2014. szeptember 9., kedd

SZAPPANPECSÉT HÁZILAG

Aki végképp nem bír magával, az a teljesen egyedi, csak rá jellemző szappanpecsét elkészítésének is nekiláthat. A pecsételéssel sok mindent tudunk „közölni”. A szappanba pecsételhetjük a nevünket, a szappan fajtáját, a gyártási számát, hogy kinek szánjuk, vagy egyéb üzeneteket, de választhatunk valamilyen mintát, amivel egyszerűen csak díszítjük a szappanunkat, vagy hangsúlyt adunk a formájának illetve színének. Most se tartsuk a fantáziánkat pórázon!!! Egészen különleges pecséteket gyárthatunk sajátkezűleg.




A pecsét elkészítésénél is az előzőekben részletesen leírtak szerint  itt és itt kell eljárni. Vagyis elkészíteni a mesterformát, majd az öntőformát. A kész öntőformába viszont ugye most nem szappant öntünk, hanem érdemes műgyantát használnunk a pecsét elkészítéséhez, hogy megfelelően stabil, tartós eszközt kapjunk.  Beszerzési forrásként a Novia Kft.-t tudom ajánlani, rengeteg féle gyantájuk van, és nagyon készségesen segítenek eligazodni, sőt öntvény mintadarabokat is meg lehet nézni és fogni. Az üzletük Budapesten a Nagy Lajos király úton van, és Halásztelken is elérhetőek, valamint webáruházat is működtetnek. (Félreértés ne essék, én nem vagyok érdekelt náluk, de nagyon kevés olyan céggel találkoztam, akik ennyire segítőkészek, és ennyire elmélyült tudással rendelkeznek a szakterületükön..)
A pecsétkészítésnél fordítsunk figyelmet arra, hogy a pecsétünket a viszonylag keményebb szappan esetében is úgy tudjuk használni, hogy a végeredmény esztétikus legyen, a vonalak ne csússzanak össze, vagy ne legyenek nagy „szintkülönbségek” az egyes elemek között, mert akkor a nyomatunk sem lesz egyenletes. Az elkészült pecsétre nyelet is fabrikálhatunk, vagy ragasszuk rá egy megfelelő nagyságú fadarabra. A pecsételésnél hasznos szerszám a gumikalapács.




NAGYON FONTOS!!! A mesterforma készítésénél ne feledkezzünk meg arról, hogy 
FORDÍTVA kell a szöveget kivásnünk, hogy a pecsételésnél jól olvasható legyen.

TIPPEK, TRÜKKÖK 1
A pecsételés előtt mindig olajozzuk be a pecsétet, így nem ragad bele a szappanba, és finomabb minták is gond nélkül elkszíthetőek.




TIPPEK, TRÜKKÖK 2
A szappanba pecsételt szöveget vagy mintát színezhetjük is. A pecsétet ebben az esetben is vékonyan meg kell olajozni, majd egy tiszta papírra kiszórt kevés porfestékbe mártani és így beleütni a szappanba. VIGYÁZAT!!! Ha arany színt használunk, akkor csakis valódi aranyfóliával dolgozzunk (profi hobbyboltokban kapható, de elég drága), mert az egyéb arany, ezüst, bronz színű porokat legtöbbször alumíniumporból állítják elő. Az esetlegesen a szappanra  feleslegesen rászóródott porfestéket vízzel könnyen el tudjuk távolítani.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése