A cold krémeket más néven viaszos krémeknek vagy hűtőkrémeknek is szokták
hívni. Ez egy speciális krémtípus. Tömör, szilárd, zsíros krém, melyben az
olajos szerkezet körülfogja a vizet, de kémiailag nem kötődik hozzá. Ebből az
emulzióból a bőrre kenés közben víz szabadul fel, aminek hűtő hatása lehet.
A krémet
már az ókorban is használták, a recept Galen doktor nevéhez kötődik, aki a II.
században gyógyította az embereket az ókori Görögországban. A krém puhító, ápoló jellegű. Töredezett kézre vagy lábra is kiváló.
Bár igaz, hogy sminkeltávolításra sok hollywoodi sztár kedvenc krémje volt a
40-es, 50-es években, hogy ne menjen tönkre a bőrük.Manapság kezd ismét divatba jönni.
HOZZÁVALÓK:
-
40
gr édesmandula vagy olíva olaj,
-
10
gr méhviasz,
-
40
gr rózsavíz,
-
5
csepp rózsa illóolaj (opcionális, helyettesíthető pálmarózsa vagy geránium
illóolajjal)
ELKÉSZÍTÉS:
- A méhviaszt reszeljük le, és
tegyük a kiválasztott olajjal egy fém vagy hőálló üvegtálba.
- Egy másik edénybe mérjük ki a
rózsavizet.
- Gőz fölött melegítsük az olajos
keveréket addig, amíg a méhviasz is el nem olvad.
- A rózsavizet is langyosítsuk
meg.
- Amikor mindkét fázis kb. kb. 60
fokos, a rózsavizet kezdjük a zsírfázishoz adagolni. Szinte cseppenként
adjuk hozzá, úgy, hogy közben mixerrel magas fokozaton keverjük. Amikor
már hozzáadtuk az összes rózsavizet, kihűlésig tovább keverjük a legkisebb
fokozaton vagy kézzel.
- Ezután tetszés szerint
keverhetjük bele az illóolajat.
- Néhány órára, vagy egy
éjszakára tegyük a krémet a hűtőbe érni.
Tartósítószert
nem tartalmaz, ezért tanácsos hűtőben tartani és 1-2 hét alatt felhasználni.
TIPPEK,
TRÜKKÖK
A cold
krémek hajlamosak „izzadni”, vagyis víz válik ki belőlük. A krémet lehet
stabilizálni, ha a zsírfázishoz 6 gr cetilalkoholt is keverünk, és azzal együtt
melegítjük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése