2018. október 2., kedd

A TÖKÉLETES SÓSZAPPAN


FIGYELEM!!! A HOLT TENGERI SÓ ÉS AZ EPSOM SÓ (KESERŰSÓ) NEM ALKALMAS SZAPPAN KÉSZÍTÉSRE!!!

MIÉRT SÓSZAPPAN?
Általános vélekedés, hogy a sószappant zsíros, pattanásos bőr kezelésére alkalmazzák. Azonban a sószappan a száraz bőr gyógyítója IS, mivel optimalizálni képes a bőr pH értékét. Tehát nyugodtan használhatjuk:
- problémás, pattanásos bőrre,
- száraz bőr hidratálására,
- ekcémás bőrre,
- pikkelysömör kezelésére,
- allergiás bőrtünetek esetén,
- gombás fertőzésekre,
- herpeszre,
- bőrradírozásra.

Évekkel ezelőtt készítettem el ezt a sószappant, és TÖKÉLETES lett. Keménysége optimális, állaga hibátlan, tisztító hatása pompás,  ugyanakkor jól habzik!!!, ápoló hatása kiváló. Majd a recept eltűnt. Nem olyan régen keresgéltem valamit a régi papírjaim között és akkor…. ELŐKERÜLT! Ebből (ismét) csak az a tanulság, hogy érdemes egy füzetben vezetni a recepteket és az öntések után mindig naplózni a tapasztalatokat. 
A szappant NEM tömbbe öntöttem, ez a sószappanoknál azért praktikus, mert a szeletelésnél gondok akadhatnak, morzsálódik, törik stb. Ezt gyönyörűen ki tudjuk küszöbölni, ha kisebb formákba öntjük a masszát.

HOZZÁVALÓK:
·         234 gr kókuszolaj,
·         234 gr pálmaolaj,
·         272 gr olívaolaj,
·         38 gr finomított sheavaj,
·         112 gr NaOH,
·         257 gr desztillált víz,
·         700 gr finom (rózsaszín) himalaya só (természetesen másféle sót is használhatunk),
·         20 ml illóolaj tetszés szerint (pl. 1 rész citromfű, 1 rész eukaliptusz)
·         színezék tetszés szerint (én pici vörös ásványi pigmentet használtam és kevés   titándioxidot, hogy egy kis frissességet adjon a színnek)

ELKÉSZÍTÉS
1.    A szappant a hideg eljárás szabályai szerint készítjük, részletes leírás ITT található.
2.    A sót a szalagfázisnál adjuk hozzá.
3.    A színezéket és az illóolajakat ugyancsak.
4.    A formákban az öntés után hagyjuk nyugodtan a masszát 24-48 órát pihenni.
5.    Kiszedésénél tegyük a formákat a fagyasztóba 1-2 órára, és tökéletesen ki lehet szedni a darabokat.

TIPPEK, TRÜKKÖK
A lúgba adagoljunk 1-2 teáskanál NÁTRIUM-LAKTÁTOT, így a massza hosszabb idei folyós
marad és lesz elég időnk a kisebb formákba is kiöntögetni. Viszont a formákban a massza
hamarabb megkeményedik, az állaga kompaktabb lesz és könnyebb kivenni a formákból.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése