2014. szeptember 11., csütörtök

SZAPPANFORTÉLYOK 2.

JÓL HABZÓ SZAPPAN CUKORRAL!

Amikor különböző recepteket próbálunk ki vagy állítunk össze, a legkülönfélébb olajokat és zsírokat használjuk, azonban ezeknek az összetevőknek a habzása is nagyon különbözik. (Tapasztalatom szerint a legjobban habzó szappant úgy érjük el, ha a recept tartalmaz kókuszolajtat (20-30%) és kevés ricinusolajat (5-10%)  is.)
Ha olyan olajokat és zsírokat használunk, amelyek kevésbé jól habzanak, jó ötlet, ha egy kevés cukrot keverünk a szappanba, így könnyű, buborékosan pezsgő habot kapunk a végeredménynél. (A zsírok és olajok tisztító hatását meg lehet nézni a szappankalkulátorokban, de a kísérletezés során fogunk igazán ráérezni a dolgokra.)
A cukrot háromféle módon keverhetjük a szappanmasszához.
1. A lúggal összekeverendő desztillált vízben oldjuk fel a cukrot, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint minden más receptnél. VIGYÁZAT! A cukor – hasonlóan a kecsketejhez – a melegedés hatására karamellizálódik és bézses-barnás árnyalatot ad a folyadéknak. Ezt meg lehet előzni a cukros víz lefagyasztásával és a lúg óvatos, lassú adagolásával, egyébként a szappan minőségét nem befolyásolja. 1 kg masszához ½-1 teáskanál cukrot használjunk.
2. Vegyünk ki egy keveset a desztillált vízből és oldjuk fel benne a cukrot. Ebben az esetben a szalagfázisnál adjuk hozzá a cukros keveréket a szappanmasszához, még az illóolajak hozzáadása előtt. 1 kg masszához ½-1 teáskanál cukrot használjunk.
3. A harmadik módszernél lassú tűzön cukorszirupot készítünk 2 csésze cukorból és 1 csésze vízből. Óvatosan keverjük és várjuk meg amíg az összes cukor feloldódik. Kihűlés után töltsük üvegbe a szirupot, és amikor szappankészítésnél szükségünk van rá, ½ teáskanállal adjunk 1 kg szappanmasszához a szalagfázisnál, az illóolajak hozzáadása előtt.

VIGYÁZAT!!! Legyünk óvatosak a túlmelegedéssel. Ugyanúgy, mint a kecsketejet tartalmazó szappanoknál, itt sem kell feltétlenül bebugyolálnunk a szappant.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése