2016. július 14., csütörtök

HOGYAN HELYETTESÍTHETJÜK AZ OLAJOKAT HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLŐ SZAPPANOKNÁL?


A szappanreceptek megalkotása egy szórakoztató és érdekes folyamat. Minden olaj más és más tulajdonságokkal bír. Az egyiknek a tisztító hatása kiemelkedő, egy másik finom, krémes habot ad, egy harmadik kitűnő bőrápoló jellegével tűnik ki. Attól függően, hogy hogyan választjuk ki az összetevő olajokat, alakíthatjuk szappanunk jellegét, domináns attribútumait. Az ideális szappan recept megalkotásáról ITT és ITT már volt szó. Most arról fogok írni, hogy adott esetben egy olajat milyen másik olajjal helyettesíthetünk.
A szappanok általában tartalmaznak kemény olajokat/zsírokat/vajakat és lágy, folyékony olajokat. A keményebb olajok első sorban a szappanok megfelelő szilárdságáért felelősek, a folyékony olajoknak első sorban a bőrápoló, bőrvédő hatást köszönhetjük.

ELSŐ LÉPÉS
Legelőször tehát azt vizsgáljuk, hogy az eredeti recepthez képest a kemény vagy a folyékony olajokat akarjuk-e helyettesíteni. Itt az ökölszabály az, hogy a kemény olajokat kemény olajjal, a folyékonyakat folyékonyakkal célszerű felcserélni.

MÁSODIK LÉPÉS
Ahhoz, hogy az eredeti recept alapján a szappan meghatározó tulajdonságait megtartsuk (esetleg módosítsuk – csak haladóknak!!!), ismernünk kell a különböző olajok zsírsav összetételét, amelyek meghatározzák az olajok alapvető tulajdonságait és viselkedésüket. (A blogon már jó néhány olaj profilja olvasható!) Tehát itt a legfontosabb, hogy a helyettesítésnél a kiválasztott olaj milyen tulajdonságokat ad a szappannak illetve hogyan viselkedik kölcsönhatásban a többi olajjal.

Az alábbi lista segítséget nyújt ahhoz, hogy milyen olajat mivel tudunk helyettesíteni, de arra mindig fordítsunk figyelmet, hogy bár egy olajat a tulajdonságai alapján lecserélhetünk egy másik olajjal, nem biztos, hogy ugyanazt a mennyiséget kell vagy szabad használnunk. Ilyenkor nélkülözhetetlen a LÚG KALKULÁTOR!!! Minden esetben KÖTELEZŐ LEFUTTATNI RAJTA AZ ÚJ VAGY MÓDOSÍTOTT RECEPTET!!!

Avokádó olaj – mandula olaj.
Avokádó vaj – sheavaj, mangóvaj.
Bokormogyoró – szőlőmag olaj, sárgabarackmag olaj, kenderolaj.
Chia mag olaj – mandula olaj, avokádó olaj.
Fehér tajtékvirág olaj – jojoba olaj.
Földimogyoró olaj – repceolaj, olívaolaj.
Jojoba olaj – fehér tajtékvirág olaj.
Kakaóvaj – méhviasz, sheavaj, pálmamag olaj.
Kávévaj – avokádó vaj, sheavaj.
Kendermag olaj – avokádó olaj, bokormogyoró olaj.
Kókuszolaj – marhafaggyú, pálmamag olaj.
Mandula olaj – sárgabarackmag olaj, avokádó olaj, chia mag olaj.
Mangóvaj – sheavaj, avokádó vaj.
Napraforgó olaj – repceolaj, olívaolaj, pórsáfrány olaj.
Olívaolaj – repceolaj, rizskorpa olaj, napraforgó olaj.
Pálmaolaj – marhafaggyú, pálmamag olaj.
Pálmamag olaj – pálmaolaj, kókuszolaj.
Pórsáfrány olaj – repceolaj, napraforgó olaj.
Repceolaj – olívaolaj, rizskorpa olaj.
Ricinus – nem helyettesíthető!
Rizskorpa olaj – olívaolaj, repceolaj.
Sárgabarackmag olaj – mandula olaj, bokormogyoró olaj.
Sheavaj – avokádó vaj, mangóvaj.
Szőlőmag olaj – olívaolaj, bokormogyoró olaj.
Tamanu olaj – neem olaj, tökmag olaj.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése