2015. január 14., szerda

2 AZ 1-BEN MOGYORÓVAJAS HAJPAKOLÁS

Bevallom, eddig ez a mogyoróvaj dolog teljesen hidegen hagyott. Bár kíváncsi természet vagyok és alkalmam is lett volna, még sohasem kóstoltam meg. Valahogyan a fejemben egy olyan gejl, émelyítő valami élt a mogyoróvajjal kapcsolatban. Na de most… Ahogyan rátaláltam erre a receptre, rögtön kedvet is kaptam hozzá, amihez nem kis mértékben az is hozzájárult, hogy az elkészítése nagyon egyszerű és pár perc alatt megoldható.
Arról már a tegnapi bejegyzésben is szó esett, hogy a mogyoró olaj remek hajápoló szer, köszönhetően, többek között, magas fehérje tartalmának.
És most jöjjön a recept.

HOZZÁVALÓK:
15 dkg héj nélküli földimogyoró
1-2 kanál földimogyoró olaj (nem feltétlenül szükséges)

ELKÉSZÍTÉS:
A mogyorót tegyük bele egy robochef féle aprító készülékbe, és a mogyorót kezdjük el „darálni”. Ahhoz, hogy teljesen sima, vajszerű anyagot kapjunk, kb. 5 perc szükséges.
1. perc – zúzott földimogyoró,
2. perc – zúzott finom por,
3. perc – massza,
4. perc – egy vastagabb massza,
5. perc – összeáll egy kis cipóvá.
Ha még egy kicsit tovább keverjük, meglágyul a massza és egy kicsit folyóssá válik, de a tárolás során majd visszaszilárdul. Elvileg nem kell hozzáadni semmilyen olajat, ha mégis puhább állagot szeretnénk, akkor 1-2 kanál földimogyoró olajat adjunk hozzá.
És elkészült a mogyoróvaj.

HAJPAKOLÁS:
A mogyoróvajat kenjük a hajunkra és tegyünk rá egy fürdősapkát. Hagyjuk hatni legalább 30 percet. Utána a megszokott samponunkkal legalább kétszer mossunk hajat.
A haj puhává, könnyen fésülhetővé válik.

TIPPEK, TRÜKKÖK
Természetesen a mogyoróvajat el is fogyaszthatjuk, legalábbis ami megmaradt belőle. Ha üvegbe tesszük, a hűtőben akár 1 hónapi is eláll.

EXTRA TIPP:
A mogyoróvajat elkészíthetjük sima, pirított, mézzel pörkölt vagy sózott mogyoróból is, és akár utólag is ízesíthetjük csokoládéval, mézzel, kávéval, vaníliával vagy egyéb fűszerekkel. A chili paprika igen eredeti ízt ad egy sózott, pörkölt mogyoróból elkészített mogyoróvajnak.

MÉG EXTRÁBB TIPP:
A turmixgépet egyszerűen elmoshatjuk, ha melegvizet és mosogatószert teszünk bele és rövid ideig beindítjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése