Ez egy nagyon szórakoztató szappankészítési eljárás, ezzel a módszerrel készülnek az igazán dekoratív habos-babos muffin szappanok IS. A habszappan két fontos dologban teljesen különbözik a többi szappantól. Az első, hogy minden alapanyagot HIDEGEN, szobahőmérsékleten KEVERÜNK ÖSSZE. A második, hogy a kész szappan vízbe ejtve nem süllyed el, hanem ÚSZIK a víz színén.
MIRE
FIGYELJÜNK ODA?
- A recept összeállításánál a
szilárd olajok/zsírok aránya 80 % körül kell legyen.
- Nem botmixerrel dolgozunk,
hanem kézi mixerrel, olyannal, amivel a tejszínhabot is fel szoktuk verni.
- Ezzel az eljárással egy könnyű,
kicsit buborékos állagú massza lesz a végeredmény, ami lassabban szilárdul
(kb. 30 perc), így elég időnk van az illatosításra, színezésre, formázásra.
- Külön erénye, hogy sokkal
kevesebb illóolajat használva is intenzívebb illatot tudunk elérni,
hosszabb távon is jobban megmarad az illat.
- Vigyázzunk, hogy az
elszappanosodási folyamat ennél az eljárásnál lassabban megy végbe, ezért
akár 5-6 napig is a formában kell tartanunk a már elkészült szappant, hogy
sérülés nélkül ki tudjuk venni. DE! Ez csak a kisebb formákra igaz!!!
Tömbszappan készítésénél már másnap fel kell szeletelni a szappant, mert
porózusabb és törékenyebb, mint más eljárással készült szappanok. Vagy
nagyon vékony késsel szeleteljük, de a drótvágó ebben az esetben a legjobb
megoldás. (Azt csak halkan jegyzem meg, hogy hallottam már olyasvalakiről
is, aki a férjétől kölcsönvett flex-szel vágta fel, és kitűnő eredményeket
ért el.)
- A színeket az eredeti
elképzelésnél egy kicsit intenzívebbre tervezzük, mert az érés során
előfordul , hogy kivilágosodik.
- Vigyázzunk, mert ha
illatolajakat használunk (amit én sok szempontból nem ajánlok!), akkor a
massza hirtelen megkeményedhet.
- Az elkészült szappant NEM kell
betakarni, itt nincs gélfázis.
- Érési idő 2-3 hét.
- NAGYON FONTOS!!! A lúg
használatával kapcsolatos biztonsági előírásokat fokozottan tartsuk be,
mert a lúgos keveréknek a zsírfázissal való elegyítésénél előfordul, hogy
fröcsköl az anyag.
HOZZÁVALÓK:
-
400
gr pálmazsír,
-
200
gr kókuszzsír,
-
50
gr olíva olaj,
-
95
gr NaOH,
-
244
gr desztillált víz.
ELKÉSZÍTÉS
- A lúgot oldjuk fel a vízben és
hagyjuk teljesen!!! kihűlni.
- A zsírokat, olajokat habverővel
keverjük csomómentesre és krémesre.
- A lúgos folyadékot lassan!!!
keverjük a zsírfázishoz.
- Adjuk a masszához az illóolajakat
és a színezéket, és egy spatulával alaposan keverjük össze.
- Öntsük formába a masszát, vagy
tehetjük habzsákba is, így formázva meg a szappanokat, vagy más eljárással
készült szappanok tetejét.
- A fent leírtaknak szerint
hagyjuk megfelelő ideig a kész szappant a formában és ha szükséges
szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése