2015. augusztus 19., szerda

MENTOLOS-FAHÉJAS GYÓGYFOGKRÉM


Az (remélem!!!) senkinek nem újdonság, hogy a bolti fogkrémek tele vannak káros, az egészséget romboló anyagokkal. Ugyan egészen kis mennyiséget írnak az öszetevő listák, de aki rendszeresen mossa a fogát ezekkel a vegyszerekkel, az igenis tetemes mennyiséget vesz magához az évek során.
Az alábbi recepttel forradalmasítani lehet az otthoni szájápolást. Ez a kézműves fogkrém persze állagában eltér a megszokottól és nem is habzik, mivel nem tartalmaz SLS-t. Nem tartalmaz más egyéb furcsa, oda nem való kémiai formulákat sem. Ezzel szemben a szódabikarbóna lúgos kémhatása elpusztítja a mikroorganizmusokat, a glicerin, a fahéj illóolaj és a finom szemcséjű só ugyancsak antibakteriális hatásúak, csakúgy, mint a kókuszolaj, ami nem mellesleg gyulladásgátló is és fehéríti a fogakat. Rendszeres használata megelőzi a fogszuvasodást. Sokan idegenkednek a szódabikarbónától, hogy ledörzsöli a fogakról a zománcot, de tapasztalatból mondhatom (évek óta ezt használom), hogy ez nem így van, használata teljesen biztonságos. Aki mégis alternatívát keres, az használjon bentonit agyagot vagy kaolint helyette.

HOZZÁVALÓK:
-          4 evőkanál szűz kókuszolaj,
-          2 evőkanál szódabikarbóna vagy agyag,
-          1 evőkanál xilit,
-          1 evőkanál növényi glicerin,
-          ½ teáskanál finom só (opcionális),
-          10 csepp fahéj illóolaj,
-          30 csepp fodormenta illóolaj.

ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, és töltsük egy tiszta tégelybe, vagy egy „csőrös” üvegbe, olyanba, mint amibe a hajfestékeket is árulják.
6 hónapi biztosan eláll.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése