2015. szeptember 29., kedd

KÓKUSZ GLÜKOZID - A LEGGYENGÉDEBB TENZID


INCI: COCO-GLUCOSIDE

MIK AZOK A TENZIDEK?
Ahhoz, hogy bármely kozmetikai szer tisztító hatással rendelkezzen, úgynevezett tenzidekre van szükség. A tenzidek vagy más néven felületaktív anyagok olyan szerves nagymolekulák, (pl. zsírsavak sói, vagyis szappanok), melyeknek van egy „zsírkedvelő”, szerves anyagokban (pl. alkohol, olajok) oldódó része és egy „vízkedvelő”, vagyis vízben (vagy más dipólusos vegyületekben) oldódó része. Ha a tenzidet két felület határára juttatjuk (pl. olaj/víz), akkor ezek a molekulák oldódási tulajdonságaiknak megfelelően fognak elhelyezkedni a határfelületen és megkönnyítik a két folyadék keveredését (emulgáló hatás). A vizes oldatban úgynevezett micellák keletkeznek, amelyekben belül lesz a zsír, kifelé pedig vízben oldhatók lesznek, vagyis vízzel leöblíthetőek.

VESZÉLYES TENZIDEK!
A legtöbb bolti termékben nagyon agresszív tenzideket használnak, amelyek esetenként bőrirritációt, ekcémás tüneteket okozhatnak és legtöbbször okoznak is. A legismertebb és leggyakrabban használt allergizáló tenzidek a Sodium Lauryl Sulfate (SLS), a Sodium Laureth Sulfate (SLES), az Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) és az Ammonium Laureth Sulfate (ALES). Ezek kőolajszármazékok és a szervezet nem képes lebontani őket.

KÓKUSZ GLÜKOZID, A GYENGÉD
A kókusz glükozid egy olyan természetes tenzid, ami nagyszerű alternatívája lehet a fent felsorolt anyagoknak. Ecocert minősítéssel rendelkezik, bio termékekbe is engedélyezett a használata.
Ez a kókuszolaj és gyümölcscukor reakciójából keletkező vegyület egy cukortenzid. Kíméletes, nem irritál, és tökéletesen eltávolítja a szennyeződéseket, babáknak készített termékekben is nyugodtan használhatjuk.
A kókusz glükozid a nemionos tenzidek közé tartozik. A nemionos tenzidek a különféle tenzidek között a létező legenyhébbek. Azért hívják őket nemionos tenzideknek, mert a benne található molekulák „vízkedvelő” része semleges töltésű. Minden bőrtípusra használható.

TULAJDONSÁGAI:
-          kiváló habképző,
-          emulgáló,
-          nedvesítő hatású,
-          kis mértékben fertőtlenítő hatású,
-          nincs erős zsírtalanító hatása, nem szárítja ki a bőrt,
-          az érzékeny bőr is jól tolerálja,
-          enyhén kondicionáló hatású,
-          más tenzidekkel jól keverhető,
-          aktív mosóhányad 55 %.

ALKALMAZÁSA:
-          samponokban,
-          fürdőkészítményekben,
-          babafürdetőkben,
-          folyékony szappanokban,
-          borotválkozáshoz használt készítményekben,
-          intim mosakodókban,
-          bármilyen típusú bőrre szánt arclemosókban.

ADAGOLÁSA:
-          samponokba 5-50 %,
-          fürdőkészítményekbe 10-20 %,
-          babafürdetőkbe 5-7%,
-          folyékony szappanokba 5-30 %,
-          borotválkozáshoz használt készítményekbe 5-10 %,
-          intim mosakodókba 5-10 %,
-          sminklemosókba 1-3 %.

TÁROLÁSA
Száraz, fénytől védett helyen 15 és 40 fok között. 15 fok alatti hőmérsékleten kristályosodhat. Eltarthatósága 2 év.

FONTOS!!!
A kókusz glükozid pH értéke 11,5-12,5. Általában a kozmetikai termékek pH-ja ideális esetben 5-5,5. Ezt a pH-t tejsavval vagy citromsavval állíthatjuk be a készítményekben. Hígítatlanul ne használjuk, szem- és bőrirritációt okozhat. Bár nagyon gyengéd tenzid, személyes érzékenység felléphet, ezért érdemes a felhasználás előtt egy próbát végezni.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉS: BETAIN






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése