2015. január 15., csütörtök

FÖLDIMOGYORÓ OLAJJAL A KORPÁSODÁS ELLEN

Sokak életét keseríti meg a haj korpásodása. A korpásodás a hajas fejbőr esetenként gyulladásos, de mindig fokozott hámlással járó megbetegedése. Nem ritka jelenség az ezzel együtt járó viszkető érzés, és a ruhán megjelenő, hulló korpa látványa sem túl kellemes.
A korpás megbetegedéseknek sokféle oka lehet.

A SZÁRAZ KORPÁSODÁS hátterében legtöbbször genetikai hajlam, B vitamin hiány, a fejbőr megfázása, kevés folyadék bevitel, stresszes állapot vagy vegyi anyagok károsító
hatása áll.

A ZSÍROS KORPÁSODÁS esetén a faggyúmirigyek fokozott tevékenysége miatt a túltermelődött faggyúban elszaporodik egy pityrospolum ovale nevű gomba, és az elszaporodó gomba gyulladásos folyamatot indít el, mivel a fejbőr hámsejtjeit fokozott osztódásra és elszarusodásra készteti. A megnövekedett számú hámsejtek a fokozott faggyútermelődésnek köszönhetően nehezen eltávolítható korpaként jelennek meg.
Nagyon fontos tudni, hogy a korpás haj csak a fejbőr kóros elváltozásának látható megnyilvánulása, de a hasonló tünetek mögött más és más ok is állhat. Ezért minden esetben javasolt hozzáértő szakorvos felkeresése, hogy fény derüljön a valódi okra. Hosszútávú eredményt ugyanis csakis az ok megszüntetésével lehet elérni.

MI AZ AMIT KERÜLJÜNK
Sajnos a korpa kezelése nem egyszerű, gyakran igen hosszadalmas folyamat, és az előfordulhat, hogy időről időre kiújul. A kezelések mellet mindenképpen tanácsos elkerülni a különböző irritáló anyagokat, túl hideg, vagy túl forró víz használatát, a hajfestést, és általában a nagy dérrel-dúrral reklámozott korpásodás elleni samponokat, melyeknek nagy része úgy „hat”, hogy a korpát gyakorlatilag a fejbőrre ragasztja.

MIT TEHETÜNK?
Miután a korpásodást előidéző valódi okra fény derült, inkább a természetes gyógymódokat válasszuk. Gyógynövényes öblítések, hajpakolások, almaecet, joghurt, hidegen sajtolt olajok, teafa illóolaj, szódabikarbóna, só, esetleg kátrány!!! használatával biztosan nem ártunk magunknak.

Az alábbiakban leírt HAJPAKOLÁS egy segítség lehet a korpás fejbőr kordában tartására, száraz és zsíros fejbőrre is alkalmazható. Ez egy természetes fertőtlenítőszer, mely közben táplálja is a fejbőrt, és csökkenti a hámlást.

HOZZÁVALÓK:
-          földimogyoró olaj,
-          teafa illóolaj,
-          pár csepp citromlé.

HASZNÁLATA:
Keverjük össze az olajat, az illóolajat és a citromlevet. A folyadékot masszírozzuk be a hajunkba, és hagyjuk hatni (sapka alatt) 2-3 órán keresztül, majd öblítsük le MEGFELELŐ samponnal és vízzel. Néhány hetes kúra után már látható eredményekkel szembesülünk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése