2014. november 11., kedd

ADIEU SZAPPANPOR!!!


SZAPPANOK -  HIBAJAVÍTÁS 1. RÉSZ

Aki szappant készít, előbb vagy utóbb szembekerül azzal a problémával, hogy az elkészült szappanokon valamiféle rejtélyes okból kifolyólag egy olyan fehér „izé” keletkezik, mintha a szappanokat finom por lepte volna be.. Ezt hívják szappanpornak vagy szappan-hamunak.

MI A SZAPPANPOR ÉS HOGYAN KELETKEZIK?
A szappanpor eredetére és kialakulására több magyarázat is létezett egészen a közelmúltig. Azonban  Kevin Dunn, napjaink egyik fő „szappanguruja” tüzetes vizsgálatnak vetette alá az említett anyagot, és kísérletei bizonyították, hogy a szappanpor nem más, mint nátrium-karbonát, vagyis közönséges szóda. A szappanban lévő lúg a levegővel érintkezve reagál, és a szappanok felületén (néha belül is) megjelenik a szappanpor. A jelenséget adott esetben felerősítheti a használt illóolaj, a páratartalom, a massza sűrűsége, a hozzáadott adalékanyagok valamint a hőmérséklet. A gélfázis elmaradása is okozhat "porosodást". 
A jó hír az, hogy ez a szappan minőségét egyáltalán nem befolyásolja, csupán esztétikai problémát jelent. Nem káros, csak kellemetlen.

HOGYAN SZABADULJUNK MEG TŐLE?
Bármennyire is igaz az, hogy a szappan nem szenved károsodást, engem nagyon zavar, ha az elkészült szappan nem tökéletesen olyan, mint amire számítottam. De elkeseredésre semmi ok, számos módszer létezik arra, hogy ezt a kellemetlen tünetet megszüntessük.

  1. A szappanmasszába méhviaszt keverünk 0,5-1 % arányban.
  2. Egyszerűen legyaluljuk a felületet.
  3. Meleg vízzel lemossuk.
  4. Alkohollal bespicceljük. A leginkább úgy működik, hogy a szappanmassza betöltése után szórófejes flakonból bespricceljük a szappan felületét és 1-2 órát állni hagyjuk. Ezután műanyag fóliával alaposan betakarjuk és 24 óra múlva elkészült a szappanpor mentes alkotásunk. (Hallottam olyat is, hogy a lefedéshez hungarocell lemezt használnak.)
  5. Megpróbálhatjuk a fóliás letakarást alkoholos spricc nélkül is. Esetenként elég ez is.
  6. Gőzölés. Ennek több módszere is ismert. Meleg sütőbe egy tálba vizet teszünk, és megvárjuk, amíg gőz keletkezik. A szappanokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk és így tesszük be őket a sütőbe. Működik még a ruhagőzölésre (is) használatos gőzölő, valamint akár egy nagy teljesítményű gőzölős vasaló. A gőzölést gőzgéppel vagy gőzölős vasalóval 3-4 napos szappanokon végezzük, 20-30 másodpercig 5-10 cm távolságból.
  7. Végül akár a kialakult szappanport dekoratív elemként is használhatjuk rusztikusabb megjelenésű szappanok készítésénél.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése