2015. szeptember 23., szerda

A NEEM OLAJ 10 ALKALMAZÁSI MÓDJA A MINDENNAPOKBAN


A neem olaj a természet egyik csodálatos ajándéka. Az ősi Védákban „Sarva Roga Nirvarini”
néven említik, ami azt jelenti, hogy képes minden betegséget meggyógyítani.A fa valamennyi részét felhasználják orvoslásra, az ágak, a levelek, gyümölcsei, a gyökerek és virágai tartalmaznak egy azadirachtina nevű vegyületet, amelynek a neem antibakteriális, vírusölő
és gombaölő tulajdonságait köszönheti. A fertőzések hathatós gyógyításán kívül erősíti az immunrendszert is. A neem olajról összetételéről, tulajdonságairól, hatásáról egy korábbi bejegyzésben részletesen itt lehet olvasni.

Alkalmazása igen sokrétű. Most 10, a mindennapokban is jól hasznosítható felhasználási módról lesz szó.

1. VÉDI ÉS REGENERÁLJA A BŐRT, ÖREGEDÉSGÁTLÓ
A neem olaj bőven tartalmaz karotinoidokat, esszenciális zsírsavakat és antioxidánsokat. Az antioxidánsok megkötik a szabadgyököket. Az olaj nagyon könnyen beszívódik a bőrbe és javítja tónusát, rugalmasságát, rendszeres használat esetén kisimítja a finom ráncokat. Mélyen képes hidratálni a bőrt, halványítja a bőr elszíneződéseit.

2. AKNÉS, PATTANÁSOS BŐRRE
A neem olaj aszpirin típusú összetevői segítenek a gyulladt bőr megnyugtatásában és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően nagy mértékben csökkenti ill. elmulasztja a pattanásokat. Nem komedogén olaj, ami azt jelenti, hogy nem tömíti el a pórusokat, zsíros bőrre is alkalmazható.

3. EKCÉMA ELLEN
A neem olaj rendkívül gazdag E-vitaminban és a már említett esszenciális zsírsavakban, valamint könnyen behatol a bőr alá. Ez teszi lehetővé, hogy helyreállítsa a bőr külső védőköpenyét és ezáltal megakadályozza, hogy kiszáradjon. A benne található nimbidin és nimbin vegyületek csökkentik a gyulladásokat és megnyugtatják az irritált bőrfelületet.

4. GOMBÁS FERTŐZÉSEK ELLEN
Sokan nem tudják, hogy a neem olaj az egyik legerősebb a gombaellenes szerek közül. A levelekben található két vegyület a gedunin és a nimbidol elpusztítják a fertőzésért felelős gombákat. Mintegy 14 gombakultúra nagyon hatásos ellenszere.

5. EXTRA SZÁRAZ BŐRRE
A neem olaj képes mélyen beszívódni a bőrbe és megakadályozni a bőr kiszáradását. Számos gyógyszertári készítményben is megtalálhatjuk összetevőként.

6. KORPÁS HAJRA, SZÁRAZ FEJBŐRRE
A neem olaj az egyik olyan természetes anyag, ami képes a korpa kialakulását megakadályozni. Megszünteti a fejbőr szárazságát, fenntartja a megfelelő pH szintjét, rendszeres használatával megszüntethető a viszkető érzés, a korpa pedig nem alakul ki.

7. SZÁRAZ, TÖREDEZETT  HAJRA
A fejbőrbe masszírozva ugyancsak hidratáló hatású. Emellett a nyomelemekben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag olaj táplálja és regenerálja a hajhagymákat. Serkenti a haj növekedését és javítja a sérült haj minőségét is.

8. SZÁJHIGIÉNIA
A kereskedelmi forgalomban lévő fogkrémekben, szájvizekben is felhasználják fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását. Az indiaiak a mai napig sok helyen neem levelet rágcsálnak foguk és fogínyük egészségének megőrzésének céljából.

9. ROVARRIASZTÓ
A neem olaj kitűnő rovarriasztó. Használható hangyairtásra, kullancsok, szúnyogok távol tartására. Kutyasamponba keverve, az állatot is megvédi az élősködőktől. Növények permetlevébe adagolva sikerrel vehetjük fel a harcot a kártevők ellen.

10. TISZTÍTÓSZER
Kevesen tudják, hogy tisztítószerként is megállja a helyét. Erős fertőtlenítő hatását főként matracok és szőnyegek tisztításánál kamatoztathatjuk. Nagyszerű szer az atkák ellen.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A neem olaj nehéz, fűszeres szagát sokan nem kedvelik. Ebben az esetben segítséget jelent, ha citrusos illóolajokkal, levendula, teafa, pacsuli vagy szantál illóolajjal keverjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése