Akinek van
kertje, vagy esetleg kert tulajdonos jó barátja, rokonsága, egyéb ismeretsége,
az nagyon könnyen elkészítheti a macerátumok királynőjét a rózsaolajat.
A rózsából előállított illóolaj a világ legdrágább olajai
közé tartozik. 3 tonna sziromból lehet 1 liter olajat kinyerni.
Azonban házilag készült krémekbe, masszázsolajokba,
testápolókba, szappanokba való olajat otthon is tudunk készíteni. Ebben a rózsa
macerátumban ugyanúgy megtalálhatóak azok a hatóanyagok, melyek regeneráló,
frissítő, nyugtató, ránctalanító, öregedésgátló és bőrfrissítő hatással bírnak.
De jó hatással van az egész idegrendszerünkre, oldja a feszültségeket és
megnyugtat.
Illóolajat leginkább a „Rosa damascena” a DAMASZKUSZI RÓZSA, és
a „Rosa centifolia”, a SZÁZLEVELŰ RÓZSA,
esetleg a „Rosa gallica”, PARLAGI RÓZSA nevű rózsafajtákból állítanak elő.
Értelemszerűen a rózsa macerátum készítéséhez is elsősorban ezek a fajták
előnyösek. De bármilyen más rózsából is természetesen elkészíthetjük. A
legszebb, ha vörös rózsákat használunk, mert így az olajunk is átveszi részben
a színét.
A rózsát korán reggel szedjük le, mert ilyenkor a legmagasabb
az illóolaj tartalma.
MIRE LESZ SZÜKSÉGÜNK?
-
2-3 marék NEM PERMETEZETT rózsaszirom,
-
annyi olaj (kb. 1- 1 ½ csésze), amennyi teljesen elfedi a rózsaszirmokat,
-
1 kiforralt, fertőtlenített befőttesüveg.
ELKÉSZÍTÉS:
- Hajnalban óvatosan leszedjük a rózsaszirmokat, úgy, hogy ne sérüljenek meg.
Érdemes minél erősebb illatú rózsákat gyűjteni. Még egy fontos szabály
esőben vagy esős napot követően ne szedjünk rózsát!
- Ha
mindenképpen szükséges, akkor mossuk meg a szirmokat. Terítsük szét őket
egy darab vásznon vagy tálcán és fonnyasszuk legalább 1 napig levegős, ,
meleg, de nem napsütötte helyen, úgy, hogy közben néhányszor megforgatjuk.
(Minél kevesebb a szirmokban a folyadék, annál tartósabb lesz az olajos
kivonatunk. Minden növényi kivonatnál ökölszabály, hogy a növénynek
legalább a fele nedvességét el kell veszítenie!)
- Egy széles
szájú befőttesüvegbe tesszük bele a megfonnyasztott szirmokat és leöntjük
annyi olajjal, hogy az összes növényi rész le legyen fedve. Használhatunk mandula
olajat, szezám olajat ( nem pirítottat), jojoba olajat. Olíva olajat vagy
más erősebb illatú olajat ebben az esetben nem ajánlanék.
- Legalább 4
hétig érleljük napos helyen az olajat. Megoszlanak a vélemények arról,
hogy lefedve vagy nem lefedve. Én a gézzel vagy sűrű vászonnal való
lefedés híve vagyok. A még nedvességet tartalmazó növényeknél el kell
tudnia párologni a még benne lévő víznek. Minden nap keverjük meg!
- Ha letelt a
(legalább) 4 hét, következik a szűrés. Nagyon vigyázzunk, hogy ne maradjon
növényi rész az olajban, mert hamar meg fog romlani! Legjobb, ha egy laza
szövésű vászon darabon szűrjük át az olajat. A végén a szirmokat is
alaposan „csavarjuk” ki!
- Lefedve, hűvös helyen tároljuk a kész rózsaolajat. A tartóssága megőrzésének érdekében adhatunk hozzá néhány csepp E-vitamint, vagy egy evőkanál búzacsíra olaja
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése