha
már nem látunk benne nagyobb szemcséket, szűrjük le és tegyük üvegbe, fénytől
és hőtől védett helyre.
Ha
olívaolajat használunk, tehetünk bele E-vitamint, ez meghosszabbítja az
eltarthatóságot, bár a tömjén önmagában is egy természetes tartósítószer.
(E-vitaminból
250 ml folyadékhoz 400 NE egységet adjunk, ez 1 db. 400 NE v. 400 IU jelzésű
kapszulának felel meg.)
II. TÖMJÉN
POR
A tömjén gyantát
finom porrá kell őrölni, ezután por formájában adagolhatjuk az elkészíteni
kívánt termékhez. Az őrlés történhet mozsárban, de ez nagyon fáradságos.
Elektromos
kávé- vagy gyógynövénydarálóban viszont pillanatok alatt finom porrá tudjuk darálni.
A trükk az, hogy a tömjént tegyük a mélyfagyasztóba legalább egy éjszakára. A
daráló levehető részeit, a késeket, a daráló tetejét ugyancsak hűtsük le. A
darálást több, rövidebb szakaszban végezzük, hogy elkerüljük a túlzott
felmelegedést, mert akkor egy nyúlós, ragadós valamit kapunk, amit aztán nagyon
nehéz lesz lekaparni a daráló alkatrészeiről.
III.
TÖMJÉNVÍZ
A tömjénvíz
használata a Közel-Keleten évszázadok óta ismeretes. 25 gr. gyantát tegyünk egy
ÜVEG edénybe és öntsünk rá 400 ml forró,
tisztított vizet. Egy éjszakára hagyjuk ázni a gyantát, majd szűrjük le. A
tömjénvíz belsőleg is fogyasztható, de mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű
gyantát használjunk. Egyébként ugyancsak alkalmas krémek, szappanok stb.
készítése esetén a vízfázis kiváltására.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése