2015. szeptember 2., szerda

KIVÉTEL ERŐSÍTI A SZABÁLYT – SAMPONSZAPPAN 100 % KÓKUSZOLAJBÓL


A HÁROM ALAPSZABÁLY
Tegnap volt már szó róla, hogy (1.)erős zsíroldó és szárító hatása miatt, kókuszolajból nem szabad 20 %-nál többet tenni a szappanba. Az is egy általánosan elfogadott nézet, hogy
(2.) az egyféle olajból készült szappanok nem teljesítenek olyan jól, mint a több olajféleségből, a zsírok egymásra gyakorolt hatását (szinergia) kihasználva előállított szappanok. Végül ne feledkezzünk meg a szappankészítők rémálmáról, (3.) a szappan felületén megjelenő sárgás-barnás foltokról, amit (többek között) a túlzsírozás, vagyis
a 10 % feletti szuperfettelés is okozhat.

A KIVÉTEL
A kókuszolaj azonban bizonyos esetekben kivételt jelent. Szappankészítők körében az egyik legnépszerűbb zsírféleség. Egy rendkívül stabil, hosszan eltartható, kiváló tisztító hatással bíró és dús habzást biztosító olajról van szó. Kemény és takarékos szappant tudunk belőle készíteni.

SAMPONSZAPPAN SZÁRAZ- NORMÁL- ÉS ZSÍROS HAJRA
Azt már mindenki kivűlről fújja (ugye így van???), hogy a boltban kapható samponok legtöbbje tele van felületaktív anyagokkal és gyakran tartalmaznak szilikont is, ami bevonva a hajszálakat, puhává és fényessé varázsolja a hajat. Rövid távon!!! Hosszabb használat során azonban a szilikon szárít, és a hajszálak elkezdenek töredezni. Mi a megoldás? A samponszappan az egyik. A kókuszolajból készült szappan nagyon jól használható normál, zsíros vagy száraz hajra is. A szappant hagyományos módon hideg eljárással készítjük.

FONTOS!!!
            I.  Amikor áttérünk a bolti samponok használatáról a természetes készítményekre, előfordulhat, hogy átmenetileg egy furcsa, kicsit ragadós, nyúlós érzést fogunk tapasztalni a hajunkon. Nem kell megijedni, ez azt jelenti, hogy a műanyag (szilikon) kezd leválni a hajszálainkról.
            II.  A szappan lúgos kémhatásű, a hajunk viszont inkább a savas kémhatást tolerálja. A legegyszerűbben úgy tudunk ezen segíteni, ha a hajmosást követően egy savas, kondicionáló öblítést végzünk. 1,5-2 liter langyos vízhez tegyünk 1-2 evőkanál almaecetet, és ezzel öblítsük le a hajunkat. Illóolajokkal (10 csepp) fokozhatjuk a hatást, a teafa illóolaj segít a korpás, viszkető fejbőrön, a levendula illóolaj ugyancsak csökkenti a viszketést, nyugtató hatású, a rozmaring- és a borsmenta illóolaj pedig serkenti a vérkeringést, vagyis egészségesebb lesz a haj és gyorsabban fog nőni. Ezt a keveréket már nem kell leöblíteni. NEM LESZ ECETSZAGÚ A HAJUNK!!!

RECEPTEK

SAMPONSZAPPAN SZÁRAZ HAJRA (12 % TÚLZSÍROZÁSSAL)
HOZZÁVALÓK:
-          500 gr kókuszolaj,
-          190 gr desztillált víz,
-          80 gr NaOH.

SAMPONSZAPPAN NORMÁL HAJRA (10 % TÚLZSÍROZÁSSAL)
-          500 gr kókuszolaj,
-          190 gr desztillált víz,
-          81 gr NaOH.

SAMPONSZAPPAN ZSÍROS HAJRA (8 % TÚLZSÍROZÁSSAL)
-          500 gr kókuszolaj,
-          190 gr desztillált víz,
      -          82,5 NaOH.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A desztillált vizet helyettesíthetjük kókuszvízzel vagy kókusztejjel.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése