2014. október 7., kedd

A MOSÓSZAPPAN - SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 1. rész

Az utóbbi hetekben többen is feltettétek nekem azt a kérdést, hogy mi az eredeti mosószappan receptje. Nos utánanéztem, és találtam is. 100 FÉLÉT. Mindegyik eredeti, minegyik mosószappan. Hogyan lehetséges ez? A magyarázat nagyon egyszerű. Az elkészítés metódusa gyakorlatilag mindenhol azonos, a különbséget csak az adja, hogy az eltérő földrajzi területeken, eltérő, de egymással hasonló ill. egymást helyettesíthető anyagokat használnak/használtak fel a szappanfőzés során. Alapvetően a házi pipereszappan készítéséhez hasonlóan szükségünk lesz zsiradékra, lúgra és vízre.

MIÉRT FŐZZÜNK MOSÓSZAPPANT?
Roppant egyszerű a válasz. A mosószappan az ALAPANYAG, így csupa nagybetűvel. Nemcsak olcsó, de környezetbarát, és számtalan módon tudjuk még hasznosítani. A mosószappan segítségével, gyakorlatilag megoldható a háztartásunk teljes „kizöldítése”, szinte mindenfajta szükséges tisztítószer elkészíthető belőle ill. vele.

A JÓ MOSÓSZAPPAN TULAJDONSÁGAI
A jó mosószappan MOSÓHATÁSÁNAK hideg, de főleg melegvízben egyaránt érvényesülnie kell. Ez a legfontosabb. A szappan színére és külső megjelenésére vonatkozó igények kisebbek.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy bár tudjuk, hogy a régiségben mindenféle avas zsírt, faggyút és nyesedéket is felfőztek szappannak, igazán jó minőségű, jó tisztító hatású szappant csak megfelelő zsíralapból tudunk készíteni. (Zsíralap: a többféle elszappanosítható anyagot tartalmazó olvadék neve.)

MINDEN SZAPPAN MINŐSÉGÉT MEGHATÁROZZA:
-         AZ ALAPANYAGOK MENNYISÉGE ÉS MINŐSÉGE,
-         A TECHNOLÓGIAI FOLYAMAT (GYÁRTÁS MENETE),
-         ÉS A KÉSZTERMÉK KEZELÉSE, RAKTÁROZÁSA.

A szappanfőzés során alapvetően kétféle anyag van jelen. Az ELSZAPPANOSÍTHATÓ alapanyagok, és az ELSZAPPANOSÍTÓ alapanyagok.

AZ ELSZAPPANOSÍTHATÓ ALAPANYAGOK, AVAGY MILYEN LEGYEN A ZSÍRALAP?
A mosószappant kizárólag kevert zsíralapból készítjük.

A zsíralap
- ENYVZSÍRT (növényi eredetű zsír),
- SZÍNZSÍRT,
- OLAJAT,
- esetleg GYANTÁT tartalmazhat.

Ezeknek együtt kell biztosítaniuk a
- szappan KEMÉNYSÉGÉT,
- meleg vízben megolvadás nélküli GYORS OLDÓDÁST,
- a kielégítő HABKÉPZŐDÉST,
- mindenek előtt pedig a jó MOSÓHATÁST.

Tudvalevő, hogy az egyik legjobb tisztító hatása a KÓKUSZOLAJNAK van. Mivel jelen esetben nem szempont, hogy a szappan szárítja-e a bőrt, egészen nyugodtan lehet akár
40 %-ban is kókuszzsírt használnunk. A kókuszzsír jól helyettesíthető PÁLMAMAG OLAJJAL is, bár ennek beszerzése nem egyszerű. Ha mégis sikerül hozzájutnunk, akkor akár a kókuszzsír mellett is használhatjuk, már 5 % hozzáadásával érezhetjük jótékony hatását, mind a tisztító hatás, mind pedig a habzás tekintetében.
Az ÁLLATI ZSÍROK általában szilárdabb, magasabb lágyuláspontú zsiradékok, melyektől a szappan is keményebb, lassabban oldódó, tartós és sűrű habot adó minőségűvé válik. Elsősorban a disznózsírt ajánlom, a disznózsír hasonló összetételű, mint a pálmaolaj, így egymással felválthatók. 
Figyelnünk érdemes még a telített – és telítetlen zsírsavak arányára is, elsősorban az avasodás elkerülése miatt. Ezért például napraforgó olajaból 10-20 %-nál többet semmiképpen ne használjunk.
GYANTÁT max. 25 %-ig alkalmazzunk, de a korabeli magyar szabványok csak 10 %-ban engedélyezték. (NEM KÖTELEZŐ ALKATRÉSZ!) A gyanta a zsíralapban a szappan keménysége szempontjából olajat helyettesít. Világosabb mosószappant kevesebb gyantával készíthetünk. (És persze világosabb színű olajakkal. A faggyú esetleg hulladékzsír felhasználásakor az esetleges szennyeződés is sötétíti a szappant, nem beszélve arról, hogy az esetleges bomlástermékek kellemetlen szagúvá tehetik a végterméket.) A leggyakrabban használt gyanta a FENYŐGYANTA (abietinsav), már kis mennyiségben is javítja a szappan oldódását, habzóképességét és a hab tartósságát. (Ezt a benne található További előnye, hogy gátolja az avasodást.
(Nem mellesleg pipereszappanokban illatanyag-megkötő képessége is nagyszerű.)

Folyt köv.
A következő részben az elszappanosító anyagokat (lúgféléket) fogom sorba venni. 

Kapcsolódó tartalmak
A MOSÓSZAPPAN - SZAPPANFŐZÉS HAGYOMÁNYOSAN 2. RÉSZ
HAMUZSÍR - AZ OLCSÓ MINDENES








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése