A SZÜKSÉGES
ESZKÖZÖK
Az utóbbi
időben sok olyan kérdést kaptam leendő szappankészítőktől, hogy hogyan
kezdjenek hozzá a „nagy projekthez”, milyen eszközökre van szükség első
lépésben.
Ezért íme,
egy kis gyorstalpaló tanfolyam a legszükségesebb ismeretekkel.
Alapvetően
kétféle módon készíthetünk szappant. A legtöbben a hideg eljárást alkalmazzák,
angolul „cold process” (CP) eljárásnak nevezik. A másik leggyakrabban használt
eljárás pedig a meleg eljárás, angolul „hot process” (HP).
A szappan
három alapvető anyagból készül, vízből, zsírból és lúgból. Ha nagyon egyszerűen
akarom leírni a folyamatot, akkor különféle zsírokat (sav) lúggal (bázis)
összekeverünk, aminek során elindul egy kémiai reakció, az elszappanosodás,
végeredményként pedig megkapjuk a szappant, ami nem más, mint a zsíralapban
található zsíradékok zsírsavainak fémsója. Vagyis sav + lúg = só. Ez az egyik
legegyszerűbb kémiai reakció.
A „mini
tanfolyamban” a HIDEG ELJÁRÁSSAL KÉSZÜLŐ SZAPPANOK elkészítési módját fogom
ismertetni, mivel ez a legegyszerűbb eljárás, és kezdők számára a
legalkalmasabb módszer, hogy megismerkedjenek a szappankészítéssel.
Az első
részben a szükséges eszközökről lesz szó. Nem kell beszereznünk semmiféle
speciális herkentyűt vagy berendezést, a legtöbb dolog amit használni fogunk
minden konyhában megtalálható. Ami fontos, hogy az ÖSSZES ESZKÖZ SAV- LÚG- ÉS
HŐÁLLÓ legyen. Még egy fontos szabály, hogy azokat az eszközöket, amiket a
szappankészítéshez használunk, azokat főzésre már lehetőleg ne használjuk.
ESZKÖZLISTA:
I:
BIZTONSÁGI ESZKÖZÖK
Mivel a
lúggal való bánás nem veszélytelen, szükségünk lesz néhány biztonsági eszközre. Ha az
alapvető biztonsági szabályokat betartjuk és használjuk a védőfelszereléseket,
nem lehet baj.
1. GUMIKESZTYŰ
A
gumikesztyűt viselnünk kell a szappankészítés egész folyamata alatt, sőt akkor
is ha a friss szappanhoz hozzányúlunk, vagy amikor a szappant kivesszük a
formából illetve felvágjuk.
2.
VÉDŐSZEMÜVEG
Ez lehet
egy úszószemüveg is. Nagyon fontos, hogy viseljük, amikor a lúgot a folyadékhoz
keverjük.
3. KÖTÉNY
Az egész
szappankészítési folyamat alatt megvédi a ruházatunkat.
4. SZÁJVÉDŐ
MASZK
Ha nincs
speciális maszkunk, egy vastagabb kendővel pótolhatjuk. Akkor viseljük, amikor
a lúgot a folyadékhoz keverjük, hogy elkerüljük a lúg gőzének belégzését.
A
védőeszközöket javallott akkor is viselni, amikor a lúgos folyadékot a
zsíralaphoz keverjük, valamint a kész szappanmasszát formába öntjük.
Viseljünk mindig
hosszú ujjú felsőt, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.
II. ESZKÖZÖK
A HIDEG ELJÁRÁSHOZ
Mindenekelőtt
fontos megjegyezni, hogy SEMMILYEN ÓNBÓL, ALUMÍNIUMBÓL, TEFLONBÓL ÉS VASBÓL
KÉSZÜLT edényt, egyéb eszközt NE HASZNÁLJUNK, mivel ezek az anyagok reakcióba
lépnek a lúggal.
1. MÉRLEG
Grammos
beosztású legyen, az anyagokat grammra pontosan kell kimérnünk.
2. HŐMÉRŐ
Ezzel
mérjük a felolvasztott zsírok valamint a feloldott lúg hőmérsékletét.
Praktikusan legalább 100 C
fokig mérjen. (A legpraktikusabb, ha két hőmérővel dolgozunk, egyet a
zsíralaphoz, egyet a lúgos keverékhez használunk, de ez nem elengedhetetlen
feltétel, csak kényelmi kérdés.)
3. BOTMIXER
Nem
kötelező, de nagyban megkönnyíti és gyorsítja a munkát. Figyeljünk arra, hogy a
szára rozsdamentes acélból készüljön.
4.
ROZSDAMENTES, vagy hibátlan zománcozású EDÉNY(ek), a zsírok felmelegítéséhez és
a massza összekeveréséhez.
5. HŐÁLLÓ
üveg vagy műanyag KANCSÓ a lúg feloldásához.
6. MŰANYAG-
VAGY FAKANALAK
Nagyon
praktikusak a szilikon spatulák erre a célra.
7. (ELDOBHATÓ)
MŰANYAG POHARAK
A különféle
adalékokat pl. színezéket praktikusan ebben tudjuk kis mennyiségben kikeverni
és adagolni. Ha több színnel dolgozunk, akkor a különböző színű masszákat is
ezekben tudjuk a legkényelmesebben kikeverni.
8.
PAPÍRTÖRLŐ
9. RÉGI
ABROSZ VAGY ÚJSÁGPAPÍR
Ezzel
tudjuk letakarni a munkafelületet.
10. RÉGI
TÖRÜLKÖZŐ VAGY TAKARÓ
Ezzel
takarjuk be az elkészült szappanmasszát.
III. FORMÁK
A formáknak
ugyancsak meg kell felelniük néhány elvárásnak. Ellenállónak kell lenniük a
hővel, lúggal és esetleg az illóolajok maró hatásával szemben. Lehetőleg
legyenek jó hőszigetelők. Bizonyos formáknak legyen annyi rugalmassága, hogy a
kész szappanok jól kivehetőek legyenek.
1. FÁBÓL
KÉSZÜLT LÁDA
Az egyik
leginkább használatos forma. Használat előtt ki kell bélelnünk sütőpapírral.Ebben
az esetben egybe öntjük bele a masszát a formába és később, a megszilárdulás
után szeleteljük.
2. MŰANYAG
FORMÁK
Ebből
találunk több fészkes tálcás fajtákat és egyedileg formázottakat is. Az a
tapasztalatom, hogy ebből a típusú formából akkor tudjuk a legszebben kivenni a
kész szappant, ha előzőleg ½ órára betesszük a mélyhűtőbe.
3. SZILIKON
FORMÁK
A
legrugalmasabb formák, különleges formájú szappanok készítéséhez a
legideálisabbak. A kivételnél itt is ajánlatos egy kicsit fagyasztani előtte a
szappant, mert hajlamos lehet odaragadni a friss massza a felülethez.
Ha nem
akarunk rögtön pénzt kiadni formákra, nyugodtan nézzünk széjjel a lakásban,
mert használhatunk kiürült tejes dobozt, tejfölös poharat, cipős dobozt, régi
fiókot stb.
Szappankészítés lépésről lépésre kezdőknek 2 rész - A szükséges alapanyagok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése