INCI:
BOSWELLIA SERRATA
BOTANIKA
A tömjén botanikailag
a fűszerszagúak rendjébe és a balzsamfélék családjába tartozó Boswellia faj.
Előfordulási helyei Indiától Afrikáig
terjednek. A legjelentősebb termőterületeket Ománban, Jemenben, Szaúd-Arábiában,
Etiópiában, Szomáliában és természetesen Indiában találjuk. A tömjénnek számos
faja és fajtája létezik, mindegyik enyhén eltérő színű (sárgás/barnás,
esetenként vöröses) és állagú gyantát termel. A fa törzsének bemetszése után
kicsorduló, még folyékony gyanta cseppecskéket formáz, majd lassan
megszilárdul. A talaj, az éghajlati különbségek és az évi csapadék mennyisége
még azonos fajták esetén is nagyban befolyásolja a minőséget. A tömjén illata egy
kicsit édeskés, fás-fűszeres, hevítve jellegzetes illatot áraszt, melynek
spirituális hatást is tulajdonítanak. Égetése hódolat az istenségnek,
megtisztulás, a halandót a hallhatatlanhoz kapcsolja, így az ember és az
istenek kommunikációjának eszköze. Még ma is számos helyen ismert az
illatáldozat.
TÖRTÉNELEM
A tömjén
hosszú évezredek óta végigkíséri az emberiség történetét. Az élet számos
területén használták és használjuk ma is. Elég arra gondolnunk, hogy Jézus
születésekor a három máguskirály közül Gáspár
tömjént vitt ajándékba a kisdednek. De már az ókorban az egyiptomiak, a
kínaiak, az indiaiak, az arabok, a görögök, a rómaiak is mind nagy becsben
tartották, nemcsak vallási szertartások elengedhetetlen kelléke volt, hanem
gyógyító szerként is gyakran alkalmazták. Erről nagyon sok korabeli feljegyzés és
ábrázolás tanúskodik. Az aromás gyantát használták még kozmetikumokba,
illatosító szerekbe, borkészítésnél, és Egyiptomban a tömjén volt az egyik fő
összetevője a halottak mumifikálására szánt balzsamnak is.
Az arany, a
fűszerek, a selyem, a drága olajok és az ébenfa mellett az ókorban a tömjén is
luxus cikknek számított, ára vetekedett az aranyéval. Az Indiát, Arábiát és
Egyiptomot is átszelő kereskedelmi útvonalak gyűjtőneve volt a Tömjénút. Majd
ötszáz éven keresztül, i.e.3. századtól Krisztus születése utáni 2. századig ez
volt a tömjénkereskedelem fő útvonala is. A tömjén
exportja a legvirágzóbb időszakban meghaladta az évi 3000 tonnát.
ÖSSZETÉTELE
A neves gyógynövényszakértő,
Mrs. M. Grieve a harmincas években írt „Modern Herbal” c. művében a
következőket sorolja fel:
- gyanták 60-65
%,
-
illóolajok 3-10 % (300 féle illó komponenssel!),
- vízben
oldódó gumigyanta 20 %,
- bassorin
nyálka 6-8 %,
- növényi
részek 2-4 %.
Gyógyászati
hatás szempontjából legértékesebb összetevői és fő hatáshordozi a
boswellia-savak és az alibanoresin gyanta.
HATÁSA
-
antibakteriális,
-
gombaölő,
-
fertőtlenítő,
-
sebgyógyító,
-
antireumatikus,
-
görcsoldó,
-
nyugtató,
-
daganatgátló,
-
fájdalomcsillapító,
-
bőrfiatalító,
-
erősíti
az immunrendszert,
-
sejtregeneráló,
-
lázcsillapító.
-
feszültség
oldó.
FELHASZNÁLÁSA
-
kozmetikumokba,
-
szappanokba,
-
parfümökbe
illat fixálóként,
-
levegő
tisztítására, fertőtlenítésére,
-
gyógykenőcsökbe
és tinktúrákba,
-
kártevők
távol tartására,
-
gyulladásos
megbetegedésekre,
-
reumatikus-
és más ízületi betegségekre,
-
asztmára,
-
bőrbetegségekre,
-
gombás
fertőzésekre,
-
bőrfiatalító
kezeléseknél,
-
sebek-
és hegek kezelésénél,
-
emésztőszervi
betegségeknél,
-
fekélyek
kezelésére.
ÉRDEKESSÉGEK
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése