2014. november 4., kedd

NINCSEN SZAPPAN LÚG NÉLKÜL

Sokan vagyunk már, akik otthon készítjük el a magunk és a család számára szánt tisztálkodó- és ápoló szereinket, elsősorban a szappant. Ez a bejegyzés elsősorban azoknak szól, akik még csak most kacérkodnak a gondolattal, de számos kérdés fogalmazódik meg bennük, elsősorban a veszélyes anyagnak minősülő lúggal kapcsolatban.

1. TÉVHIT
Először egy sok helyen felbukkanó tévhitet szeretnék eloszlatni. NINCSEN (HÁZI)SZAPPAN LÚG NÉLKÜL. Bárki állítja ennek az ellenkezőjét, az nem mond igazat. Persze lehet tisztálkodó szereket készíteni lúg nélkül, a boltban kapható tusfürdők, folyékony szappanok és samponok nagyrészben SLS-t (Sodium Lauryl Sulfate), ALS-t (Ammonium Lauryl Sulfate), SLES-t (Sodium Laureth Sulfate) és ALES-t (Ammonium Laureth Sulfate) tartalmaznak. Ezeket a vegyi formulákat azonban gyakorlatilag ipari zsíroldókban, leginkább motor zsíroldókban, garázspadló tisztítókban használják. Állatkísérletekben igazolódott, hogy ezek az anyagok szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, hasmenést, bőrirritációt, nehézlégzést okozhatnak, gyorsan felszívódnak, a szervezetben elraktározódnak és így hosszú távon is „biztosítják” az emberi szervezet károsodását. Gyakorta leplezik előfordulását állítólagos „természetes” kozmetikumokban, hogy „kókuszdióból” származik.

2. TÉVHIT
A másik tévhit, amit el kell oszlatnom, hogy a szappan lúgot tartalmaz. A hagyományos szappan NEM TARTALMAZ lúgot. A háziszappanok zsírfelesleggel (szuperfett) készülnek, többek között éppen azért, hogy semmilyen lúgfelesleg ne maradjon a szappanban. Az elszappanosodás (szaponifikáció) során a lúg és a zsírsavakat tartalmazó olajak/zsírok reakcióba lépnek egymással, teljesen átalakulnak ún. fémsókká. Kémiailag a szappan nem más, mint zsírsavak fémsója. Amennyiben NaOH-t (nátronlúgot) használunk, akkor szilárd állagú.nátronszappant kapunk eredményül, ha KOH-t (kálilúgot), akkor pedig kenhető vagy folyékony szappant. Tény, hogy a szappan lúgos kémhatású (pH értéke 8,5-10,5), de pontosan lúgos kémhatásának köszönhetően tisztít és fertőtlenít. Mosakodáskor a szappan a bőrre tapadó piszokra emulgáló hatást fejt ki, vagyis finom eloszlásra kényszeríti (feldarabolja) a szennyező anyagokat, amiket így öblítéssel már könnyen eltávolíthatunk. A szappan lúgossága éppen csak annyira oldja a bőr zsírrétegét, ami ahhoz elég, hogy azt a felületi réteget eltávolítsuk, ami a piszkot magában tartja.
Fontos itt megjegyezni, hogy a szappanok néhány hetes pihentetése közben teljes mértékben befejeződik az elszappanosodási folyamat, így a szappanok maximális biztonsággal használhatóak.
Láthatjuk, hogy hiába „magas” a pH, a megfelelően elkészített és utókezelt szappan NEM KÁROSÍTJA ÉS NEM SZÁRÍTJA a bőrt. Már csak azért sem, mert a természetes szappanokban a bázikus fémsó savas közegben van jelen!!!

Ha esetleg valaki arra szánja rá magát, hogy hagyományos módon főz szappant, annak is kell lúgot használnia. Nagyanyáink a fahamuból készítették a lúgot a szappanfőzéshez és a takarításhoz vagy  sziksót (szódát) használtak. Részletesebben itt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése