2014. július 10., csütörtök

NEEM OLAJ AZ INTELLIGENS PERMETEZŐSZER

A neem olajról már eheti bejegyzésemben részletesen írtam, de talán az eddigiekből még nem derült ki pontosan, hogy mitől is intelligens ez az olaj.
A neem-fa terméséből hidegsajtolással előállított kiemelkedő minőségű növényi olajat
évezredek óta használják természetes rovarölő szerként. Teljesen feloldódik a vízben.
Bel- és kültéren is használható virágzó és levél dísznövényeken, fákon, bokrokon, gyógynövényeken, zöldségeken, gyümölcsökön, házikertekben és közparkokban a gombafertőzések megelőzésére, beleértve a levélfoltosságot, penészeket, rozsdákat és hegesedést. Hatékony az atkák és rovarok ellen, mint például a különféle levéltetvek, vincellérbogár, tripszek, bogarak, hernyók, takácsatkák és sok egyéb kártevő ellen.

Az azonnali hatást hosszabb idejű szisztemikus hatás követi, amennyiben előírásszerűen alkalmazzuk a szert. A neem olaj a rovarok és tetvek különféle fejlődési szakaszaiban egyaránt hatásos. A neem olajnak számtalan, komplex és aktív összetevője van. Az egyszerű mérgektől eltérően a neem összetevői hasonlóak azokhoz a hormonokhoz, melyeket a rovarok is termelnek. A rovarok felszedik a neem olaj összetevőit, hasonlóan a természetes hormonokhoz. A neem olaj bejut a szervezetükbe és leállítja saját hormonjaik normál működését. A rovarok elfelejtenek enni, párosodni, petéiket lerakni. Elfejtik, hogy képesek repülni. Ha a tojás nem kel ki, lárva sem keletkezik. Végül a rovarok olyan zavarba kerülnek, hogy nem táplálkoznak. Élelem nélkül elpusztulnak. Csökken a populáció, majd eltűnik. A neem olaj aktív hatóanyaga gátolja a táplálék felderítését, érzékelését, ezáltal megakadályozza a rovarok, tetvek normális táplálékfelvételét. A neem olaj erős riasztó hatással rendelkezik, amely megakadályozza, hogy a rovarok és tetvek telepeket hozzanak létre a növényeken.
A neem olaj gátolja a rovarok és tetvek fejlődését. A benne található azadirachtin gátolja a normális növekedésüket és fejlődésüket, biológiai hibát okozva életciklusukban.

HASZNÁLATA:
Az emberek megszokták, hogy amikor mérgekkel permeteznek, a szer azonnal hat. A neem olaj nem így működik. Időt kell hagyni neki.
Permetezzünk a kártevők megjelenésének első tüneteinél. A neem olaj  a leghatékonyabb, ha 7- 14 naponta kúraszerűen alkalmazzuk. Erős fertőzés esetén 7 naponta permetezzünk. Ilyenkor vagy ellenállóbb rovar esetén lehet a koncentrációt növelni. (Normál esetben 0,5%-os koncentrátummal lehet dolgozni, de fel lehet vinni egészen 2%-ik) A legtöbb esetben ötszöri permetezés ajánlott, 7- 10 naponkénti ismétléssel.
A neem olaj hajlamos a besűrűsödésre alacsonyabb (23 Cº alatt) hőmérsékleten. Ilyenkor egyszerűen helyezzük meleg vízbe a flakont, míg a termék ismét folyékony lesz. Alaposan rázzuk fel, majd hígítsuk vízzel, esetleg (valódi!!!) szappant is tehetünk hozzá. Alaposan keverjük össze, majd az oldatot permetezzük a teljes növényfelületre beleértve a levelek fonákját, míg az mindenütt nedves lesz. Az oldatot a bekeveréstől számított 8 órán belül juttassuk ki alkalmas permetező segítségével. A terméket használhatjuk lombtrágyaként, valamint a talaj öntözésére a növények tövének közelében. Semmilyen károsodást nem okoz, sőt kifejezetten hasznos a termőföldnek. Esős időben többször kell permetezni. Napok, akár hetek is kellenek, hogy hatását kifejthesse. Mindazon által, annak aki hosszabb távon a környezeti egyensúlyt helyezi előnybe, annak a legideálisabb szer.

INTELLIGENCIA!!!
A neem olaj a hasznos rovarokat nem pusztítja el, csakis a rágó- és szívó rovarokra van végzetes hatással. Ennek az az oka, hogy a hasznos rovarok nem táplálkoznak növényekkel. A méhek, katicák, zöldfátyolkák biztonságban vannak, ha nem permetezzük le őket közvetlenül. A hasznos rovarok napközben aktívak, ezért a permetezéshez legalkalmasabb időpontok a kora reggeli, vagy az esti időpontok. A megszáradt olaj már nem jelent veszélyt rájuk.

RECEPT 10 l 0,5 %-OS PERMETEZŐSZERHEZ:
-          50 ml neem olaj
-          20 gr szappan (VALÓDI!!!)
-          10 l melegvíz

ELKÉSZÍTÉS:
Egy külön edénybe tegyünk a melegvízből egy keveset és ebben oldjuk fel a szappant. Ezután lassú és folyamatos keveréssel adjuk hozzá az olajat. Ha az olaj nehezen oldódik, adjunk hozzá még egy kevés szappant. Ezután a keveréket öntsük bele a többi melegvízbe. Öntsük a keveréket a permetező edénybe, és még egyszer keverjük el alaposan. 8 órán belül használjuk fel!!!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése