2014. július 1., kedd

SZEMHÉJFESTÉK KÉSZÍTÉSE OTTHON, KRÉMALAPÚ SZEMHÉJFESTÉK

A kérdés adódik, hogy miért kellene otthon bajlódni még a szemhéjfesték készítésével is, amikor a világ összes árnyalata kapható 1000x a drogériákban és egyéb üzletekben. Először is szórakoztató. Milyen jó, ha a saját magunk alkotta sminkszereket használhatjuk, ráadásul a drága, márkás termékek árának töredékéből. Másodszor nemcsak a krémek, fogkrémek, parfümök stb. tartalmaznak az egészségünkre ártalmas anyagokat, hanem bizony a szemfestékek is. Ezek toxikusak és a legtöbbjük komedogén (pórusokat eltömítő).
1. Talkum (zsírkő, vagy másnéven magnézium-szilikát-hidrát): olcsó töltőanyag, mely felszívja a nedvességet. A rossz minőségű talkum mérgező és rákkeltő hatású lehet.
2.  Ásványi olaj: eltömíti a bőr pórusait, így a bőr nem tud lélegezni. Idő előtti öregedést és sok más bőrbetegséget okoz. Bizonyíték van rá, hogy befolyásolja az emberi immunrendszert is, allergén összetevőnek számít.
3. Tartósítószerek: általában tartalmaznak formaldelhidet, higanyt (timerozol álnéven). Rákkeltő hatásúak, súlyos bőrirritációt, allergiás reakciót okozhatnak. Károsak az idegrendszerre és a szaporodást is károsan befolyásolhatja.
4. Dioxin: ez az anyag nem szerepel az összetevők listáján, de gyakran tartalmazzák az emulgáló szerek és antibakteriális alkotórészek.
5. Bizmut oxiklorid: tapadást segítő, enyhén gyöngyházas jellegű anyag. Nem számít mérgező összetevőnek, de gyakran okoz irritációt, viszketést. A rozáceás és aknés bőr ellensége.  

SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK:
-          gr-os mérleg
-          mérőkanalak
-          kávédaráló
-          spatulák
-          kis méretű tégelyek
-          pirex edény

3 féle receptet fogok leírni a héten, krém alapút, porfestéekt és egy préselhető masszájút.
Jöjjön az első recept.


KRÉM ALAPÚ SZEMHÉJFESTÉK

HOZZÁVALÓK:
-          1 teáskanálnyi reszelt méhviasz
-          1 teáskanál sheavaj
-          24 csepp jojoba olaj
-          120 csepp növényi glicerin
-          12 csepp E-vitamin
-       2 és ¼ teáskanál mica por, vagy egyéb természetes, ásványi pigment, esetleg titándioxid vagy ezek keveréke. (Az általamforgalmazott ásványi színezékek korlátlanul keverhetőek egymással.)

ELKÉSZÍTÉS:
Legelőször megolvasztjuk a méhviaszt és a sheavajat gőz fölött. Ezután adjuk hozzá a keverékhez a glicerint, a jojoba olajat és az E-vitamint. Ezután keverjük hozzá a kimért pigmentet vagy pigment keveréket. Keverjük jó alaposan össze és tegyük egy tégelybe. Legalább 1 napot várjunk, mielőtt használni kezdjük.

TIPPEK, TRÜKKÖK:

Ha sötétíteni szeretnénk a keveréket akkor keverjünk hozzá egy kevés fekete pigmentet, ha világosítani, akkor titándioxidot. A színkeverésről bővebben lehet olvasni  itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése