2015. szeptember 9., szerda

SZAPPAN FESTÉSE BERZSENYFA PORRAL


Évezredeken keresztül az emberek színezésre csak természetes festékeket használtak Földből, kőből, ásványokból és növényekből, időnként állatokból nyerték a színezékek készítéséhez szükséges alapanyagokat. A XIX. században azonban megindult az ipari fejlődés, elkezdődött a szintetikus festékek gyártása, és az évezredes tudás lassan-lassan feledésbe merül. Manapság ismét egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé, felismerve, hogy a vegyi formulák legnagyobb része nagyon kártékony nemcsak az egészségünkre, de rendkívül környezetszennyező is. A természetes eredetű festékanyagok - az ásványi pigmentek kivételével – nem olyan élénk színűek és nem is annyira tartósak, mint szintetikus társaik, mégis tanácsosabb ezeket használni, ha el akarjuk kerülni az esetleges allergiás reakciókat, bőrirritációt, és a veszélyes anyagoknak a bőrön keresztül való felszívódását. Ugyanis bármennyire próbálják a természetes alkotóelemeket mesterséges úton előállítani, azok hatása nem ugyanaz, mivel az emberi szervezet egészen másként reagál ezekre az anyagokra.

HOGYAN LESZ A NÖVÉNYBŐL FESTÉK?
A növények a színüket a Nap fényének és a sejtjeikben lévő különféle szerkezetű molekuláknak köszönhetik. A növény a Napból érkező fényenergiát alakítja át kémiai energiává. A napfényt a növények színtesteik segítségével kötik meg, a színtestek pedig festékanyagokat tartalmaznak. Festőnövényeknek azokat a növényeket nevezzük, amelyekben olyan mennyiségű színanyag van, amit különféle eljárásokkal ki lehet vonni a növényből, és tartósan meg lehet  velük színezni más anyagokat.

SZAPPAN SZÍNEZÉSE
A brazilfa színezőanyaga a brazilin. A brazilinnel a sárgás vöröstől az egészen mélyvörös, mahagóni árnyalatokig tudunk színezni. Hogy milyen színt kapunk, az függ a többi felhasznált alapanyagtól. Ugyanis a brazilin kifejezetten érzékeny a pH-ra. Ha a közeg inkább savas, akkor a sárgás árnyalatok jönnek elő, ha lúgos, akkor inkább a vörös, esetleg lilás- vöröses árnyalatok. Timsó adagolásával egyrészt rögzíthetjük a vörös színt, másrészt szappanban ad a vöröshöz egy melegebb, narancsos árnyalatot. A színt befolyásolja még a felhasznált folyadék pH értékén kívül a hőmérséklet. Ha agyag vagy keményítő kerül a szappanmasszába, az ugyancsak megváltoztatja az eredeti színt. A berzsenyfa port célszerű a lúgos oldathoz adagolni, így tartósabb lesz a szín, és mélyebb árnyalatok érhetőek el.

ADAGOLÁS
1 kg szappanmasszához 1 evőkanál berzsenyfa port adagoljunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése