2015. január 23., péntek

KASMÍR SZAPPAN

A KASMÍR MINTA EREDETE
A kasmír minta egy élénk alapra festett jellegzetes virágminta. Elnevezése India északnyugati  területének, a káprázatosan gyönyörű Kashmir régiójának nevéből származik.
Ott (is) gyártották a himalaya-i hegyi kecske alsó szőréből a pashminából, a leheletfinom, csodaszép mintájú gyapjúsálakat, melyek sokáig csak a leggazdagabb családok ruhatárában voltak megtalálhatóak. Eredetileg azonban Perzsiából származik a minta, ott a neve boteh, vagyis perzsa nyelven virág, és az öröklétet, az életet jelképezi. Ma már a legelterjedtebb nyugat-európai névváltozata a paisley, mivel India brit gyarmatosítása után a skóciai Paisley városka gyáraiban is elkezdték a kasmír mintás kendők tömeggyártását a hatalmas európai keresletre való tekintettel.




KASMÍR MINDENÜTT
Az Ezeregy éjszaka meséit idéző, egzotikus, gazdag, növényi ornamentikával díszített minták később számos más területen is megjelentek. Megtaláljuk a bútorok, kerámiák, üvegek, hangszerek, ékszerek és még sütemények díszítésénél is.




SZAPPANRA? MIÉRT IS NE?
És miért ne lehetne a szappanok díszítésénél is felhasználni? Egészen különleges, egyedi darabokat alkothatunk. A legtöbb cukrász nagykereskedésben már készen is lehet kapni sablonokat, de magunk is elkészíthetjük. Lásd itt. A kasmír mintás szappan elkészítésére több féle módszer létezik.

KIFESTÉS
Ha a szappanunk készen van, nincs más hátra, mint kifesteni. Ennek legegyszerűbb módja, ha a festékekből (ezek lehetnek ásványi pigmentek vagy mica porok is) egy kisebb mennyiséget kiszórunk egy tiszta papírra. A szappanokat tegyük be a fagyasztóba egy időre. Amikor kivesszük őket, a felületük finoman nedves lesz, erre fel tudjuk hordani a festéket egy vékony, jó minőségű, lehetőleg mókusszőr ecsettel (ez nem hullik). A "simogatás" helyett inkább tunkoljuk a festékport. Akár többször is rámehetünk ugyanarra afelületre. A felesleget fújjuk le, vagy alkoholos papírral, ronggyal törüljük le. A számtalan díszítési lehetőségnek csak a képzeletünk szabhat határt.

SZÍNEZÉS
Szükségünk lesz öntőformára, néhány műanyagpohárra és egy eszközre - legmegfelelőbb egy fecskendő erre a célra -, amivel bele tudjuk a mintákba csepegtetni a megszínezett szappanmasszát. A színezés úgy történik, hogy amikor elkészült a szappan massza, kivesszük belőle azt a mennyiséget, amit meg akarunk színezni. A masszát szétosztjuk annyi műanyagpohárba, ahány színt szeretnénk használni. Bekeverjük a színeket és egy fecskendővel színenként a mintába juttatjuk a masszát. Legyünk nagyon türelmesek, ez egy hosszabb művelet. A fecskendőt minden szín használata után alaposan mossuk ki, vagy használjunk több fecskendőt. A hibákat, ha pl. a massza a vonalon kívülre folyt, fogpiszkálóval, hurkapálcával, papírtörlővel korrigálhatjuk. Ha megvagyunk a színezéssel, a maradék masszát beleöntjük a formába. Figyelem! Ha tisztán meg akarjuk tartani a színeket, akkor várjuk meg, amíg a forma mélyedéseibe fecskendezett szappanmassza nagyjából megszilárdul. Ezt egy kis hűtéssel gyorsíthatjuk. Erre a rétegre fújhatunk egy pici alkoholt is, ami segít abban, hogy a következő réteg megfelelő módon „hozzáragadjon” a már megszilárdult réteghez. Mindenképpen olyan összetevőket válasszunk a recepthez, amik nem gyorsítják meg a massza megszilárdulását!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése