2014. október 16., csütörtök

MÉHVIASZ

Kémiailag a  viaszok nagy szénatom számú, egyértékű alkoholok és nagy szénatom számú, egyértékű karbonsavak észterei.
A méhviasz évezredek óta a legismertebb és legszélesebb körben használt, nemes, állati eredetű, természetes viasz. A méhviaszt apró pelyhek formájában a dolgozó méhek állítják elő viaszmirigyeikben. Kezdeti fázisában a méhviasz teljesen átlátszó, majd a viaszt rágásukkal a méhek képlékennyé teszik, ekkor már fehér színt kap. Az ismert sárgás-barna színt pedig a pollenekben található olajok és a propolisz hatására nyeri el.
A méhek a viaszból hatszögletű sejtek sokaságát, az ún. lépet építik fel. A lépsejtekbe gyűjtik a polleneket és a nektárt, amiből a mézet készítik, és ezt használják bölcsőnek is az utódok nevelésénél.
A méhviasz előállításánál a lépet megtisztítják a méztől és felolvasztják. A lépből elkülönített méhviasz sárgás-barnás színű, mézillatú, szilárd, kagylós törésű. A méheknek 1 kg viasz előállításához 3 és ½ kg mézre, 50 gr virágporra van szükségük, és becslések szerint 530 000 km-t repülnek.

A MÉHVIASZ FIZIKAI TULAJDONSÁGAI:
A méhviasz vízben oldhatatlan, zsíroldószerekben oldódik,zsírokkal, olajokkal elegyedik.
A méhviasznak 2 különböző fajtáját különböztetik meg, az európai és az orientális (ázsiai) változatot. A kettő közötti különbséget a viaszok különböző szappanizációs értékei adják. Az európai fajtánál ez az érték 3-5, az orientális fajtánál pedig 8-9.
A méhviasz 30-32 C fokon képlékennyé válik, 62-65 C az olvadáspontja, és 295 C hőmérsékletnél gyullad meg.
Színe a sárgásfehértől egészen a sötétbarnáig terjed.
Sűrűsége (fajsúlya) 0,95-0,97 g/cm2.

ÖSSZETÉTELE:
A méhviasz számos anyagból álló viaszféle. Legfontosabb összetevői szabad zsírsavak  és észterek. A méhviasz hasonló a zsírokhoz, de nem tartalmaz glicerint.
Alkotórészei:
-          kb. 13%-ban szabad zsírsavak (cerotinsav, melisszinsav,)
-          kb. 70%-ban észterek (zsírsavak) és szilárd alkoholok vegyületei,
-          kb. 12-13%-ban szénhidrogének.

TULAJDONSÁGAI:
-          sűrítő hatású, sűrűségfokozó vagyis konzisztencia növelő,
-          filmképző hatású,
-          emulgáló hatású,
-          szilárdító hatású,
-          stabilizáló hatású emulziókban,
-          szerkezetátalakító hatóanyag kenőcsökben, krémekben.

HATÁSA A BŐRRE:
A méhviasz a bőrbe nem szívódik fel, a bőrön a bőrlégzést nem gátló, nem fénylő védőréteget képez, mely az időjárástól véd, megakadályozza a láthatatlan vízleadást, nyomóhatás a miatt hatóanyag bőrbe juttatását elősegíti.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK:
A méhviaszt a mindennapi élet során az emberiség évezredek óta használja. Már a lascaux-i barlangban is megtalálták a nyomát. A későbbiekben az egyiptomiak hajóikat szigetelték vele, a rómaiak épületeiket, de az ókorban nélkülözhetetlen alapanyaga volt a gyertyakészítésnek, a
a szobrok és ékszerek öntősablonjainak. A rómaiak például az adót is számos néptől méhviasz formájában szedték be, a középkorban pedig elfogadott fizetőeszköz volt. Gyártottak belőle padlóviaszt, lakkokat, lőszerbevonatot, nyomdafestéket, használták a porcelángyártásnál, a bőriparban és az első fonográfok rögzítő hengere is ebből készült.
Manapság az élelmiszeripar, a gyógyszergyárak és a kozmetikai cégek a legfontosabb felhasználók.
Minket elsősorban a KOZMETIKAI FELHASZNÁLÁS területei érintenek:
-          ajakbalzsamok, szájfények, rúzsok összetevője (2-10%),
-          krémek, balzsamok természetes sűrítője (1-5 %),
-          stick desodorok keményítő anyaga (5-10 %),
-          szappanok keményítő anyaga (1-3%)
-          masszázstömbök készítésénél (nehezebben olvad, megtartja a szilárdságát),
-          szempillafestékekbe (2-10 %),
-          vízmentes ápoló kenőcsökbe, balzsamokba, krémkbe (1-5 %),
-          társemulgálószerként (1-3 %),
-          kold krémekbe,
-          filmréteget képző krémekbe,
-          borotvaszappanokba.

A MÉHVIASZ HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE:
- bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatás,
- sejtregeneráló hatás (bőrünk megpuhul és feszessé válik)
- serkenti a vérkeringést,
- antiallergén,
- véd a káros UV sugaraktól,
- gyorsítja a sebgyógyulást:
- égési sebekre méhviasz, sáfrány és lenolaj keverékét alkalmazzuk,
- leforrázott bőrre borogatást faggyúból, vajból, lenolajból és méhviaszból,
- vérzéscsillapításra méhviaszból és jegenyefenyő gyantájából készült keveréket.

FIGYELEM!
Kozmetikai célokra gyakran használják kifehérített méhviaszt (cera alba), melyre már nem jellemző a méhviasz természetes barna színe és illata sem.
A sárgás-barna színű méhviaszt fehérítéssel (napon vagy hidrogén-peroxiddal), vagy más eljárással fehér méhviasszá alakítanak. A napon való fehérítés olcsó, de hosszú ideig tart és a viasz szennyeződhet, a mesterséges fehérítés gyorsabb, de hatására megváltozhat a viasz összetétele. A tisztítás harmadik módja a derítés, ekkor melegen, derítőföld és aktív szén segítségével választják el a szennyeződéseket. Ez az eljárás jelentős veszteségekkel jár, bár a viasz kedvező összetétele megmarad. A sárga méhviasz gyakorlatilag nem avasodik, a fehér már kismértékben hajlamos az avasodásra. A kozmetikában a nagyobb tisztasága miatt a fehér méhviaszt használjuk

TIPPEK, TRÜKKÖK 1.:
A tiszta méhviasz csak melegítve (+60C) használható fel, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatjuk az anyag képlékenységét.

TIPPEK, TRÜKKÖK 2.:
Krémek készítésénél klasszikus emulgátorokkal nem tanácsos alkalmazni, mert a bőrön viaszos bevonatot képez. Sűrítő, konzisztencianövelő hatását elsősorban Lysolecitinnel készülő emulziókban használhatjuk ki, ahol úgy teszi sűrűbbé a krémet, hogy az csak egy könnyű, védő filmréteget képez a bőrön.
Emulgáló hatását elsősorban olyan krémek készítésénél használhatjuk ki, melyekbe nem szeretnénk klasszikus emulgátorokat tenni. Lásd: kold krémek.

HASZNÁLATA SZAPPANBA:
A méhviasz nehezebben hidrolizálható és szappanosítható el, mint a zsírok, olajok, a belőle keletkező szappanok habzóképessége is kisebb, ezért csak szappanadalékként jöhet szóba. Avasodási hajlamuk is kisebb, mint a zsíroké.

TÁROLHATÓSÁG:
A természetben található gyógyhatású szerek közül a méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület, melynek hatása az idő műlásával sem csökken.
Minősége hosszú tárolás során sem csökken.

BIZTONSÁG!
Aki érzékeny vagy allergiás a virágporokra, óvatosan próbálja ki a méhviaszt tartalmazó készítményeket. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése