Az utóbbi
hetekben többen is feltettétek nekem azt a kérdést, hogy mi az eredeti
mosószappan receptje. Nos utánanéztem, és találtam is. 100 FÉLÉT. Mindegyik
eredeti, minegyik mosószappan. Hogyan lehetséges ez? A magyarázat nagyon
egyszerű. Az elkészítés metódusa gyakorlatilag mindenhol azonos, a különbséget
csak az adja, hogy az eltérő földrajzi területeken, eltérő, de egymással
hasonló ill. egymást helyettesíthető anyagokat használnak/használtak fel a szappanfőzés
során. Alapvetően a házi pipereszappan készítéséhez hasonlóan szükségünk lesz
zsiradékra, lúgra és vízre.
MIÉRT
FŐZZÜNK MOSÓSZAPPANT?
Roppant
egyszerű a válasz. A mosószappan az ALAPANYAG, így csupa nagybetűvel. Nemcsak
olcsó, de környezetbarát, és számtalan módon tudjuk még hasznosítani. A
mosószappan segítségével, gyakorlatilag megoldható a háztartásunk teljes „kizöldítése”,
szinte mindenfajta szükséges tisztítószer elkészíthető belőle ill. vele.
A JÓ
MOSÓSZAPPAN TULAJDONSÁGAI
A jó
mosószappan MOSÓHATÁSÁNAK hideg, de főleg melegvízben egyaránt érvényesülnie
kell. Ez a legfontosabb. A szappan színére és külső megjelenésére vonatkozó
igények kisebbek.
Azt is
érdemes figyelembe venni, hogy bár tudjuk, hogy a régiségben mindenféle avas
zsírt, faggyút és nyesedéket is felfőztek szappannak, igazán jó minőségű, jó
tisztító hatású szappant csak megfelelő zsíralapból tudunk készíteni. (Zsíralap: a többféle elszappanosítható
anyagot tartalmazó olvadék neve.)
MINDEN SZAPPAN MINŐSÉGÉT MEGHATÁROZZA:
-
AZ ALAPANYAGOK MENNYISÉGE ÉS MINŐSÉGE,
-
A TECHNOLÓGIAI FOLYAMAT (GYÁRTÁS MENETE),
-
ÉS A KÉSZTERMÉK KEZELÉSE, RAKTÁROZÁSA.
A szappanfőzés során alapvetően kétféle anyag van jelen. Az
ELSZAPPANOSÍTHATÓ alapanyagok, és az ELSZAPPANOSÍTÓ alapanyagok.
AZ
ELSZAPPANOSÍTHATÓ ALAPANYAGOK, AVAGY MILYEN LEGYEN A ZSÍRALAP?
A
mosószappant kizárólag kevert zsíralapból készítjük.
A zsíralap
- ENYVZSÍRT
(növényi eredetű zsír),
- SZÍNZSÍRT,
- OLAJAT,
- esetleg GYANTÁT
tartalmazhat.
Ezeknek együtt kell biztosítaniuk a
- szappan KEMÉNYSÉGÉT,
- meleg
vízben megolvadás nélküli GYORS OLDÓDÁST,
- a
kielégítő HABKÉPZŐDÉST,
- mindenek
előtt pedig a jó MOSÓHATÁST.
Tudvalevő,
hogy az egyik legjobb tisztító hatása a KÓKUSZOLAJNAK van. Mivel jelen esetben
nem szempont, hogy a szappan szárítja-e a bőrt, egészen nyugodtan lehet akár
40 %-ban is
kókuszzsírt használnunk. A kókuszzsír jól helyettesíthető PÁLMAMAG OLAJJAL is,
bár ennek beszerzése nem egyszerű. Ha mégis sikerül hozzájutnunk, akkor akár a
kókuszzsír mellett is használhatjuk,
már 5 % hozzáadásával érezhetjük jótékony hatását, mind a tisztító hatás, mind
pedig a habzás tekintetében.
Az ÁLLATI
ZSÍROK általában szilárdabb, magasabb lágyuláspontú zsiradékok, melyektől a
szappan is keményebb, lassabban oldódó, tartós és sűrű habot adó minőségűvé
válik. Elsősorban a disznózsírt ajánlom, a disznózsír hasonló összetételű, mint
a pálmaolaj, így egymással felválthatók.
Figyelnünk
érdemes még a telített – és telítetlen zsírsavak arányára is, elsősorban az
avasodás elkerülése miatt. Ezért például napraforgó olajaból 10-20 %-nál többet
semmiképpen ne használjunk.
GYANTÁT
max. 25 %-ig alkalmazzunk, de a korabeli magyar szabványok csak 10 %-ban
engedélyezték. (NEM KÖTELEZŐ ALKATRÉSZ!) A gyanta a zsíralapban a szappan
keménysége szempontjából olajat helyettesít. Világosabb mosószappant kevesebb
gyantával készíthetünk. (És persze világosabb színű olajakkal. A faggyú esetleg
hulladékzsír felhasználásakor az esetleges szennyeződés is sötétíti a szappant,
nem beszélve arról, hogy az esetleges bomlástermékek kellemetlen szagúvá
tehetik a végterméket.) A leggyakrabban használt gyanta a FENYŐGYANTA
(abietinsav), már kis mennyiségben is javítja a szappan oldódását,
habzóképességét és a hab tartósságát. (Ezt a benne található További előnye,
hogy gátolja az avasodást.
(Nem
mellesleg pipereszappanokban illatanyag-megkötő képessége is nagyszerű.)
Folyt köv.
A következő
részben az elszappanosító anyagokat (lúgféléket) fogom sorba venni. Kapcsolódó tartalmak
A MOSÓSZAPPAN - SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 2. RÉSZ
HAMUZSÍR - AZ OLCSÓ MINDENES
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése