INCI:
ARACHIS HYPOGAEA
A
földimogyoró vagy más néven amerikai mogyoró rokonsága a mogyorókkal minden
híresztelés ellenére nagyon távoli. A földimogyoró valójában a hüvelyesek
rendjébe és a pillangósvirágúak osztályába tartozik így sokkal közelebbi
rokonai a babnak és a borsónak.
SZÁRMAZÁSA
A növény
Dél-Amerikában, az Andok hegységben őshonos. Eredetileg az olajban gazdag,
ízletes magvak a dél-amerikai Inka Birodalomhoz tartozó kecsua indiánok ősi
tápláléka volt. A régészek Peruban 7600 éves példányt is találtak. Először
Ovideo leírásában szerepelt 1547-ben. A spanyol gyarmatosítók először Mexikóban
honosították meg, majd Magellán nagy hajórakományokkal szállította a
Fülöp-szigetekre, innen került át Japánba, Indiába majd Kínába. Mire Európába
eljutott, már kínai diónak nevezték, az amerikai mogyoró nevet csak később
kapta. Mára a legfontosabb olajnövények egyikévé vált. Számos helyen
termesztik, a legfontosabb mogyoró exportőrök: Kína, USA, Nigéria, Indonézia,
Argentína, Európában pedig Görögország.
FELDOLGOZÁSA
A mogyoró egy bokros növény, fekvő és álló fajtái is ismertek. Termése a
föld alatt 6-8 cm-re fejlődik ki. A betakarítás után néhány hétig szárítják,
majd megtisztítják a héjától, és a magvakból kipréselik az olajat. A mogyoró
olajat szinte minden esetben tisztítják (ez nem azonos eljárás a
finomítással), mivel hajlamos aflatoxinnal fertőződni.
ÖSSZETÉTELE
A mogyoróolaj összetétele termőterületenként eltérő lehet, de átlagosan
35-69 %-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavat és 13-35 %-ban
kétszeresen telítetlen linolsavat. A földimogyoró jó forrása a niacinnak (B3
vitamin), a koenzim Q10-nek, folsavnak, magnéziumnak, foszfornak, nátriumnak.
kalciumnak és nem utolsó sorban az E-vitaminnak. A legújabb kutatások szerint a
mogyoró riválisa lehet sok antioxidáns hatású gyümölcsnek és zöldségnek, mivel
nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns polifenolokat. Általános antioxidáns
tartalma nem kevesebb, mint 22 %!!! Fehérjetartalma eléri
a 25 %-ot.
- Olajsav 35-69
%
- Linolsav 13-35
%
- Palmitinsav
6-16 %
- Sztearinsav
1,3-6,5 %
- Arachidinsav
1-3 %
- Behénsav 1-5 %
- Tokoferol
0,02-0,06 %
TULAJDONSÁGAI:
-
enyhén viszkózus, könnyen felszívódó,
-
bőrpuhító, bőrlágyító,
-
gyulladásgátló,
-
hidratáló,
-
bőrtápláló,
-
fényvédő,
-
regeneráló,
-
antioxidáns hatású,
-
nyugtató hatású,
-
szabályozza a faggyútermelést, gátolja a mitesszerképződést,
-
tisztítja a bőr pórusait,
-
energetizáló, vitalizáló.
FELHASZNÁLÁSA:
-
masszázsolajokba,
-
fürdőolajokba,
-
fényvédő készítményekbe,
-
enyhíti a pikkelysömör és az ekcéma tüneteit,
-
magas magnézium tartalma miatt jó alapolaja minden ízületi és
reumás fájdalmak elleni kenőcsnek,
-
fejbőr ápoló készítményekbe, elsősorban korpa ellen,
-
csecsemő- és babaápolási készítményekbe, elsősorban pelenka
kiütés ellen,
-
mellbimbó védő készítményekbe,
-
száraz, hámló bőrre való készítményekbe,
-
zsíros, gyulladt, aknés bőrre való készítményekbe,
-
öregedés elleni készítmények,
-
feszessé, rugalmassá teszi a bőrt,
-
aromaterápiás készítményekbe,
-
ajakápoló készítményekbe,
-
striák megelőzésére és kezelésére,
-
ideális kombinált bőrre készülő készítményekbe,
-
szappan gyártáshoz.
FELHASZNÁLÁSA SZAPPANBA
Bázisolajként: max. 20 %, mivel puhítja a szappant.
Túlzsírozásra: 5 %.
Krémes habot ad a szappannak, tisztító hatása enyhe, ápoló hatás:
hidratáló, kondicionáló, bőrpuhító.
Hajlamos a szappanban az avasodásra. érdemes stabilabb olajokkal (pl.
pálmaolaj) kombinálni.
FIZIKAI JELLEMZŐI
Jódszáma: 93,4.
Elszappanosítási index: 135.
El nem szappanosodó frakció: 0,3-0,5 %.
TÁROLÁSA
Hűvös,
száraz, fénytől védett helyen, a levegőtől elzárva kell tárolni.
Eltarthatóság:
kb. 9 hónap.
BIZTONSÁGI ADATOK
Vigyázat!!! Allergizáló lehet,
mogyoró allergiában szenvedők ne használják!
HASONLÓ
JELLEGŰ OLAJAK:
olíva olaj,
repce olaj, rizskorpa olaj.Az indiánok a hegyek oldalában termesztették a mogyorót. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése