JÓL HABZÓ SZAPPAN CUKORRAL!
Amikor
különböző recepteket próbálunk ki vagy állítunk össze, a legkülönfélébb
olajokat és zsírokat használjuk, azonban ezeknek az összetevőknek a habzása is
nagyon különbözik. (Tapasztalatom szerint a legjobban habzó szappant úgy érjük
el, ha a recept tartalmaz kókuszolajtat (20-30%) és kevés ricinusolajat (5-10%)
is.)
Ha olyan
olajokat és zsírokat használunk, amelyek kevésbé jól habzanak, jó ötlet, ha egy
kevés cukrot keverünk a szappanba, így könnyű, buborékosan pezsgő habot kapunk
a végeredménynél. (A zsírok és olajok tisztító hatását meg lehet nézni a
szappankalkulátorokban, de a kísérletezés során fogunk igazán ráérezni a
dolgokra.)
A cukrot
háromféle módon keverhetjük a szappanmasszához.
2. Vegyünk
ki egy keveset a desztillált vízből és oldjuk fel benne a cukrot. Ebben az
esetben a szalagfázisnál adjuk hozzá a cukros keveréket a szappanmasszához, még
az illóolajak hozzáadása előtt. 1
kg masszához ½-1 teáskanál cukrot használjunk.
VIGYÁZAT!!!
Legyünk óvatosak a túlmelegedéssel. Ugyanúgy, mint a kecsketejet tartalmazó
szappanoknál, itt sem kell feltétlenül bebugyolálnunk a szappant.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése