Nagyon
izgalmas dolog saját gyógynövény kivonatot készíteni, amit aztán
felhasználhatunk krémek, balzsamok, gyógykenőcsök, dezodorok, sminklemosók,
masszázskrémek, popsikrémek és még nagyon sokféle szer elkészítésénél. A
gyógynövény kivonatokban koncentrálódik az adott növény hatóanyaga, minden gyógynövény
más és más előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbi lista - a teljesség
igénye nélkül – tartalmazza a leggyakrabban használt herbák gyógyító
tulajdonságait.
ÁRNIKA: zúzódásokra,
rándulásokra, fájdalomcsillapításra.
NADÁLYTŐ: csonttörésre,
fekélyekre, reumás- és ízületi fájdalmakra, bőrlágyító hatású.
ORBÁNCFŰ: a
legjobb sebolaj, gyulladáscsökkentő, antivirális- és antibakteriális hatású.
KÖRÖMVIRÁG:
fertőtlenítő és gyulladásgátló, vágások, horzsolások, csípések gyógyítása.
LEVENDULA: nyugtató,
fertőtlenítő, gyulladásgátló.
KAMILLA: gyulladáscsökkentő,
baktériumölő, sebgyógyító.
RÓZSASZIROM:
pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, antiszeptikus.
Ezeken
kívül még számos gyógynövény felhasználható kivonat készítésére, csak a fantáziánk
szabhat határt kreativitásunknak, akár keverhetjük is őket, csak a szinergikus
hatásra ügyeljünk. A kókuszolaj (csak és kizárólag a vegyszerrel nem kezelt)
hőállósága és tartóssága miatt nagyon előnyös választás, mint vivő olaj.
HOZZÁVALÓK:
-
4
evőkanál (lehetőleg szárított) gyógynövény,
-
1
csészényi kókuszolaj.
ELKÉSZÍTÉS:
- A növényi részeket apróra vágva
egy rozsdamentes fazékba tesszük. Ha friss növényt használunk, a kivonat
készítés előtt néhány napig hagyjuk szikkadni, mert ilyenkor még túl sok a
nedvesség benne és a kész kivonatunk megpenészedhet.
- Tegyük a növényre a
kókuszolajat és gőz fölött, kis lángon kezdjük melegíteni.
- 3-4 óra hosszat tartsuk nagyon
alacsony hőfokon, és időnként keverjük meg.
- A végén sűrű szövésű vásznon
vagy gézen szűrjük át, és tegyük tiszta üvegbe.
- Fénytől védett, száraz helyen 1
évig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése