2015. október 29., csütörtök

A JÓ SZAPPANRECEPT TITKA


Egy korábbi bejegyzésben, itt, volt már szó arról, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki az olajokat, hogy egy kiegyensúlyozott receptet tudjunk összeállítani. Ezt most egy picit tovább  finomítanám.

MILYEN A JÓ SZAPPAN?
Persze mindenkinek más és más elvárása lehet, de abban megegyezhetünk, hogy egy jó szappan alaptulajdonságai a következők:
-          krémes, finom habzású,
-          tápláló, bőrvédő hatású,
-          jól, de kíméletesen tisztít,
-          nem szárít, nem allergizál,
-          viszonylag kemény, hosszú ideig használható.
Ha valaki igazán bele akar mélyedni a dolgokba, akkor mindenképpen ajánlom alaposan megismerkedni egy-egy felhasznált olaj profiljával, leginkább hangsúlyt fektetve a zsírsav összetételre, ami meghatározza egy-egy olaj tulajdonságait. A blogon már sok, a szappankészítésben rendszeresen használt olaj profilja fent van.

MITŐL LESZ JÓ HABZÁSÚ A SZAPPAN?
  1. Az alábbi olajok arányának a növelése a receptben, hozzájárul a bőséges habképződéshez: kókuszolaj, pálmamag olaj, babassu olaj.
  2. A szalagfázisnál történő túlzsírozásra (szuperfettelésre) használt olajok mennyiségének csökkentése, mivel ezek az olajok kevésébé szappanosodnak el, sok szabad zsírsav marad a masszában és ezek csökkentik a habzást.
  3. Egyes adalékok növelik a szappan habzását, ilyenek a nátriumlaktát, a cukrok (cukor, méz stb.) és a gyanták.
  4. A folyadékfázisban használt bor vagy sör, egyes gyümölcs- vagy zöldséglevek ugyancsak növelik a habzást, mivel ezek szintén  tartalmaznak cukrot.

A HAB STABILIZÁLÁSA
  1. Ricinusolaj használata max. 5-10 %-ban. E fölötti mennyiség ragacsossá teszi a szappant.
  2. Olyan olajok alkalmazása a receptben, amelyek szinergikus hatásban segítik a habzást. Ilyen olajok a mandula olaj, kakaóvaj, pálmaolaj, sheavaj, napraforgó olaj, a disznózsír és a marhafaggyú.
  3. Egyes olajok csökkentik vagy gátolják a habzást, ilyen pl. az olívaolaj.

TÁPLÁLÓ, BŐRVÉDŐ HATÁS
  1. A folydékfázisban a víz helyett használjunk gyógyteákat, kecsketejet, joghurtot vagy aloe vera gélt.
  2. Tápláló folyékony olajok használata a receptben, pl.: sárgabarackmag olaj, avokádó olaj, olívaolaj, napraforgó olaj vagy rizskorpa olaj.
  3. A túlzsírozáshoz „luxus” tápláló olajok használata max. 5-10 %-ban. Pl. argánolaj, ligetszépe olaj, jojoba olaj, vagy búzacsíra olaj.

JÓ TISZTÍTÓ HATÁS
Az egyik legjobb tisztítóhatással a könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó kókuszolaj. De jó tisztító hatással rendelkezik még az aloe vera vaj, a babassu olaj, a murumuru vaj, szerecsendió vaj és a pálmamag olaj.

HOGYAN NÖVELHETJÜK A SZAPPAN KEMÉNYSÉGÉT?
  1. Növeljük a szilárd olajok/zsírok arányát a receptben. Pl. kókuszolaj, pélmaolaj, kakaóvaj, babassu olaj.
  2. Méhviasz adagolása max. 1-5 %.
  3. Növényi sztearinsav használata max. 0,5-1%.
  4. Nátriumlaktát használata max. 1-3 %.

IDEÁLIS SZAPPAN RECEPT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
50-60 % SZILÁRD OLAJ
- 30-45 % jó habzást biztosító olajok,
- 15-30 % szilárd tápláló olajok.
40-50 % FOLYÉKONY OLAJ
- 20-30 % folyékony tápláló olajok,
- 5-10 % „luxus” tápláló olajok,
- 5-10 % ricinus olaj.

A fent leírtak természetesen csak iránymutatások. Mindenkinek magának kell kikísérleteznie a számára legoptimálisabb recept összeállítást, de remélem, hogy ez az összefoglaló segítséget nyújthat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése