2014. június 26., csütörtök

PARFÜM KÉSZÍTÉSE OTTHON

Az illatoknak sokkal nagyobb a hatása ránk, mint azt gondolhatnánk. A drogériák és parfümériák polcai roskadásig vannak mindenféle illatú készítményekkel, amiket méregdrágán vásárolhatunk meg, ráadásul tele vannak sokszor allergizáló, szintetikus, kémiai összetevőkkel, legtöbbször kátrányszármazékokkal. Nekem általában megfájdul a fejem a szintetikus illatoktól , ezért évek óta száműztem őket a fürdőszobám polcairól.
Az illatok a tudatalattira hatnak,  befolyásolják a hangulatunkat, gondolatainkat, hatnak a teljes ideg- és hormonális rendszerünkre. Az illatok információkat tartalmaznak, az orron keresztül az agy limbikus (az érzelmeket feldolgozó) rendszerébe jutnak, itt hatást gyakorolnak az értelmünkre, a vegetatív idegrendszeren keresztül a különböző testi funkciókra, hormontermelésünkre, immunrendszerünkre. A bőrön és a nyálkahártyán keresztül a hatóanyagok bejutnak a szövetekbe, a vérkeringésbe is. Ezen az úton ugyancsak befolyásolják az egész szervezetet. Ezért nagyon fontos, hogy tiszta, valódi illóolajakat használjunk. A valódi illóolajak akár több száz féle komponensből is állhatnak, addig a szintetikus úton előállított illatolajak csak 1-2 alkotórészt tartalmaznak.
Így akár neki is állhatunk, hogy egy igazán jótékony hatású parfümöt keverjünk magunknak, vagy akár nagyszerű ajándék is lehet.
Amíg megtaláljuk az igazán hozzánk illő illatkompozíciót, biztosan el fog telni egy kis idő, de megéri a kísérletezés. Mindig menjünk az orrunk után, a testünk jól fog választani. Először kezdjük 1-2 illat keverésével, amikor már gyakorlottabbak leszünk, 4-5 féle olajat is használhatunk.
Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni. Az illóolajok nem egyszerre párolognak el a bőrünkről, így megkülönböztetünk fej-, szív-, és alapillatokat. A FEJILLAT, amit először érzünk egy parfümön, és ez is illan el leghamarabb. Ilyen például a narancs, citrom, bergamott, mandarin, citromfű, fenyő, rozmaring. A SZÍVILLAT  kb. 20 perccel a felkenés után kezd el érződni, hatása néhány órán keresztül tart. Például az ylang, rózsafa, levendula, fahéj, tömjén, geránium, eukaliptusz, narancsvirág, kakukkfű. Az ALAPILLAT a legfontosabb egy parfümben, 1- 1 és ½ óra múltán kezd érződni, és akár egy teljes napig is illatozhat. Például szantál, pacsuli, vetiver, cédrus, mirha. Egyesek hozzáveszik a RÖGZÍTŐ illatokat is, amelyek a kompozíciót „egyben tartják”, ilyen például a vanília vagy a rózsa.

RECEPT ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
-          alapillatból 7-8 csepp,
-          szívillatból 7-8 csepp,
-          fejillatból 6-7 csepp,
-          rögzítő illatból 2-3 csepp (opcionális).

ELKÉSZÍTÉS:
Az illóolajokat 20 ml bázisolajba vagy 20 ml alkoholba (ez nyugodtan lehet jó minőségű vodka is) csepegtessük, mindegyiket külön- külön, egymás után (alap- szív-, fej-, esetleg rögzítő illat), jól elkeverve. Sötét színű üveget használjunk, mert a fény és a levegő árt a keveréknek. Ezután legalább 10-14 napig, sötét helyen hagyjuk érni. Érdemes naponta összerázogatni. Ha túl töménynek érezzük az illatot, lehet higítani. Az érési idő eltelte után 1 napra tegyük a keveréket hűtőszekrénybe, ezután önthetjük a véglegesnek szánt palackba. Ha szükséges ebben a fázisban szűrhetjük át kávéfilteren.

RECEPT:
( egy nagyon finom, nőies, de nem túl édes keverék)
-          5 csepp vanília,
-          10 csepp szantál,
-          25 csepp édesnarancs.

TIPPEK, TRÜKKÖK

Érdemes a parfümkészítésnél jojoba olajat használni, mivel egyrészt rögzíti az illatokat, másrészt, önmagában is ápoló, harmadrészt nem romlékony, egy jó minőségű jojoba olaj akár 10 évig is eláll.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése