2022. június 30., csütörtök

BIZTONSÁGOS FÉNYVÉDELEM HÁZILAG? – LEHETSÉGES + RECEPT

 

Sok helyen olvashatjuk, hogy  az otthon készült fényvédő szerek nem biztonságosak. Való igaz, hogy ezeket a készítményeket nem vizsgálgatják (nagyon sok pénzért) laboratóriumokban és nem lehet milliméterre megmondani, hogy milyen faktorszámú védelmet nyújtanak. De ha belegondolunk, ez azért talán kevésbé lényeges, főleg ha azzal az előnnyel jár az otthoni „barkácsolás”, hogy pontosan tudjuk milyen összetevőket tartalmaz a fényvédő szerünk, amit magunkra és a gyerekeinkre kenünk. A bolti tömegtermékek legnagyobb részt  kémiai fényvédőket tartalmaznak, amik kifejezetten károsak a bőrre.  És nemcsak a bőrre, de a környezetre is. Számos helyen, többek között Thaiföldön, némelyik karibi szigeten, Mexikó jó néhány strandján be vannak tiltva a kémiai fényvédőket tartalmazó napvédő készítmények.

KÉMIAI FÉNYVÉDŐT TARTALMAZÓ KÉSZÍTMÉNYEK HÁTRÁNYAI:

- A gyártás során 17 engedélyezett kémiai elemet használnak, ebből 15!!!!! negatív hatással van a hormonrendszerre, elsősorban a nemi hormonokra és a pajzsmirigy hormonjaira hatnak károsan.  A leggyakrabban használt kémiai fényvédők, amiktől óvakodjunk: oxibenzon, oktinoxát, homoszalát, oktokrilén, avobenzon, retinil-palmitat, mexoril.

- Számos tanulmány kimutatta, hogy az ilyen készítmények akárcsak egynapos használatával is, a vérvizsgálatok eredményétől számított két napon belül azonosítani lehet a krémben található kémiai elemek egy részét. Ez azt jelenti, hogy a kémiai fényvédő elemek felszívódnak a bőrön keresztül.

- Bőrirritációt és allergiás reakciókat okozhatnak.

- Egyes tudósok úgy vélik, hogy ezeknek a fajta fényvédő készítményeknek a használata onkológiai betegségekhez vezethet. Egyes kémiai elemek és a napfény közötti hosszan tartó kölcsönhatás a szabadgyökök felszabadulásának fő oka, ami veszélyesebb, mint a védtelen bőr.

A KÉMIAI FÉNYVÉDELEM azon alapul, hogy az alkalmazott elemek ELNYELIK az UV sugarakat, míg a FIZIKAI FÉNYVÉDŐK VISSZATÜKRÖZIK.

FIZIKAI FÉNYVÉDELEM – TITÁNDIOXID VAGY CINKOXID

A fizikai fényvédelemnél a cinkoxidot és/vagy a titándioxidot használjuk. Arra kell figyelni, hogy ne nanoszemcsés fajtát  válasszunk. Mindkét anyag veszélytelen, a cinkoxid már 6 hónaposnál idősebb gyermekek védelménél is biztonságos. (A cinkoxid hivatalosan is engedélyezett kisgyermekeknek való termékekben. ) A titándioxidot mostanában divatos károsnak beállítani, de valójában a szakértők is csak a belélegzésétől óvnak. Krém alakban ártalmatlan.

Nagyon fontos tudni, hogy a készítmények faktorszáma NEM a szer fényvédelmének erősségét mutatja, hanem azt az időintervallumot, amikor még nem égünk le. Erről részletesen ITT írtam. NAGYON AJÁNLOM elolvasni. Ugyanebben a bejegyzésben részletesen írok arról, hogy mely olajok rendelkeznek természetes fényvédő tulajdonságokkal és milyen faktorszámú védelmet nyújtanak.

És most jöjjön a recept.

HOZZÁVALÓK:

  • 60 gr szűz kókuszolaj,
  • 20 gr finomítatlan sheavaj,
  • 20 gr jojoba olaj (lehet még mogyoró, dió, napraforgó, szezám is),
  • 20 csepp E-vitamin,
  • 30 csepp illóolaj (levendula és borsmenta) – CITRUSOS ILLÓKAT KERÜLNI KELL, MERT FÉNYÉRZÉKENYÍTŐ HATÁSÚAK!!!!!
  • 1-2 ek. cinkoxid (faktorszám beállítást lásd  ITT)
  • kakaópor (opcionális, hogy ne legyen a bőrön annyira fehér a készítmény).

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az olajokat és vajakat gőz fölött olvasszuk meg, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a cinkoxidot, majd az E-vitamint és az illóolajokat.
  2. Tegyük jól záródó, tiszta tégelybe.

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése