A szappankészítők egyik kedvenc technikája a hideg eljárással készülő szappanok esetében az ún. „swirl” technika. Sokféle swirl technika létezik, ezzel az eljárással gyönyörű hullámokat, örvényeket tudunk létrehozni. Ezek a technikák igényelnek egy kis gyakorlást, de a végeredmény biztosan mindenkit kárpótolni fog. Az swirl technikák között természetesen van különbség, de van néhány dolog, amire mindegyiknél érdemes figyelni a siker érdekében. Jöjjenek a titkok!
1. REND!!! REND!!! ÉS REND!!!
Ennek
a technikának az esetében (is) a kulcs a gyorsaság. Mivel a szappanmassza minél
tovább áll, annál sűrűbb lesz, igyekeznünk kell. Tehát a legfontosabb, hogy
minden eszköz, anyag a kezünk ügyébe
legyen készítve. Nem lesz arra időnk, hogy keresgéljünk, vagy közben keverjünk
ki színeket. Az alapos előkészítés kulcsa a sikeres folyamatnak.
2. A HŐMÉRSÉKLET
Alap
esetben cc. 38-42 fok között keverjük össze a lúgos folyadékot a zsírfázissal. Ez lehet egyes esetekben alacsonyabb vagy
magasabb, ebben az esetben az alacsonyabb hőmérséklet az ajánlatos, mivel így
lassabban sűrűsödik be a massza. Akár használhatjuk a „Lusta asszony szappana”
receptet, amikor szobahőmérsékleten keverjük össze melegítés nélkül a
folyadékot az olajokkal/zsírokkal.
3. BOTMIXERT CSAK ÓVATOSAN!!!
A
botmixer a barátunk, de nagyon figyelnünk kell arra, hogy pillanatok alatt
képes az olajokat a lúggal emulgálni és könnyen előfordulhat a „túlemulgálás”,
amikor hirtelen besűrűsödik a massza és alkalmatlan lesz az örvény (vagy
bármilyen más) technikák kivitelezésére. Ha túlkevertük a szappant, azt
semmilyen módszerrel nem lehet visszacsinálni. L A botmixert bölcs dolog pulzálva használni,
vagyis rövid ideig bekapcsolni majd leállítani, újra bekapcsolni, újra
leállítani. Így sokkal inkább nyomon tudjuk (szó szerint 😀 ) követni a folyamatot.
Érdemes az első vékony nyom (a nyom aza pont, amikor a folyamat elér addig a
pontig, hogy a lúgos folyadék és a zsírfázis emulgálódik és már nem válik szét)
megjelenése után a színeket, adott
esetben a illóolajat inkább kézi habverővel vagy egy spatulával belekeverni.
4. MEGFELELŐ ADALÉKOK HASZNÁLATA
Ez
azt jelenti, hogy ne tegyünk a masszába olyan adalékokat, amelyek gyorsítják a
massza sűrűsödését. Ilyenek lehetnek egyes illatolajak, lisztek, só, keményítők,
agyagok. Ezeket az anyagokat célszerű ebben az esetben elhagyni.
5. A RECEPT
Végül
de nem utolsó sorban fontos a jó recept. A titok, hogy olyan olajokat
használjunk, amelyek lassan sűrűsödnek be. Ezek általában azok az olajok,
amelyek szobahőmérsékleten is folyékonyak. A szobahőmérsékleten szilárd olajok/zsírok
gyorsítják a folyamatot. A leglassabban
sűrűsödő olajok az olíva, a mandula és a repce, de jó választás lehet a
sárgabarackmag, a rizskorpa és az avokádó olaj is. Az arányokat tekintve
ajánlatos, hogy a folyékony és szilárd olajok/zsírok aránya 60-40% körül
legyen.
6. NÁTRIUMLAKTÁT
A
nátriumlaktát kettős funkciót tölt be. Egyrészt tovább folyékonyan tartja a
masszát, másrészt a kész szappan konzisztenciáját feszesebbé teszi.
RECEPT
HOZZÁVALÓK:
- 180 gr kókuszolaj,
- 180 gr sheavaj,
- 180 gr repceolaj,
- 315 gr olívaolaj,
- 45 gr ricinus,
- 270 gr desztillált víz,
- 120 gr NaOH,
- 2 tk nátriumlaktát,
- színezékek tetszés szerint, (+ színenként 1 ek. olívaolaj a színezék elkeveréséhez)
- illóolajok tetszés szerint, cc. 30ml.
A szappant a hideg eljárás szabályai szerint készítjük, amit ITT lehet megtalálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése