FIGYELEM!!! A HOLT TENGERI SÓ ÉS AZ EPSOM SÓ (KESERŰSÓ) NEM ALKALMAS SZAPPAN KÉSZÍTÉSRE!!!
MIÉRT SÓSZAPPAN?
MIÉRT SÓSZAPPAN?
Általános
vélekedés, hogy a sószappant zsíros, pattanásos bőr kezelésére alkalmazzák.
Azonban a sószappan a száraz bőr gyógyítója IS, mivel optimalizálni képes a bőr
pH értékét. Tehát nyugodtan használhatjuk:
- problémás,
pattanásos bőrre,
- száraz bőr hidratálására,
- ekcémás
bőrre,
-
pikkelysömör kezelésére,
- allergiás
bőrtünetek esetén,
- gombás
fertőzésekre,
- herpeszre,
- bőrradírozásra.
Évekkel
ezelőtt készítettem el ezt a sószappant, és TÖKÉLETES lett. Keménysége optimális,
állaga hibátlan, tisztító hatása pompás, ugyanakkor jól habzik!!!, ápoló hatása kiváló.
Majd a recept eltűnt. Nem olyan régen keresgéltem valamit a régi papírjaim
között és akkor…. ELŐKERÜLT! Ebből (ismét) csak az a tanulság, hogy érdemes egy
füzetben vezetni a recepteket és az öntések után mindig naplózni a
tapasztalatokat.
A szappant NEM tömbbe öntöttem, ez a sószappanoknál azért
praktikus, mert a szeletelésnél gondok akadhatnak, morzsálódik, törik stb. Ezt
gyönyörűen ki tudjuk küszöbölni, ha kisebb formákba öntjük a masszát.
HOZZÁVALÓK:
·
234
gr kókuszolaj,
·
234
gr pálmaolaj,
·
272
gr olívaolaj,
·
38
gr finomított sheavaj,
·
112
gr NaOH,
·
257
gr desztillált víz,
·
700
gr finom (rózsaszín) himalaya só (természetesen másféle sót is használhatunk),
·
20
ml illóolaj tetszés szerint (pl. 1 rész citromfű, 1 rész eukaliptusz)
·
színezék
tetszés szerint (én pici vörös ásványi pigmentet használtam és kevés titándioxidot, hogy egy kis frissességet adjon a színnek)
ELKÉSZÍTÉS
1.
A
szappant a hideg eljárás szabályai szerint készítjük, részletes leírás ITT
található.
2.
A
sót a szalagfázisnál adjuk hozzá.
3.
A
színezéket és az illóolajakat ugyancsak.
4.
A
formákban az öntés után hagyjuk nyugodtan a masszát 24-48 órát pihenni.
5.
Kiszedésénél
tegyük a formákat a fagyasztóba 1-2 órára, és tökéletesen ki lehet szedni a
darabokat.
TIPPEK,
TRÜKKÖK
A lúgba
adagoljunk 1-2 teáskanál NÁTRIUM-LAKTÁTOT, így a massza hosszabb idei folyós
marad és lesz elég időnk a kisebb formákba is kiöntögetni. Viszont a formákban
a massza
hamarabb megkeményedik, az állaga kompaktabb lesz és könnyebb kivenni
a formákból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése