Még
sok tapasztalattal a hátunk mögött is előfordul, hogy nem úgy sikerül a
szappanunk, ahogyan azt szerettük volna. Nem szilárdul, vagy szétválnak a
fázisok, esetleg töredezik. A mai bejegyzésben a leggyakrabban előforduló
hibákat, és a korrekciós lehetőségeket igyekszem sorra venni. Tudom, hogy néha
nagyon nehéz beazonosítani, hogy a szappan mitől „romlott el”. Nem is mindig
sikerül, hiszen annyiféle alapanyag kombináció létezik, hogy lehetetlenség
nyomon követni, mi, mivel és hogyan reagál. De senki ne keseredjen el, mert
minden szappankészítővel előfordulnak balesetek. Ebben igazán csak a
tapasztalatok segítenek.
1.
A
SZAPPANMASSZA NEM AKAR MEGSZILÁRDULNI
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl sok folyadék a masszában.
-
Túl sok a receptben a folyékony olaj, különösen vigyázni kell magas telítetlen
zsírsav összetételű olajokkal, a napraforgóval, ricinussal, lenolajjal és a
repcével.
-
Kevés lúgot használtunk.
-
Túl sok mézet tettünk a masszába,
-
Túl sok gyanta a szappanban.
-
Alacsony hőmérsékletet elegyítettük a zsírfázist a lúgos keverékkel. Az optimális
elegyítési hőmérséklet 40 és 50 celsius fok között van.)
-
Sok olívaolajat tartalmaz a recept. (Lassabban szilárdul de kitartás!)
-
Túl hideg van a helyiségben. Legalább 20 fokos legyen a hőmérséklet.
JAVÍTÁS
-
Számoljuk újra a receptet!
-
Az elrontott masszát olvasszuk újra és keverjük össze egy friss, szilárd
olajokból álló masszával!
-
Kisózás.
-
TÜRELEM!
2.
A
SZAPPANMASSZA TÚL HAMAR MEGSZILÁRDUL, NEHÉZ ÖNTENI
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl sok a szilárd, magas telített zsírsav összetételű olaj a receptben.
-
Tejes szappanoknál előfordulhat.
-
Illatolajak használatánál gyakrabban előfordulhat, de néhány illóolaj is hajlamos
összekapni a masszát.
-
10 % -nál nagyobb mennyiségű jojoba olaj használata.
-
Alkohol tartalmú adalékszerek használata.
-
Túl sok agyag használata.
-
Túl sok nátrium laktát használata.
-
Túl melegen kevertük össze a zsírfázist a lúgos keverékkel.
JAVÍTÁS
-
Számoljuk újra a receptet!
-
Mentsük ami menthető, gyömöszöljük a formába a masszát. (KESZTYŰBEN!!!) Esetleg
megformázhatjuk kézzel a masszát, pl. golyókra.
-
Tartózkodjunk az illatolajak használatától!
-
1 kg masszához max. 1-2 evőkanál agyagot adagoljunk!
-
A nátrium laktátot nagyon pontosan, az előírásoknak megfelelően adagoljuk!
-
Az optimális elegyítési hőmérséklet 40 és 50 celsius fok között van.
Sok
kezdő szappankészítő elköveti azt a hibát, hogy „túlkeveri” a szappant.
3.
FEHÉR
SZEMCSÉK A KÉSZ SZAPPANBAN
HIBALEHETŐSÉG
-
Feloldatlan NaOH kristályok maradtak a masszában.
-
Titándioxid használatakor előfordulhat, ha nincs megfelelően elkeverve.
-
A lúgot nem megfelelően tároltuk, és kristályszóda keletkezett benne, ami a
lúgoldásnál nem oldódik fel.
JAVÍTÁS
-
A lúg feloldásánál nagyon körültekintően járjunk el, mert ami a folyadékban nem
oldódott fel, az már később sem fog! Ha mégis NaOH kristályok maradnak a
szappanban, akkor csak a kisózás segít.
-
A titándioxidot/cinkoxidot előre keverjük jól egy kevés olajban vagy
glicerinben.
-
A lúgot mindig száraz, lezárt edényben tároljuk!
4.
A
SZAPPAN NAGYON KEMÉNY, TÖREDEZIK
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl sok a lúg a szappanban.
-
Kevés a folyadék a szappanban.
-
Sószappanoknál gyakran előfordul.
JAVÍTÁS
-
A túl sok lúgot csak kisózással tudjuk semlegesíteni. Ha nem akarunk ezzel
bajlódni, reszeljük le, nagyszerű mosószappan lesz belőle.
-
Olvasszuk újra a masszát és tegyünk bele egy kevés folyadékot!
-
A sószappanokat inkább kisebb formákba öntsük, így a szeletelést elkerülhetjük!
5.
TÚL
LÁGY, PUHA, NYÁLKÁS A KÉSZ SZAPPAN
HIBALEHETŐSÉG
-
Megfázott a szappan.
-
Túl sok a „lágy” olaj a receptben, pl. olíva, mandula, sárgabarackmag, ricinus,
kukoricacsíra, szezám.
-
Túl magas a folyadék aránya a szappanban.
JAVÍTÁS
-
A megfázott szappanokat néhány órára tegyük 50-60 fokos sütőbe.
-
Számoljuk át a receptet. A szappan-kalkulátor a jó barátunk!
-
Vegyünk le a folyadék mennyiségéből!
-
Hagyjuk néhány hétig száradni, így a felesleges víz eltávozik a szappanból.
-
A túlnyomó részt „lágy” olajokból készített szappanok hajlamosak a
nyálkásodásra.
6.
TÚL
OLAJOS A KÉSZ SZAPPAN
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl sok az elszappanosítatlan zsiradék a szappanban.
JAVÍTÁS
-
Várjunk türelemmel! Az érési idő alatt nagy valószínűséggel megszűnik a
probléma.
7.
24
ÓRA ELTELTÉVELAZ OLAJ EGY VÉKONY RÉTEGBEN KICSAPÓDOTT A MASSZA TETEJÉN
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl kevés lúg használata.
-
A szappan túl gyorsan, a szalag-fázis elérése előtt lett a formába öntve.
-
Egyes illóolajok (különösen a citrusosak) hajlamosak ilyen jelenségeket
előidézni.
JAVÍTÁS
-
Számoljuk át a receptet!
-
Várjuk meg a szalag-fázis!
8.
FÁZIS
SZÉTVÁLÁS – A ZSÍRFÁZIS ELVÁLIK A VÍZFÁZISTÓL
HIBALEHETŐSÉG
-
Túlmelegedett a szappan.
-
Nem kevertük el teljesen jól a masszát.
JAVÍTÁS
-
A tömbbe öntött szappant nem kell nagyon bebugyolálni, ha 20 fok felett van a
levegő hőmérséklete, akkor elég csak letakarni. A cukor, a cukrot tartalmazó
egyéb adalékok, tejféleségek, joghurt, méz, gyümölcslevek, csokoládé mind
okozhatnak túlmelegedést. De egyes illóolajok pl. fahéj, szantál, citrusos
illók is okozhatnak meglepetéseket, sőt vigyázzunk a kakaóporral és a fahéjjal
is.
-
A masszát alaposan keverjük el, vigyázva azonban, hogy ne keverjük túl.
-
Segíthet az újraolvasztás is.
9.
A
KÉSZ SZAPPAN FELVÁGVA LYUKACSOS, A LYUKAKBAN FOLYADÉK VAN
HIBALEHETŐSÉG
-
Ugyancsak fázis szétválás történt túlmelegedés vagy elégtelen keverés miatt.
JAVÍTÁS
-
Újra kell olvasztani és szükség esetén kisózni a masszát.
10.
„KIMÁSZIK”
A MASSZA A FORMÁBÓL
HIBALEHETŐSÉG
-
Túlmelegedés.
JAVÍTÁS
-
Öntsük vissza a masszát a keverőtálunkba és keverjük erőteljesen addig, amíg le
nem hűl annyira, hogy visszaönthessük a formába.
-
Tegyük a hűtőszekrénybe egy rövid időre!
11.
REPEDÉS(EK)
A SZAPPAN TETEJÉN
HIBALEHETŐSÉG
-
Túlmelegedés.
JAVÍTÁS
-
Ha látjuk, hogy nagyon gyorsan beindult a gélesedési folyamat (sötétebb terjedő
folt a tetején), azonnal tegyük be egy rövid időre a hűtőszekrénybe. Ha már
látszik a repedés, azt vissza tudjuk még egy műanyag kanállal simítgatni.
-
Végső esetben újraolvasztás.
12.
ELLIPSZIS
ALAKÚ SÖTÉTEBB FOLT
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl gyorsan indult be a gélesedési folyamat. A cukrot, tejet, bizonyos fajta
illóolajakat tartalmazó masszák hajlamosak erre.
JAVÍTÁS
-
Ha észrevesszük, hogy kezd kirajzolódni a folt, tegyük a masszát rövid időre a
hűtőszekrénybe!
-
Az érési idő alatt leggyakrabban elmúlik a folt. Ez inkább esztétikai hiba, a
szappan minőségét nem befolyásolja.
-
Legvégső esetben újraolvasztás.
13.
A
KÉSZ SZAPPAN TETEJÉN FEHÉR POR JELENIK MEG
HIBALEHETŐSÉG
-
A szappanban lévő lúg a levegővel érintkezve reagál és a szappanok felületén
Na2CO3, vagyis közönséges szóda keletkezik. Részletesen erről már itt írtam.
JAVÍTÁS
-
Az ún. szappanhamu nem rontja a szappan minőségét, inkább esztétikai hiba. Az
alábbi módokon szabadulhatunk meg tőle: legyaluljuk, 0,5-1% arányban méhviaszt
is használunk, gőzöléssel, fóliás betakarással, alkoholos bespricceléssel,
lemosással. Erről is itt lehet részletesebben olvasni.
14.
A
SZAPPAN NEM AKAR KIJÖNNI A FORMÁBÓL
HIBALEHETŐSÉG
-
Túl lágy a szappan.
-
Túl kemény a szappan, de ragad.
JAVÍTÁS
-
Kellő ideig, akár egy hétig is hagyjuk szilárdulni a szappant a formában.
-
10-15 percre betesszük a fagyasztóba, majd kivéve néhány perc után már
könnyedén kiszedhető. VIGYÁZAT! Soha nem szabad hosszabb időre a
hűtőben/fagyasztóban hagyni a szappant, mert leáll az elszappanosodási
folyamat!
-
A formá(ka)t kikenjük az öntés előtt vékonyan olajjal, vagy kibéleljük
sütőpapírral.
15.
BÜDÖS
A SZAPPAN
HIBALEHETŐSÉG
-
Legtöbbször a tejjel, joghurttal vagy kávéval, gyógynövényes kivonattal készült
szappanoknál fordul elő.
JAVÍTÁS
-
Az idő megoldja, legtöbbször az érési idő végére a kellemetlen szag megszűnik.
UTÓIRAT
Ez az egyik olyan téma, amiről nem lehet eleget írni. Ha valakinek van még használható ötlet a tarsolyában, bátran ossza meg velünk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése