2014. szeptember 5., péntek

TOVÁBBI ÖTLETEK SZAPPANFORMA KÉSZÍTÉSHEZ

TEXTÚRA LAPOK KÉSZÍTÉSE

Ma azoknak fogok segíteni néhány ötlettel, akik szeretnének formákat használni, de jobban szeretik tömbös formába önteni a szappant. Erre megoldás a textúra lapok készítése. (Természetesen ez a módszer alkalmazható kisebb öntőformáknál is.)
Ez egy szilikonból készült, tetszőleges mintával díszített hajlékony lap, amit a forma aljába tudunk fektetni. A szilikon lap legyen akkora, hogy pontosan illeszkedjen a formánk aljába. Öntsük rá a szokott módon a szappanmasszát. Annyi lesz a különbség az eddigiekhez képest, hogy az elkészült szappantömb teteje lesz az az oldal, ami az öntéskor a forma aljába került. Más hatást érünk el, ha a hagyományos öntőláda aljára helyezzük el a textúra lapot és más hatást, ha lapos, fiókszerű formát használunk, aminek az alapterülete nagyobb, és a formát a leendő szappanunknak a magasságáig (kb. 3 cm) öntjük fel. Így a nagybb felületre jut a szappanunk „teteje”, és a minta is nagyobb hangsúlyt kap.




ELKÉSZÍTÉS
Az elkészítés módja megegyezik bármilyen más öntőforma elkészítésének a módjával.
1. Legelőször meg kell találnunk, vagy el kell készítenünk a mesterformánkat, amiről aztán mintát veszünk.. Ne szabjunk határt a fantáziánknak, a lehető legkülönfélébb anyagokat és módszereket használhatjuk.
A. A legegyszerűbben kivitelezhető egy PUHÁBB ANYAGBA például agyagba, gyurmába, vagy só-liszt keverékbe NYOMOTT minta. Nyomófelületnek bármit felhasználhatunk, ami a kezünk ügyébe kerül, a gombtól a ceruzahegyen át a csigaházig. Növények alkatrészeitől a befőttes gumin keresztül a vasszögig. Nagyon érdekes felületeket lehet „hengerelni” sodrófára ragasztott vagy tekert anyagokkal.




B. Hasonlóan egyszerű egy SZILÁRD ALAPRA  (pl. vékony dekorszivacs) FELRAGASZTOTT minta is.




C. Önthetünk méretre egy GIPSZALAPOT. Ebbe, még meg nem szilárdult állapotában ugyancsak BELENYOMKODHATUNK díszítéseket a legkülönbözőbb anyagokból (csavarok, műanyagvirágok, drótdarabok stb.), de ha már megszilárdult, és kiszáradt, KARCOLHATJUK és VÉSHETJÜK. az általunk megtervezett mintát. 




D. Bátrabbak és gyakorlottabbak linómetszéssel is megpróbálkozhatnak. Ehhez felszerelést hobbiboltokban lehet vásárolni.

2. Ha megvan a mesterformánk, az előző bejegyzésemben leírt módon keretet készítünk a formának és ha szükséges a mesterformát bekenjük formaelválasztóval. Ez lehet szilikonspray, de ha nincs kéznél, akkor a sima napraforgó olaj is kiváló erre a célra, ecsettel tudjuk felvinni.

3. Ráöntjük a katalizátorral alaposan elkevert szilikongumit a mesterformára és néhány órán keresztül hagyjuk megszilárdulni. Most nem szükséges az 1 cm-es vastagság, mert nem kell, hogy szilárdan tartson a forma.

4. Ha a kész sablont kivettük a keretből, vágjuk a megfelelő méretre. Készen is vagyunk.





TIPPEK, TRÜKKÖK 1
A szappankészítők legjobb barátai közé tartoznak a cukrászati segédeszközöket áruló boltok és webáruházak.

TIPPEK, TRÜKKÖK 2
Nagyon kreatív ötletet hallottam, bevallom, eddig nem ismertem, de remeknek tartom. Bizonyára sokaknak van ragasztópisztolya. Nos, a pisztolyban megolvadt ragasztóval nemcsak ragasztani lehet, hanem különleges mintákat is formázhatunk vele, amelyek megkeményedés után alkalmasak további feldolgozásra. Elhasznált papírtörlők hengerére is mintázhatunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése