2015. január 31., szombat

MAKADÁMIADIÓ OLAJ, EGY IGAZI NAGYÁGYÚ


(INCI: MACADAMIA INTEGRIFOLIA)

AUSZTRÁLIA KINCSE
Halványsárga, könnyű szerkezetű olaj, finom diós illattal.
Az őslakosok kindal kindal-nak vagy jindilli-nek nevezik az általunk makadámiadiónak, ausztrál mogyorónak vagy queenslandi diónak ismert, különlegesen ízletes, magas zsírtartalmú csonthéjas gyümölcsöt. A makadámiadiófa eredetileg Észak-Ausztrália trópusi területeiről származik. Diadalútja az 1880-as évektől datálódik, amikor létrehozták az első ültetvényeket. Az 1920-as évek óta Hawaii szigetén is hatalmas területeken termesztik, de ma már jelentős exportőrnek számít Indonézia, Dél-Afrika, Costa-Rica és Guatemala is. Kilenc különböző fajtája ismert, ebből emberi fogyasztásra kettő alkalmas.
Az örökzöld növény első tudományos leírása 1857-ben történt, a német származású, de Ausztráliában élő tudósnak, Ferdinand von Müllernek köszönhetjük. Egy barátjáról, a szintén tudós John McAdamről nevezte el a diót. (Nem összetévesztendő John Loudon McAdammel, akiről a makadámút kapta a nevét.)

KÜLÖNLEGES ÖSSZETÉTEL
A bézsszínű, kellemesen puha, majdnem krémes állagú mag minden más növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, vagyis ún. „egészséges zsírokat”. Magas a rosttartalma, számos fitokemikáliát találunk benne. (Fitokemikáliának nevezzük a növényekben rejlő tápanyagokat és kémiai vegyületeket.) Fehérjetartalma nem csak jelentős, de az esszenciális és a nem esszenciális aminósavakat a lehető legoptimálisabb mennyiségben és arányban tartalmazza. (Az aminósavak a fehérjék építőkövei.) Palmitoleinsavat 20%-ban tartalmaz, ami a növényi olajok között ugyancsak kiemelkedő. Ilyen arányban ezt az összetevőt a nem túl állatbarát módon előállított nercolajban találjuk még meg. A palmitoleinsav felelős a makadámiadió olaj a bőr korai öregedésének megelőzéséért. Ezenkívül segít abban, hogy a hatóanyagok is megfelelő módon felszívódjanak a bőrben, emiatt népszerű masszázsolaj, és aromaterápiás termékek gyakori összetevője. Gyorsan és mélyen felszívódó olaj, sejtszinten segíti a bőr szerkezetének regenerálását.
Az ugyancsak magas arányban megtalálható olajsav pedig a kiváló hidratáló hatást biztosítja.

 ÖSSZETÉTELE:
-          olajsav 54-68 %,
-          palmitoleinsav 16-23 %,
-          palmitinsav 7-10 %,
-          sztearinsav 2-5 %,
-          linolsav 1-3 %,
-          alfa-linolénsav 0,1 %,
-          fitoszterolok,
-          katechinek,
-          A vitamin,
-          szkvalén.

TULAJDONSÁGAI:
-          könnyen és mélyen felszívódó, nem hagy zsíros érzetet,
-          bőrtápláló,
-          lágyító, puhító, finomító, selymesítő hatás,
-          sejtszinten javítja a bőr szerkezetét,
-          csökkenti a viszketést, irritációt, bőrpírt,
-          hidratál,
-          bőrfiatalító hatás.

FELHASZNÁLÁSA:
-          érett, ráncos bőrre,
-          minden bőrtípusra,
-          vízhiányos bőrre,
-          érzékeny bőrre,
-          zsíros, vegyes bőrre,
-          rosaceás bőrre,
-          striák, hegek, terhességi csíkok kezelésénél,
-          napozáshoz használt készítményekbe,
-          hajápoló készítményekbe,
-          masszázsolajokba,
-          aromaterápiás készítményekbe,
-          sminklemosó készítményekbe,
-          kézápoló krémekbe,
-          problémás bőrre készülő készítményekbe,
-          száraz, hámló, gyulladt bőrre,
-          hámló fejbőrre.

SZINERGIÁK:
-          sheavajjal fokozott felszívódású krémekbe,
-          avokádó és búzacsíra olajjal keverve striák, terhességi csíkok ellen,
-          mangóvajjal, csipkebogyó olajjal, kakaóvajjal kirepedezett bőr kezelésére,
-          ricinusolajjal köröm- és hajápoló szerekbe,
-          gránátalmamag olajjal, ligetszépe olajjal, szkvalénnal keverve bőrfiatalító,
-          rozmaring vízzel, bergamott illóolajjal zsíros, vegyes bőr ápolására.

FELHASZNÁLÁSA SZAPPANBA
Luxus bázisolajként is használhatjuk, de lévén egy drágább olajról van szó, ideálisabb túlzsírozásra használni. Kellemesen krémes habot ad.

ADAGOLÁSA:
Bázisolajként: max. 20 %.
Túlzsírozásra: 5-10 %.

FIZIKAI/KÉMIAI JELLEMZŐI
Fajsúlya: 0,91.
Jódszáma: 76.
Elszappanosítási index: 194.
El nem szappanosodó frakció: 1,5 %.

TÁROLÁSA:
Oxidációra ellenálló, hűvös, száraz helyen a felbontás után eltartható 9 hónapig.

HASONLÓ ÖSSZETÉTELŰ OLAJ: avokádó olaj.

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK
Nem allergén, nem érzékenyítő, de az olajos magvakra allergiások mindenképpen óvatosan kezdjék használni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése