A SZÜKSÉGES ALAPANYAGOK
Mint ahogyan az előző
részben már szó volt róla, a szappan három alapvető anyagból készül: vízből,
zsírból és lúgból. Ezen kívül persze adalékolhatjuk a szappanunkat aszerint,
hogy mi a célunk vele. Inkább tisztításra használnánk, vagy fontosabb szempont
az ápoló hatása, esetleg gyógyító szappanként funkcionálna.
I. LÚG
Szilárd szappanok
készítéséhez nátronlúgot használunk, másnéven nátriumhidroxidot vagyis NaOH-t.
Lúggal pikkelyes vagy gyöngy formátumban találkozhatunk, a pikkelyes fajta
tapasztalatom szerint egy kicsit könnyebben oldódik. A NaOH kémiailag egy
fémhidroxid. A fémhidroxidok vízben jól oldódnak, a lúgos vízben a fölszabaduló
hidroxidionok hatására a vizes oldat kémhatása nő, így vizes oldata erősen
bázikus, maró anyag.
II. VÍZ ILLETVE EGYÉB
FOLYADÉKOK
A szappankészítésnél
leggyakrabban folyadékként vizet használunk. Méghozzá desztillált vizet, mivel egyrészt a csapvíz általában keményebb, másrészt a desztillált víz minden
szennyeződéstől mentes.
Ezen kívül használhatunk más
folyadékokat is, például tejet, tejszínt, joghurtot, tejfölt.
gyümölcs- és zöldségleveket,
teákat vagy gyógynövényből készült főzeteket, kávét, sört, bort, pezsgőt.
Az egyéb folyadékokat akár önmagukban,
akár vízzel keverve is alkalmazhatjuk. Két dologra ügyeljünk mindenképpen. Ha
tejes keverékkel dolgozunk, a folyadékot fagyasszuk le, és a lúgot csak
apránként adjuk hozzá, mivel a tejtermékek cukrot tartalmaznak és a folyadékunk
könnyen megéghet. A másik amire figyeljünk, hogy a lúg bizonyos gyümölcsök,
zöldségek, gyógynövények színét megváltoztathatja.
III. ZSÍROK, OLAJOK
A szappan végső tulajdonságait
elsősorban a felhasznált különböző zsírsav összetételű olajok és zsírok, illetve
Ezok aránya határozza meg. A zsírok/olajok lehetnek ÁLLATI vagy NÖVÉNYI eredetűek.
Megkülönböztetünk ún. BÁZIS OLAJOKAT és ÁPOLÓ OLAJOKAT. BÁZIS OLAJOKNAK
nevezzük azokat a zsírokat és olajokat, amelyeket nagyobb mennyiségben használunk
a szappanban, általában könnyen beszerezhetőek és aránylag olcsók. Ilyenek pl.
a kókuszolaj, pálmaolaj és az olíva olaj. Az ÁPOLÓ OLAJOK értékes bőrápoló,
esetleg gyógyító tulajdonságokkal gazdagítják a szappant. Használatukkal
általában finom, krémes habzást tudunk elérni. Kisebb mennyiségben alkalmazzuk
őket (3-20%), sokszor túlzsírozásra. Általában drágább olajokról van szó,
ilyenek a jojoba, argán, avokádó stb.
Az olajválasztáshoz itt
találtok segítséget.
IV. ADALÉKOK
Mivel én semmilyen
szintetikus anyagot nem használok, ezért az itt következőkben csak a
természetes adalékokról lesz szó.
1. SZÍNEZÉKEK
Lehetnek NÖVÉNYI és ÁSVÁNYI
eredetűek. A növényi színezékek közé tartoznak a különböző fűszerek és a
festékanyagot tartalmazó növények, mint az annatto, alkanna, henna, indigó,
kurkuma stb. Sajnos a legtöbb növényi színezéket a lúg elmarja, leginkább a
karotinoidokat és klorofilt tartalmazó növényi színezékek tartják meg a színüket.
Részletesebben itt olvashattok róla. A növényi színezékek általában kevésbé
tartósak, mint az ásványi eredetűek, idővel megváltoztathatják színüket,
elhalványodhatnak.
Az ÁSVÁNYI SZÍNEZÉKEK között
megkülönböztetjük a MICA porokat és az ásványi PIGMENTEKET. A legszembetűnőbb
különbség közöttük, hogy a mica porok csillogó felületet adnak. Az ásványi
színezékekhez soroljuk még a SZÉNPORT is, melynek gyógyító ereje közismert.
Idetartozik még a TITÁNDIOXID valamint a CINKOXID, melyekkel fehérre tudunk színezni
vagy pasztell színeket tudunk kikeverni, hozzáadva a mica porokhoz vagy az
ásványi pigmentekhez. Az ásványi színezékek a legtartósabbak, idővel sem
veszítenek színükből. A micákról itt olvashattok részletesebben.
2. ILLÓOLAJOK
Az illóolajokat különféle
eljárásokkal virágokból, különböző növényi részekből vonják ki. Az
illóolajokkal is befolyásolhatjuk a szappan tulajdonságait, sokféle
bőrproblémára jelenthetnek segítséget. Az illóolajok nagyon tömény
koncentrátumok, ezért egyes illóolajokra előfordulhatnak egyéni allergiás
reakciók. Az illóolajokat száraz, sötét helyen javallott tárolni.
Adagolása általában 10 ml 1 kg szappanhoz, de ez erősen
függ az illóolaj fajtájától is. Vannak illatok, melyek intenzívebben, vannak amelyek
kevésbé maradnak meg a kész szappanban. Utóbbiakhoz tartoznak a citrusos
illóolajok bizonyos fajtái, mivel az erősen lúgos masszában fontos összetevőik
bomlanak le.Ezen kívül az illóolajok egy része az érési folyamat alatt a vízzel
együtt elpárolog. Az illóolajokat eredményesen fixálhatjuk, ha valamilyen
szilárd alkotórészt (liszt, nyílgyökérpor, agyag stb) keverünk a masszába.Még több az illóolajokkal való illatosításról itt.
3. EGYÉB ADALÉKOK
Csak a fantáziánk szabhat
határt annak, hogy még miféle adalékokkal dolgozhatunk. Rengeteg egyéb
kiegészítővel tudjuk „felturbózni” a szappanunkat. Arra ügyeljünk, hogy
természetes, az egészségre semmiképpen nem káros anyagokat használjunk. Néhány
közismert adalék: viaszok, agyagok, lisztek, kakaópor, szárított virágok,
fűszerek, gyümölcsök, algák, zöldségek, zabpehely, méz, mandula, luffa, só,
mák, csokoládé, selyemszál, cukor, tojás stb.
Szappankészítés lépésről lépésre kezdőknek 1. rész - A szükséges eszközök
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése