2015. május 28., csütörtök

KÜLÖNLEGES RAJZOLT MINTÁS SZAPPAN

Ezt a leírást egy amerikai oldalon találtam. Nagyon tetszik a módszer. Számtalan mintát lehet így egyszerűen, gumisablon nélkül is megrajzolni, és kiönteni, sőt személyre szóló ajándékokat is könnyedén készíthetünk.

ELKÉSZÍTÉS
1. Rajzoljuk fel egy zsírpapírra, vagy sütőpapírra a kívánt mintát, és helyezzük az öntőforma aljába.




2. Vegyünk elő a tarsolyunkból egy jól bevált alapreceptet, amit jól ismerünk abból a tekintetből, hogy mikor és mennyire sűrűsödik. Ez fontos lesz a minta rajzolásánál.

3. Készítsük el a szokásos módon, hideg eljárással a masszát.
TIPP! Praktikus 2 felvonásban elkészíteni ezt a típusú szappant, mert a minta kirajzolása után várakozni kell, amíg annyira megköt, hogy a massza többi részét rá tudjuk úgy önteni, hogy a minta ne sérüljön meg. Ehhez a legegyszerűbb módszer kétféle szappant készítünk egyszerre, akkor egy kis adagot kiveszünk az első masszából, és abból készítjük el a mintát, majd a 2. adag szappan masszáját egy kicsivel később készítjük el. Akkor már minden további nélkül megmarad épségben az első adag masszából készült minta.
Persze, ha elég gyorsak vagyunk és olyan receptet választottunk, ami lassabban köt, akkor a minta kötési idejét csökkenthetjük úgy is, hogy egy rövid időre a fagyasztóba tesszük.

4. A masszát színezzük a kiválasztott színre és öntsük egy csőrös flakonba.
TIPP! Egészen különleges hatást érhetünk el, ha a masszát kristályos csillogású micával színezzük!




5. Próbáljuk ki a masszát egy üres papíron. A masszának már elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa a formáját, de elég „vékonynak” ahhoz, hogy még simán önteni tudjuk.




6. Rajzoljuk ki a masszából a mintát a sablonra.




7. Ha szükséges, akkor most valamilyen hegyesebb eszközzel kijavíthatjuk a hibákat.




8. Hagyjuk szilárdulni az elkészült mintát.

9. A mintára nagyon óvatosan öntsük rá a 2. adag masszát., ami a szappanunk „testét” fogja adni. (Ilyenkor segítség, ha a masszát egy spatula segítségével, „lassítva” öntjük a mintára.)




10. Picit ütögessük meg a formát, hogy a levegő buborékok eltávozzanak.

11. Hagyjuk letakarva a kész szappant legalább 24 óra hosszáig. Utána felvághatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése