2014. augusztus 26., kedd

...TÖMJÉNT EGÉSZ VASFAZÉKKAL…

Tömjén illóolaj (Boswellia carterii Oil)

Mindenki ismeri József Attila versét, amiben a három Máguskirály látogatását írja le karácsony éjjelén, a kis Jézus születésekor. De vajon  miért éppen a tömjén volt az egyik ajándék, amit az újszülöttnek vittek? A tömjén évezredek óta szimbólikusan a naphoz, a legnagyobb istenséghez, a megtisztuláshoz és az áldáshoz  kötődött. Rendkívűl drága és nagyra értékelt szubsztancia volt. Az átadott ajándékoknak szimbólikus jelentésük volt. Az arany, mint a Föld királyának, a tömjén, mint az Ég királyának, a mirha pedig, mint a keresztfán szenvedő embernek járó ajándék volt. Az arany az önmegismerést, a tömjén a belső odaadást, a mirha az isteni jelenlétet szimbolizálja az emberben.

A tömjénnek természetesen nemcsak kultikus szertartásokra korlátozódik a funkciója.  Amióta aromás szereket állítanak elő természetes anyagokból, azóta gyógyászati és illatszerészi alkalmazásuk is igen elterjedt. Az antik orvosi irodalom már Kr.e. 5000 óta tartalmaz utalásokat a tömjénre. Megtalálhatjuk ezeket a korai szír „füvskönyvekben”, a sumér agyagtáblákon, az egyiptomi hieroglifákon, a bibliai könyvekben, valamint a görög és római munkákban. A kínaiak ugyancsak importáltak tömjént Arábiából orvosi célokra és illatszerek előállításához. Például Sába királynője az egyik legnagyobb tömjén beszállítónak számított. Annak idején pedig a borostyán- és a selyemúthoz hasonlóan létezett tömjénút is.

A tömjén egy bokros fa, a kérgén egy speciális késsel ejtett bemetszés helyén gyanta termelődik. Ilyenkor a fa tulajdonképpen saját magát gyógyítja. A tömjén szereti a száraz, meleg időjárást, elsősorban Arábia déli részén, Ománban és Jemenben, Észak-Afrikában Szomáliában, Eritreában, Etiópiában és Kenyában, valamint Indiában honos. A tömjén gyantájának gyűjtése meglehetősen időigényes feladat. Évente kétszer, és mindössze két hétig kerülhet rá sor.
A minőség alapja a szín, a tisztaság, az illat és az életkor. Miután a betakarítás befejeződött, a kristályos gyantát a lepárlókba viszik, ahol azután porrá törik és végül lepárlással kivonják belőle az illóolajat. A legritkább és legtisztább tömjén fajta a Boswellia Sacra. Ománból származik, régebben kizárólag a királyi családok juthattak hozzá.

A tömjén illata citrusos felhanggal egy gazdag földes, fás, gyantás, balzsamos, kámforos illat keveréke.

ÖSSZETÉTELE
Legfontosabb alkotórészei:
 - triterpének -  A és B tömjénsav
 - cukorfélék - arabinóz. arábikum, sav
 - illóolajok - basszorin, pinén, dipentén, limonén.

TULAJDONSÁGAI:
-          csiraölő, sebgyógyító, fertőtlenítő,
-          csillapítja az izületi fájdalmakat, antireumatikus,
-          nyugtató, kedélyjavító,
-          feszültség- és görcsoldó,
-          köptető, enyhíti a légúti problémákat (megfázás, asztma, hörghurut stb.),
-          gátolja az agydaganatok növekedését,
-          bőrfiatalító, bőrnyugtató,
-          antidepresszánsz hatása bizonyított, enyhíti a szorongást és a depressziót.
(Svájcban a tömjénkészítményeket orvosságként ismerték el.)

KOZMETIKAI ALKALMAZÁSA:
-          fertőtlenítő, sebgyógyítő és gyulladásgátló összetevőinak köszönhetően elsősorban krémek, gyógybalzsamok alkotórészeiként ismert,
-          bőrfiatalító hatást is tulajdonítanak neki, a bőrt fiatalossá, rugalmassá és puhává teszi,
-          megfelelően összeállított készítményekkel a zsíros, pattanásos bőr is jól kezelhető, a tömjénnek a szantálhoz hasonlóan kiegyensúlyozó hatása is van,
-          megelőzi a korai ráncosodást,
-          fogkrémek összetevője,
-          dezodorok összetevője.

SPECIÁLIS FELHASZNÁLÁS:
-          aromás tulajdonságai miatt füstölőként évszázadok óta vallási szertartások, temetési szertartások szereplője a tömjén,
-          az ókori Egyiptomban balzsamozáskor is használták,
-          az egyik leghatásosabb illóolaj a légzés lelassítására és elmélyítésére, lelki hatását tekintve segíti a meditációt, inspirálja a gondolkodást, megnyugtatja az elmét, „megnyitja” az égi kapukat,
-          kiváló tértisztító olaj,  szakrális szertartások keretében démonok, rossz szellemek elűzésére is használatos volt.
-          a tömjén füstölő remek ellenszere a szúnyogoknak és más rovaroknak, maláriás fertőzések során is hatásos.,
-          tartósításra is használták, elsősorban borok tartósítására, a mai napig árulnak főként mediterrán országokban gyantás borokat (retsina).

MÁS ILLÓOLAJAKKAL EGYÜTT:
A tömjént gyakran használják együtt más, finom virágos illatokkal. A legfinomabb hatású rózsával együtt. Jól együttműködik a citrommal, a naranccsal és a citromfűvel, mirhával, bergamottal, fahéjjal, fenyővel, levendulával és bazsalikommal.

BIZTONSÁG:
Biztonságos, nem érzékenyítő olaj.
Mivel nem ismeretesek kutatási eredmények, ezért állapotos nők kerüljék.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Ha nincs kéznél tömjén olaj, használhatunk helyette boróka ilóolajat, amely hasonló tulajdonságokkal bír. A borókát áltömjénnek is szokták nevezni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése