SZAPPANKÉSZÍTÉS HIDEGELJÁRÁSSAL 10 LÉPÉSBEN
Elérkeztünk a gyakorlati részhez. Már megvannak a szükséges eszközeink, beszereztük
az alapanyagokat és kiválasztottunk egy jó receptet. Segítségképpen néhány
alapreceptet itt találhattok.
I. ELŐKÉSZÜLETEK
Első
lépésként távolítsunk el a környezetünkből minden kiskorút, macskát, kutyát és
egyéb házikedvencet. Legegyszerűbb, ha a konyhában állunk neki a
szappankészítésnek, mert itt minden kéznél van. Terítsük le a munkafelületet,
készítsünk oda minden szükséges eszközt,
természetesen alaposan letisztítva. Készítsük oda a felhasználandó alapanyagokat
is.
Ügyeljünk arra, hogy a biztonsági szabályokat betartsuk, tehát megfelelő zárt
ruházatban legyünk, használjunk kötényt, vegyük fel a gumikesztyűt, legyen
kéznél a védőszemüveg és a szájmaszk is. Tanácsos odakészíteni 1 üveg ecetet, ha esetleg mégis kifröccsenne a lúg.
II. ALAPANYAGOK KIMÉRÉSE
Mérjük ki grammra
pontosan az alapanyagokat. A zsírokat a rozsdamentes lábosba, a folyadékot abba
az edénybe, amit a lúgoldásra szánunk. Ha bármilyen adalékot szándékozunk
használni, azokat is most porciózzuk ki. Készítsük ki a formákat vagy az
öntőládát. Az öntőládát ne felejtsük el sütőpapírral kibélelni.
III. LÚG OLDÁSA
A lúgoldó
edényt, amibe a folyadékot már kimértük, állítsuk hideg vízbe és vegyük fel a
szájmaszkot és a védőszemüveget. A kimért lúgot apránként adagoljuk a
folyadékhoz. Nagyon alaposan keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Ennél a
fázisnál érzékelhetünk némi „füstöt”, amit semmiképpen ne lélegezzünk be. Vigyázat!!!
A keverék nagyon gyorsan elérheti a 70-80 C fokos hőmérsékletet. Még egy fontos
szabály! MINDIG A LÚGOT KEVERJÜK A FOLYADÉKHOZ, SOHASEM FORDÍTVA!!!
IV. ZSÍRFÁZIS ÖSSZEMELEGÍTÉSE
A zsírokat
és olajokat melegítsük fel a legalacsonyabb lángon, időnként megkeverve. Nem
szükséges nagyon felforrósítani.
V. LÚG ELEGYÍTÉSE A ZSÍRFÁZISSAL
A lúgos
keveréket és a zsírfázist is hagyjuk hűlni, amíg el nem érik a 40-45 C fokos hőmérsékletet. Ezt
lehet gyorsítani, ha hideg vízbe állítjuk az edényeket.
Ha a
zsírfázis és a lúgos keverék is elérte a megfelelő hőmérsékletet, ismét vegyük
fel a védőszemüveget és a lúgos folyadékot lassan keverjük az olajokhoz. Nagyon
vigyázzunk a botmixerrel, hogy ne fröcsköljön! Addig keverjük a masszát, amíg
„írni” nem kezd.
CSAK AMÍG ÍRNI KEZD, NEM PUDINGOSODÁSIG!!!
CSAK AMÍG ÍRNI KEZD, NEM PUDINGOSODÁSIG!!!
Akkor „ír” a szappan, ha a masszába
egy spatulával „belerajzolva” a felületén már megmarad a rajzolt vonal. Ezt a fázist szalagfázisnak hívjuk. Ez csak elsőre tűnik kicsit bonyolultnak, egy kis gyakorlattal próba nélkül is látni fogjuk, mikor éri el a massza ezt az állagot. A keverés hossza mindig az adott összetevőktől függ.
egy spatulával „belerajzolva” a felületén már megmarad a rajzolt vonal. Ezt a fázist szalagfázisnak hívjuk. Ez csak elsőre tűnik kicsit bonyolultnak, egy kis gyakorlattal próba nélkül is látni fogjuk, mikor éri el a massza ezt az állagot. A keverés hossza mindig az adott összetevőktől függ.
VI.
ADALÉKOLÁS
Most jött
el a pillanat, hogy a különböző adalékokat hozzáadjuk a szappanmasszánkhoz.
Most
keverjük hozzá az illóolajokat, a színezéket, esetleg az agyagokat, liszteket,
vagy amit még kiválasztottunk. Itt már fontos, hogy minél gyorsabban
dolgozzunk, mert a szappanosodás már elindult, a masszánk elkezd lassan
sűrűsödni, „kötni”. Néhány adalék fel is gyorsíthatja ezt a folyamatot. Ha olyan adalékot adunk a szappanhoz, amit nem szeretnénk pürésíteni, akkor azt spatulával keverjük hozzá. (Pl. mák, zabpehely stb.
VII. FORMÁBA ÖNTÉS
A nehezén
már túl vagyunk. Öntsük formába a szappanmasszát. Miután a massza a formába
került, melegre van szüksége (kivételt képeznek ez alól a cukrot tartalmazó
szappanok, pl. a tejes, mézes stb.), hogy a kémiai reakciók kiteljesedhessenek,
a zsírok teljesen elszappanosodjanak. Takarjuk be a szappant és hagyjuk a
formában 24-48 órán keresztül.
VIII. FELVÁGÁS
Most már
kivehetjük az elkészült szappant a formából, ha kell most szeletelhetjük. Ne
várjunk a szeleteléssel, mert később már sokkal nehezebb lenne, mivel a szappan
folyamatosan keményedik.
IX. ÉRLELÉS
És kész! |
IX. ÉRLELÉS
A kész
(felszeletelt) szappant letakarva, száraz, hűvös helyen legalább 4-6 hétig
érleljük. Ez alatt az idő alatt elpárolog belőle a felesleges víz,
megszilárdul, a szappanosodási folyamat befejeződik. Legjobb, ha papírra
állítjuk, de időnként mindenképpen forgassuk meg. Előfordul, hogy az érés folyamán
ún. szappanpor alakul ki a szappan felületén,
de ez a minőséget nem rontja, csak esztétikailag lehet zavaró. A
szappanport egyébként viszonylag egyszerűen el lehet távolítani. Részletek itt.
X. TAKARÍTÁS
Mosószóda, a zsír legnagyobb ellensége. |
Kedves Ágota,
VálaszTörléshogyhogy a tejes szappant nem kell dunsztba tenni? Akkor hogyan kell eltenni pihenni?
Köszi, Kata
Kedves Kata!
TörlésAz elszappanosodási reakció hőt termel, és a szappanmassza túlmelegedhet, ilyenkor szivacsossá válhat vagy az is előfordulhat, hogy szétválik a zsír- és a vízbázis. Ez különösen igaz a cukrot/mézet/tejet (tejcukor) tartalmazó szappanokra. Ezért ezeket a szappanokat nem kell betakargatni. Ez a tömbformában öntött szappanokra vonatkozik.
A kisebb formákba öntött szappanok nem melegszenek túl.
Szép napot kívánok!
Ágota