2015. június 10., szerda

HOGYAN KÉSZÍTSÜNK HABSZAPPANT?


Ez egy nagyon szórakoztató szappankészítési eljárás, ezzel a módszerrel készülnek az igazán dekoratív habos-babos muffin szappanok IS. A habszappan két fontos dologban teljesen különbözik a többi szappantól. Az első, hogy minden alapanyagot HIDEGEN, szobahőmérsékleten KEVERÜNK ÖSSZE. A második, hogy a kész szappan vízbe ejtve nem süllyed el, hanem ÚSZIK a víz színén.

MIRE FIGYELJÜNK ODA?
  1. A recept összeállításánál a szilárd olajok/zsírok aránya 80 % körül kell legyen.
  2. Nem botmixerrel dolgozunk, hanem kézi mixerrel, olyannal, amivel a tejszínhabot is fel szoktuk verni.
  3. Ezzel az eljárással egy könnyű, kicsit buborékos állagú massza lesz a végeredmény, ami lassabban szilárdul (kb. 30 perc), így elég időnk van az illatosításra, színezésre, formázásra.
  4. Külön erénye, hogy sokkal kevesebb illóolajat használva is intenzívebb illatot tudunk elérni, hosszabb távon is jobban megmarad az illat.
  5. Vigyázzunk, hogy az elszappanosodási folyamat ennél az eljárásnál lassabban megy végbe, ezért akár 5-6 napig is a formában kell tartanunk a már elkészült szappant, hogy sérülés nélkül ki tudjuk venni. DE! Ez csak a kisebb formákra igaz!!! Tömbszappan készítésénél már másnap fel kell szeletelni a szappant, mert porózusabb és törékenyebb, mint más eljárással készült szappanok. Vagy nagyon vékony késsel szeleteljük, de a drótvágó ebben az esetben a legjobb megoldás. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy hallottam már olyasvalakiről is, aki a férjétől kölcsönvett flex-szel vágta fel, és kitűnő eredményeket ért el.)
  6. A színeket az eredeti elképzelésnél egy kicsit intenzívebbre tervezzük, mert az érés során előfordul , hogy kivilágosodik.
  7. Vigyázzunk, mert ha illatolajakat használunk (amit én sok szempontból nem ajánlok!), akkor a massza hirtelen megkeményedhet.
  8. Az elkészült szappant NEM kell betakarni, itt nincs gélfázis.
  9. Érési idő 2-3 hét.
  10. NAGYON FONTOS!!! A lúg használatával kapcsolatos biztonsági előírásokat fokozottan tartsuk be, mert a lúgos keveréknek a zsírfázissal való elegyítésénél előfordul, hogy fröcsköl az anyag.

HOZZÁVALÓK:
-          400 gr pálmazsír,
-          200 gr kókuszzsír,
-          50 gr olíva olaj,
-          95 gr NaOH,
-          244 gr desztillált víz.


ELKÉSZÍTÉS
  1. A lúgot oldjuk fel a vízben és hagyjuk teljesen!!! kihűlni.
  2. A zsírokat, olajokat habverővel keverjük csomómentesre és krémesre.
  3. A lúgos folyadékot lassan!!! keverjük a zsírfázishoz.
  4. Adjuk a masszához az illóolajakat és a színezéket, és egy spatulával alaposan keverjük össze.
  5. Öntsük formába a masszát, vagy tehetjük habzsákba is, így formázva meg a szappanokat, vagy más eljárással készült szappanok tetejét.
  6. A fent leírtaknak szerint hagyjuk megfelelő ideig a kész szappant a formában és ha szükséges szeleteljük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése