(INCI:
MACADAMIA INTEGRIFOLIA)
AUSZTRÁLIA KINCSE
AUSZTRÁLIA KINCSE
Halványsárga,
könnyű szerkezetű olaj, finom diós illattal.
Az
őslakosok kindal kindal-nak vagy jindilli-nek nevezik az általunk makadámiadiónak,
ausztrál mogyorónak vagy queenslandi diónak ismert, különlegesen ízletes, magas
zsírtartalmú csonthéjas gyümölcsöt. A makadámiadiófa eredetileg
Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik. Diadalútja az 1880-as évektől
datálódik, amikor létrehozták az első ültetvényeket. Az 1920-as évek óta Hawaii
szigetén is hatalmas területeken termesztik, de ma már jelentős exportőrnek
számít Indonézia, Dél-Afrika, Costa-Rica és Guatemala is. Kilenc különböző fajtája
ismert, ebből emberi fogyasztásra kettő alkalmas.
Az örökzöld
növény első tudományos leírása 1857-ben történt, a német származású, de
Ausztráliában élő tudósnak, Ferdinand von Müllernek köszönhetjük. Egy
barátjáról, a szintén tudós John McAdamről nevezte el a diót. (Nem
összetévesztendő John Loudon McAdammel, akiről a makadámút kapta a nevét.)
KÜLÖNLEGES ÖSSZETÉTEL
KÜLÖNLEGES ÖSSZETÉTEL
A
bézsszínű, kellemesen puha, majdnem krémes állagú mag minden más növénynél
magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, vagyis ún.
„egészséges zsírokat”. Magas a rosttartalma, számos fitokemikáliát találunk
benne. (Fitokemikáliának nevezzük a növényekben rejlő tápanyagokat és kémiai
vegyületeket.) Fehérjetartalma nem csak jelentős, de az esszenciális és a nem
esszenciális aminósavakat a lehető legoptimálisabb mennyiségben és arányban tartalmazza.
(Az aminósavak a fehérjék építőkövei.) Palmitoleinsavat 20%-ban tartalmaz, ami
a növényi olajok között ugyancsak kiemelkedő. Ilyen arányban ezt az összetevőt
a nem túl állatbarát módon előállított nercolajban találjuk még meg. A
palmitoleinsav felelős a makadámiadió olaj a bőr korai öregedésének
megelőzéséért. Ezenkívül segít abban, hogy a hatóanyagok is megfelelő módon
felszívódjanak a bőrben, emiatt népszerű masszázsolaj, és aromaterápiás
termékek gyakori összetevője. Gyorsan és mélyen felszívódó olaj, sejtszinten
segíti a bőr szerkezetének regenerálását.
Az
ugyancsak magas arányban megtalálható olajsav pedig a kiváló hidratáló hatást
biztosítja.
ÖSSZETÉTELE:
-
olajsav
54-68 %,
-
palmitoleinsav
16-23 %,
-
palmitinsav
7-10 %,
-
sztearinsav
2-5 %,
-
linolsav
1-3 %,
-
alfa-linolénsav
0,1 %,
-
fitoszterolok,
-
katechinek,
-
A
vitamin,
-
szkvalén.
TULAJDONSÁGAI:
-
könnyen
és mélyen felszívódó, nem hagy zsíros érzetet,
-
bőrtápláló,
-
lágyító,
puhító, finomító, selymesítő hatás,
-
sejtszinten
javítja a bőr szerkezetét,
-
csökkenti
a viszketést, irritációt, bőrpírt,
-
hidratál,
-
bőrfiatalító
hatás.
FELHASZNÁLÁSA:
-
érett,
ráncos bőrre,
-
minden
bőrtípusra,
-
vízhiányos
bőrre,
-
érzékeny
bőrre,
-
zsíros,
vegyes bőrre,
-
rosaceás
bőrre,
-
striák,
hegek, terhességi csíkok kezelésénél,
-
napozáshoz
használt készítményekbe,
-
hajápoló
készítményekbe,
-
masszázsolajokba,
-
aromaterápiás
készítményekbe,
-
sminklemosó
készítményekbe,
-
kézápoló
krémekbe,
-
problémás
bőrre készülő készítményekbe,
-
száraz,
hámló, gyulladt bőrre,
-
hámló
fejbőrre.
SZINERGIÁK:
-
sheavajjal
fokozott felszívódású krémekbe,
-
avokádó
és búzacsíra olajjal keverve striák, terhességi csíkok ellen,
-
mangóvajjal,
csipkebogyó olajjal, kakaóvajjal kirepedezett bőr kezelésére,
-
ricinusolajjal
köröm- és hajápoló szerekbe,
-
gránátalmamag
olajjal, ligetszépe olajjal, szkvalénnal keverve bőrfiatalító,
-
rozmaring
vízzel, bergamott illóolajjal zsíros, vegyes bőr ápolására.
FELHASZNÁLÁSA
SZAPPANBA
Luxus
bázisolajként is használhatjuk, de lévén egy drágább olajról van szó,
ideálisabb túlzsírozásra használni. Kellemesen krémes habot ad.
ADAGOLÁSA:
Bázisolajként:
max. 20 %.
Túlzsírozásra:
5-10 %.
FIZIKAI/KÉMIAI
JELLEMZŐI
Fajsúlya: 0,91.
Jódszáma:
76.
Elszappanosítási
index: 194.
El nem
szappanosodó frakció: 1,5 %.
TÁROLÁSA:
Oxidációra ellenálló,
hűvös, száraz helyen a felbontás után eltartható 9 hónapig.
HASONLÓ
ÖSSZETÉTELŰ OLAJ: avokádó olaj.
BIZTONSÁGI
ELŐÍRÁSOK
Nem allergén,
nem érzékenyítő, de az olajos magvakra allergiások mindenképpen óvatosan
kezdjék használni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése