2014. november 6., csütörtök

EZT TUDTAD? - LÚGOS ÉRDEKESSÉGEK


TITKOSÍRÁS KURKUMÁVAL
Hozzávalók: fehér szűrőpapír, fültisztító pálcika, lúgos oldat (pl. szódabikarbóna vagy mosószóda vizes oldata), kurkuma.
A fültisztító pélcikát mártsuk a lúgos oldatba, és írjunk valamit a papírra. Ha a papírra a kurkuma fűszer sűrű vizes oldatát permetezzük, akkor a papír sárga színű lesz, az írásunk pedig sötétbarna. A kurkumában található kurkumin nevű színanyag ugyanis lúgos közegben megbarnul, vagyis indikátorként viselkedik.

A KALEVALA ÉS A LÚG
A finnek ősi eposzában a Kalevalában ezt olvashatjuk:
„Mondja Ilmarinen mester….Anniniki aranyos húgom!....melegíts mézes fürdőt, fűtsd be szaporán a szaunát finom fenyő hasábbal, gyorsan gyulladó forgáccsal. Hányj egy kis hamut halomba, lúgot keverj belőle, fejem azzal fürdesse, testem tisztára súroljam, korormból kivakaródjam.” (Kalevala 18. ének, fordította Rácz István)

HAJFESTÉS A RENESZÁNSZ KORBAN
Ebben az időben a nők a hajfestéshez ördögszekérfűből és hamuból főzött lúgot használtak, amelyhez timsót adtak. Ezzel alaposan megmosták a hajukat, majd következett a színezés. A a lúgba kámfort tettek a haj fehér lett, buxus-származékok, árpaszalma vagy tögyfaforgács hatására pedig a haj fényes, vörös árnyalatot nyert.

VÖRÖSKÁPOSZTA INDIKÁTOR
A most leírt kísérletet elvégezhetjük akár otthon a konyhánkban is, gyerekeknek is nagyon érdekes lehet.
Egy-két káposztalevelet vagdaljunk fel, tegyük egy edénybe és öntsük le 1 liter forró desztillált vízzel. Ha még főzzük is egy kicsit, akkor a színe még jobban kijön. Hagyjuk kihűlni és öntsük le a kékes-lilás folyadékot a levelekről.
Most vegyünk elő néhány poharat és töltsük szét a vörökáposzta levünket. Az elsőhöz adjunk néhány csepp ecetet vagy citromlevet, a másodikhoz kevés háziszappan reszeléket vagy szódabikarbónát, esetleg mosószódát vagy akár NaOH oldatot.
Az ecet vagy citromlé hatására az oldat színe piros színű lesz, míg a lúgos oldatokkal elegyedve zöld vagy citromsárga színűre változik. Tehát savas kémhatásnál a színskála pirosas árnyalatait, lúgos kémhatásnál sárgás, zöldes árnyalait fogjuk kapni. Cseppenként adagolva a savas ill. lúgos anyagokat, a szivárvány összes színét megtapasztalhatjuk az oldatokban.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése