Kémiailag a viaszok
nagy szénatom számú, egyértékű alkoholok és nagy szénatom számú, egyértékű
karbonsavak észterei.
A méhviasz
évezredek óta a legismertebb és legszélesebb körben használt, nemes, állati
eredetű, természetes viasz. A méhviaszt apró pelyhek formájában a dolgozó méhek
állítják elő viaszmirigyeikben. Kezdeti fázisában a méhviasz teljesen átlátszó,
majd a viaszt rágásukkal a méhek képlékennyé teszik, ekkor már fehér színt kap.
Az ismert sárgás-barna színt pedig a pollenekben található olajok és a
propolisz hatására nyeri el.
A méhek a
viaszból hatszögletű sejtek sokaságát, az ún. lépet építik fel. A lépsejtekbe
gyűjtik a polleneket és a nektárt, amiből a mézet készítik, és ezt használják
bölcsőnek is az utódok nevelésénél.
A méhviasz
előállításánál a lépet megtisztítják a méztől és felolvasztják. A lépből elkülönített
méhviasz sárgás-barnás színű, mézillatú, szilárd, kagylós törésű. A méheknek 1 kg viasz előállításához 3 és
½ kg mézre, 50 gr virágporra van szükségük, és becslések szerint 530 000
km-t repülnek.
A MÉHVIASZ
FIZIKAI TULAJDONSÁGAI:
A méhviasz
vízben oldhatatlan, zsíroldószerekben oldódik,zsírokkal, olajokkal elegyedik.
A
méhviasznak 2 különböző fajtáját különböztetik meg, az európai és az orientális
(ázsiai) változatot. A kettő közötti különbséget a viaszok különböző
szappanizációs értékei adják. Az európai fajtánál ez az érték 3-5, az
orientális fajtánál pedig 8-9.
A méhviasz
30-32 C
fokon képlékennyé válik, 62-65
C az olvadáspontja, és 295 C hőmérsékletnél gyullad
meg.
Színe a
sárgásfehértől egészen a sötétbarnáig terjed.
Sűrűsége
(fajsúlya) 0,95-0,97 g/cm2.
ÖSSZETÉTELE:
A méhviasz
számos anyagból álló viaszféle. Legfontosabb összetevői szabad zsírsavak és észterek. A méhviasz hasonló a zsírokhoz,
de nem tartalmaz glicerint.
Alkotórészei:
-
kb.
13%-ban szabad zsírsavak (cerotinsav, melisszinsav,)
-
kb.
70%-ban észterek (zsírsavak) és szilárd alkoholok vegyületei,
-
kb.
12-13%-ban szénhidrogének.
TULAJDONSÁGAI:
-
sűrítő
hatású, sűrűségfokozó vagyis konzisztencia növelő,
-
filmképző
hatású,
-
emulgáló
hatású,
-
szilárdító
hatású,
-
stabilizáló
hatású emulziókban,
-
szerkezetátalakító
hatóanyag kenőcsökben, krémekben.
HATÁSA A
BŐRRE:
A méhviasz
a bőrbe nem szívódik fel, a bőrön a bőrlégzést nem gátló, nem fénylő
védőréteget képez, mely az időjárástól véd, megakadályozza a láthatatlan
vízleadást, nyomóhatás a miatt hatóanyag bőrbe juttatását elősegíti.
ALKALMAZÁSI
TERÜLETEK:
A méhviaszt
a mindennapi élet során az emberiség évezredek óta használja. Már a lascaux-i
barlangban is megtalálták a nyomát. A későbbiekben az egyiptomiak hajóikat
szigetelték vele, a rómaiak épületeiket, de az ókorban nélkülözhetetlen
alapanyaga volt a gyertyakészítésnek, a
a szobrok
és ékszerek öntősablonjainak. A rómaiak például az adót is számos néptől
méhviasz formájában szedték be, a középkorban pedig elfogadott fizetőeszköz
volt. Gyártottak belőle padlóviaszt, lakkokat, lőszerbevonatot, nyomdafestéket,
használták a porcelángyártásnál, a bőriparban és az első fonográfok rögzítő
hengere is ebből készült.
Manapság az
élelmiszeripar, a gyógyszergyárak és a kozmetikai cégek a legfontosabb
felhasználók.
Minket
elsősorban a KOZMETIKAI FELHASZNÁLÁS területei érintenek:
-
ajakbalzsamok,
szájfények, rúzsok összetevője (2-10%),
-
krémek,
balzsamok természetes sűrítője (1-5 %),
-
stick
desodorok keményítő anyaga (5-10 %),
-
szappanok
keményítő anyaga (1-3%)
-
masszázstömbök
készítésénél (nehezebben olvad, megtartja a szilárdságát),
-
szempillafestékekbe
(2-10 %),
-
vízmentes
ápoló kenőcsökbe, balzsamokba, krémkbe (1-5 %),
-
társemulgálószerként
(1-3 %),
-
kold
krémekbe,
-
filmréteget
képző krémekbe,
-
borotvaszappanokba.
A MÉHVIASZ
HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE:
-
bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatás,
-
sejtregeneráló hatás (bőrünk megpuhul és feszessé válik)
- serkenti
a vérkeringést,
-
antiallergén,
- véd a
káros UV sugaraktól,
- gyorsítja
a sebgyógyulást:
- égési sebekre méhviasz, sáfrány és lenolaj keverékét
alkalmazzuk,
- leforrázott bőrre borogatást faggyúból, vajból, lenolajból
és méhviaszból,
- vérzéscsillapításra méhviaszból és jegenyefenyő
gyantájából készült keveréket.
FIGYELEM!
Kozmetikai
célokra gyakran használják kifehérített méhviaszt (cera alba), melyre már nem
jellemző a méhviasz természetes barna színe és illata sem.
A
sárgás-barna színű méhviaszt fehérítéssel (napon vagy hidrogén-peroxiddal),
vagy más eljárással fehér méhviasszá alakítanak. A napon való fehérítés olcsó,
de hosszú ideig tart és a viasz szennyeződhet, a mesterséges fehérítés
gyorsabb, de hatására megváltozhat a viasz összetétele. A tisztítás harmadik
módja a derítés, ekkor melegen, derítőföld és aktív szén segítségével
választják el a szennyeződéseket. Ez az eljárás jelentős veszteségekkel jár,
bár a viasz kedvező összetétele megmarad. A sárga méhviasz gyakorlatilag nem
avasodik, a fehér már kismértékben hajlamos az avasodásra. A kozmetikában a
nagyobb tisztasága miatt a fehér méhviaszt használjuk
TIPPEK,
TRÜKKÖK 1.:
A tiszta
méhviasz csak melegítve (+60C )
használható fel, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatjuk az anyag
képlékenységét.
TIPPEK,
TRÜKKÖK 2.:
Krémek
készítésénél klasszikus emulgátorokkal nem tanácsos alkalmazni, mert a bőrön
viaszos bevonatot képez. Sűrítő, konzisztencianövelő hatását elsősorban
Lysolecitinnel készülő emulziókban használhatjuk ki, ahol úgy teszi sűrűbbé a
krémet, hogy az csak egy könnyű, védő filmréteget képez a bőrön.
Emulgáló
hatását elsősorban olyan krémek készítésénél használhatjuk ki, melyekbe nem
szeretnénk klasszikus emulgátorokat tenni. Lásd: kold krémek.
HASZNÁLATA
SZAPPANBA:
A méhviasz
nehezebben hidrolizálható és szappanosítható el, mint a zsírok, olajok, a
belőle keletkező szappanok habzóképessége is kisebb, ezért csak
szappanadalékként jöhet szóba. Avasodási hajlamuk is kisebb, mint a zsíroké.
TÁROLHATÓSÁG:
A
természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a
legtöbb tartósító vegyület, melynek hatása az idő műlásával sem csökken.
Minősége
hosszú tárolás során sem csökken.
BIZTONSÁG!
Aki
érzékeny vagy allergiás a virágporokra, óvatosan próbálja ki a méhviaszt
tartalmazó készítményeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése