2015. augusztus 26., szerda

HOGYAN HASZNÁLHATJUK A TÖMJÉN GYANTÁT KOZMETIKUMOK, SZAPPANOK ÉS GYÓGYÍTÓ SZEREK KÉSZÍTÉSÉHEZ?


A tömjén gyanta vagy más néven olibánum egy sárgás-barnás színű, amorf formájú cseppecskéket formázó, üvegszerű, kemény/félkemény állagú, vízben nem oldódó anyag.
Az előző bejegyzésben itt volt már szó arról, hogy milyen gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Terápiás előnyeit krémekben, dezodorokban, masszázsolajokban, gyógykenőcsökben és szappanokban nagyszerűen megtapasztalhatjuk, mivel hatóanyagai képesek a bőrön keresztül felszívódni és átjutni a vér/agy gáton.
Az egész gyanta a fitokemikáliák szélesebb spektrumát tartalmazza, így holisztikus és szinergikus szempontból hatékonyabb, mint az izolált illóolaj.
A nagy kérdés, hogy hogyan lehet felhasználásra alkalmassá tenni a szilárd gyantát.
Három féle módszer létezik. Készíthetünk MACERÁTUMOT, felhasználhatjuk POR ALAKBAN, a harmadik legkevésbé ismert módja, hogy TÖMJÉNVIZET készítünk.

I.  MACERÁTUM KÉSZÍTÉSE
A macerátum készítésének is két módszere van.
1. 1 rész tömjént tegyünk 4 rész 99 %-os alkoholba és néhány hétig lefedve pihentessük napos helyen. Naponta keverjük meg. A végén szűrjük át és öntsük egy lehetőleg színezett üvegbe. Fénytől és hőtől óvjuk.
2. Olajjal is elkészíthetjük az infúziót. A legjobb erre a szűz olívaolaj és a jojoba olaj.
Tegyünk 1 rész tömjént 2-3 rész olajba, és vízfürdőn melegítsük időnként megkavarva. Ha már nem látunk benne nagyobb szemcséket, szűrjük le és tegyük üvegbe, fénytől és hőtől védett helyre.
Ha olívaolajat használunk, tehetünk bele E-vitamint, ez meghosszabbítja az eltarthatóságot, bár a tömjén önmagában is egy természetes tartósítószer.
(E-vitaminból 250 ml folyadékhoz 400 NE egységet adjunk, ez 1 db. 400 NE v. 400 IU jelzésű kapszulának felel meg.)

II. TÖMJÉN POR
A tömjén gyantát finom porrá kell őrölni, ezután por formájában adagolhatjuk az elkészíteni kívánt termékhez. Az őrlés történhet mozsárban, de ez nagyon fáradságos.
Elektromos kávé- vagy gyógynövénydarálóban viszont pillanatok alatt finom porrá tudjuk darálni. A trükk az, hogy a tömjént tegyük a mélyfagyasztóba legalább egy éjszakára. A daráló levehető részeit, a késeket, a daráló tetejét ugyancsak hűtsük le. A darálást több, rövidebb szakaszban végezzük, hogy elkerüljük a túlzott felmelegedést, mert akkor egy nyúlós, ragadós valamit kapunk, amit aztán nagyon nehéz lesz lekaparni a daráló alkatrészeiről.

III. TÖMJÉNVÍZ
A tömjénvíz használata a Közel-Keleten évszázadok óta ismeretes. 25 gr. gyantát tegyünk egy ÜVEG  edénybe és öntsünk rá 400 ml forró, tisztított vizet. Egy éjszakára hagyjuk ázni a gyantát, majd szűrjük le. A tömjénvíz belsőleg is fogyasztható, de mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű gyantát használjunk. Egyébként ugyancsak alkalmas krémek, szappanok stb. készítése esetén a vízfázis kiváltására.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése