2014. október 14., kedd

GALEN FÉLE EREDETI COLD KRÉM RECEPT

A cold krémeket más néven viaszos krémeknek vagy hűtőkrémeknek is szokták hívni. Ez egy speciális krémtípus. Tömör, szilárd, zsíros krém, melyben az olajos szerkezet körülfogja a vizet, de kémiailag nem kötődik hozzá. Ebből az emulzióból a bőrre kenés közben víz szabadul fel, aminek hűtő hatása lehet.
A krémet már az ókorban is használták, a recept Galen doktor nevéhez kötődik, aki a II. században gyógyította az embereket az ókori Görögországban. A krém puhító, ápoló jellegű. Töredezett kézre vagy lábra is kiváló. Bár igaz, hogy sminkeltávolításra sok hollywoodi sztár kedvenc krémje volt a 40-es, 50-es években, hogy ne menjen tönkre a bőrük.Manapság kezd ismét divatba jönni.

HOZZÁVALÓK:
-          40 gr édesmandula vagy olíva olaj,
-          10 gr méhviasz,
-          40 gr rózsavíz,
-          5 csepp rózsa illóolaj (opcionális, helyettesíthető pálmarózsa vagy geránium illóolajjal)

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A méhviaszt reszeljük le, és tegyük a kiválasztott olajjal egy fém vagy hőálló üvegtálba.
  2. Egy másik edénybe mérjük ki a rózsavizet.
  3. Gőz fölött melegítsük az olajos keveréket addig, amíg a méhviasz is el nem olvad.
  4. A rózsavizet is langyosítsuk meg.
  5. Amikor mindkét fázis kb. kb. 60 fokos, a rózsavizet kezdjük a zsírfázishoz adagolni. Szinte cseppenként adjuk hozzá, úgy, hogy közben mixerrel magas fokozaton keverjük. Amikor már hozzáadtuk az összes rózsavizet, kihűlésig tovább keverjük a legkisebb fokozaton vagy kézzel.
  6. Ezután tetszés szerint keverhetjük bele az illóolajat.
  7. Néhány órára, vagy egy éjszakára tegyük a krémet a hűtőbe érni.
 Tartósítószert nem tartalmaz, ezért tanácsos hűtőben tartani és 1-2 hét alatt felhasználni.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A cold krémek hajlamosak „izzadni”, vagyis víz válik ki belőlük. A krémet lehet stabilizálni, ha a zsírfázishoz 6 gr cetilalkoholt is keverünk, és azzal együtt melegítjük fel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése