2014. október 29., szerda

SZÍNKEVERÉS HALADÓKNAK 3. RÉSZ

SZÍNKEVERÉS A GYAKORLATBAN, SZÍNHARMÓNIÁK LÉTREHOZÁSA EGYSZERŰEN A SZÍNKÖR SEGÍTSÉGÉVEL

Még adós vagyok a színkeverés sorozatom tulajdonképpen legérdekesebb és leghasznosabb részével. Ma arról fogok írni, hogy hogyan tudunk színeket úgy összeválogatni, hogy azok biztosan harmonikus egységet alkossanak.
Ez nemcsak akkor fontos, ha a szappanunkat színezzük, de a csomagolásnál, vagy az arculatunk kialakításánál is nélkülözhetetlen. A színek világa olyan gazdag és olyan összetett lélektani hatással bírnak, hogy mint hangulatkeltő eszközt semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül.


A SZÍN FOGALMA
A szín FIZIKAILAG meghatározott hullámhosszú elektromágneses sugárzás, vagyis FÉNY. A látható hullámhossz az ibolyától a vörösig terjed, 380 -780 nm-ig.
BIOLÓGIAILAG a szín egy FÉNYINGER, ami a szemünkön keresztül, a látóidegek segítségével az agyba jut, és ott alak és színérzet keletkezik.
LÉLEKTANILAG pedig a szín az agyban keletkező SZÍNÉRZET, vagyis az agyban kiváltott tudattartalom, amit már befolyásol a gondolkodásunk, asszociációink, emlékeink és más egyéb lelki folyamataink.



NAGYÍTÁSHOZ KLIKK A KÉPRE!


SZÍNKEVERÉS – EGY KIS ISMÉTLÉS
A színek kapcsolatrendszerét legkönnyebben a színkőrrel ábrázolhatjuk A színkör hét alapszíne a vörös, a narancs, a sárga, a zöld, a kék, az indigó és a lila. Az ELSŐDLEGES SZÍNEK, a kék, a vörös és a sárga. Az alapszínek más színek keverésével nem állíthatóak elő, viszont belőlük bármely más szín kikeverhető. A MÁSODLAGOS SZÍNEK két elsődleges szín keverésével jönnek létre, pl. kék + vörös = lila, vörös + sárga = narancs, kék + sárga = zöld. A másodlagos színek az elsődleges színek kiegészítői, pl. a zöld a vörösé, mivel a zöldben nincsen vörös szín. A kiegészítő színpárokban már megvan mind a három alapszín, a szemünk megkívánja ezt a teljességet. A HARMADLAGOS SZÍNEK egy elsődleges (alap) színből és egy másodlagos színből állíthatók elő.  És ezt így folytathatjuk a végtelenségig.
Nagyon fontos alapfogalom a KOMPLEMENTER SZÍNEK fogalma. A komplementer (kiegészítő) színek a színkörben egymással szemben helyezkednek el és összekeverve kioltják egymást, vagyis semleges szürkét adnak. Egymás mellé helyezve, azonban kölcsönösen fokozzák egymás telítettségét, így élénk kontrasztot képeznek.Még két további csoportosítás létezik, a tónusértékek alapján. Az egyik, amikor fehéret adunk hozzá, vagyis világosabb színárnyalatokat hozunk létre, a másik amikor feketét adunk hozzá, így sötétebb árnyalatokat tudunk kikeverni. 




SZÍNHARMÓNIA - ÖSSZHANGZATTAN
A színharmónia egy vagy több szín közös hatása. Két vagy több szín akkor van harmóniában egymással, ha keverékükből semleges szürke jön létre.
Ha a harmóniákat akarjuk meghatározni a különböző színek között, akkor meg kell ismernünk a színek kapcsolatrendszerének (összhangzattanának) törvényszerűségeit. A törvényszerűségeket a legkönnyebben a már jól ismert 12 részre osztott színkör segítségével érthetjük meg. (A színkörről bővebben már volt szó egy korábbi bejegyzésemben, itt.)
A színkörben az átmérő egyenest, a háromszögeket és a négyszögeket elforgatva valamennyi harmonikus színösszetétel kijelölhető. (Ugye, hogy nem is nehéz?)




Az így létrehozott színcsoportok olyanok, mint a zenében az akkordok. Vagyis tulajdonképpen harmonikus akkordok létrehozásáról van szó. (Aki tanult valaha zenélni, annak szerintem megkönnyíti a dolgát ez a megközelítés.)
Létrehozhatunk kettőshangzatokat, hármashangzatokat, négyeshangzatokat vagy hatoshangzatokat.

Kapcsolódó tartalmak:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése