2015. szeptember 3., csütörtök

GYÓGYNÖVÉNY KIVONAT KÉSZÍTÉSE MELEG ELJÁRÁSSAL, KÓKUSZOLAJBAN


Nagyon izgalmas dolog saját gyógynövény kivonatot készíteni, amit aztán felhasználhatunk krémek, balzsamok, gyógykenőcsök, dezodorok, sminklemosók, masszázskrémek, popsikrémek és még nagyon sokféle szer elkészítésénél. A gyógynövény kivonatokban koncentrálódik az adott növény hatóanyaga, minden gyógynövény más és más előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbi lista - a teljesség igénye nélkül – tartalmazza a leggyakrabban használt herbák gyógyító tulajdonságait.

ÁRNIKA: zúzódásokra, rándulásokra, fájdalomcsillapításra.
NADÁLYTŐ: csonttörésre, fekélyekre, reumás- és ízületi fájdalmakra, bőrlágyító hatású.
ORBÁNCFŰ: a legjobb sebolaj, gyulladáscsökkentő, antivirális- és antibakteriális hatású.
KÖRÖMVIRÁG: fertőtlenítő és gyulladásgátló, vágások, horzsolások, csípések gyógyítása.
LEVENDULA: nyugtató, fertőtlenítő, gyulladásgátló.
KAMILLA: gyulladáscsökkentő, baktériumölő, sebgyógyító.
RÓZSASZIROM: pórusösszehúzó, gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, antiszeptikus.

Ezeken kívül még számos gyógynövény felhasználható kivonat készítésére, csak a fantáziánk szabhat határt kreativitásunknak, akár keverhetjük is őket, csak a szinergikus hatásra ügyeljünk. A kókuszolaj (csak és kizárólag a vegyszerrel nem kezelt) hőállósága és tartóssága miatt nagyon előnyös választás, mint vivő olaj.

HOZZÁVALÓK:
-          4 evőkanál (lehetőleg szárított) gyógynövény,
-          1 csészényi kókuszolaj.

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A növényi részeket apróra vágva egy rozsdamentes fazékba tesszük. Ha friss növényt használunk, a kivonat készítés előtt néhány napig hagyjuk szikkadni, mert ilyenkor még túl sok a nedvesség benne és a kész kivonatunk megpenészedhet.
  2. Tegyük a növényre a kókuszolajat és gőz fölött, kis lángon kezdjük melegíteni.
  3. 3-4 óra hosszat tartsuk nagyon alacsony hőfokon, és időnként keverjük meg.
  4. A végén sűrű szövésű vásznon vagy gézen szűrjük át, és tegyük tiszta üvegbe.
  5. Fénytől védett, száraz helyen 1 évig eláll.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése