(INCI:
BUTYROSPERMUM PARKII, VITELLARIA PARADOXA)
Sokan,
sokat és sokfélét írtak már a sheavajról, felhasználásáról és minden egyébről, ami a
sheavajjal kapcsolatos. Védő és puhító tulajdonságai jelenleg a világ talán
legnépszerűbb és legértékesebb bőrápolójává teszik ezt az anyagot. A sheavaj
mára olyannyira a természetes kozmetikai készítmények egyik legfőbb
alapanyagává vált, hogy nem árt ha tisztázunk és rendszerezünk néhány dolgot
SZÁRMAZÁSA:
A sheavaj
származási helye a trópusi Afrika szavannás vidéke Szenegál keleti részétől
egészen Ugandáig.
Fontos
tudni, hogy kétféle sheafa létezik. A két fajta botanikailag is különbözik
egymástól. Ezekből kétfajta minőségű sheavajat készítenek, ezt jelzi is a
kétféle INCI név. Az egyik fafajta Nyugat-Afrikában terem (Ghana, Burkina Faso,
Mali, Szenegál) és az ebből készített vaj szilárdabb, erősebb illatú, több
vitamint és fitoszterolt tartalmaz. A Kelet-Afrikában termő fafajta terméséből
készült vaj általában világosabb, illata kellemesebb. Magasabb az olefin tartalma,
vagyis magasabb a folyékony részek aránya a vajban, így az krémesebb, lágyabb
állagú. Alacsonyabb hőfokon olvad, kiváló a hidratáló hatása. Kisebb hozamú
fajta, így általában drágább.
A sheafa
dióra hasonlító terméséből préselik az immár évezredek óta gyógyításra,ápolásra
és főzésre használatos zsiradékot. Afrikában
minden népcsoportnak megvan a maga elnevezése a shea fára és a sheavajra
is. A kabolik nyelvén például a sheafát
eggi-oyinak, vajfának hívják. Az Európában is használatos kifejezések, mint a
francia nyelvterületen a karité kifejezés,a volot nyelvből eredeztethető, míg
a shea (ejtsd: „sí”) kifejezés az angol nyelvterületen terjedt el, és jelentése a Szent
fa, Életfa. A shea számos szertartás, rituálé szereplője is. A shea termésének
minden részét felhasználják, a gyümölcs
húsa ehető, a levelek, a gyökér, a kéreg gyógyhatású, fája és a dió héja kiváló
fűtőanyag, a dióból készül a vaj. A
vajjal világítanak is illetve házaikat is vízhatlanítják vele.
A sheavaj használatával
kapcsolatban találhatunk leírásokat már az ókori görög úti beszámolókban is,
sőt azt is említik antik iratok, hogy Kleopátra idejében agyagkorsókban
szállították az értékes olajféleséget Egyiptomba.
HOGYAN
KÉSZÜL A SHEAVAJ?
Ezt a fát a
mai napig nem tudják ültetni, csakis vadon nő. 15-20 évig kell várni az első
termésre, de a fa akár 200 évig is elél. Csonthéjas gyümölcse kb. 4 cm hosszú, zöld színű és
zsírtartalma elérheti az 50%-ot is.
Ránk maradt
egy írás a marokkói szultán követétől, amiben 1352-ben leírta, hogy hogyan
készítik a berber asszonyok a sheavajat. Ez az eljárás napjainkig nem sokat
változott, ma is kézműves módszerrel készül a sheavaj. A vajkészítés az
asszonyok feladata. Először begyűjtik a termést, eltávolítják a gyümölcs húsát.
Ezután következik a napon szárítás, majd a diókat kiválogatják, pirítják,
összetörik és péppé zúzzák.. A pépet vízzel keverik és többször felfőzik,
mindig tiszta vízzel. A főzés közben a zsiradék kiválik, ezt le kell merni,
hűlni hagyni, majd átgyúrni.
ÖSSZETÉTELE:
A shea kb.
fele-fele arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. A telítetlenek
közül egyszeresen telített kb. 40%, többszörösen kb. 10 %.
A shea
különlegességét az adja, hogy hozzávetőleg 16 %-ban tartalmaz
elszappanosíthatatlan összetevőket.
Elszappanosításí
indexe: 160-200
Oleinsav:
40-45 %
Sztearinsav:
40-45 %
Palmitinsav:
4-5 %
Linolsav:
5-6 %
Arachinsav:
1-2 %
Behénsav:
0,3-0,5 %
Ezen kívűl
tartalmaz még: polifenolokat, amyrint, lupeolt, butyrospermolt,
fitoszterolokat, közülük a legfontosabb a fahéjsav észter, A vitamin,
E-vitamin, béta-karotin és allantoin. A sheavaj allantoin tartalma kiemelkedő
8-10 % között van, szemben az olívaolaj, 1-2 %-os allantoin tartalmával
szemben.
Az
összetétel változhat a termőhelytől, a termés minőségétől, az elkészítés
módjától, a szüret idejétől, de az oleinsav és a sztearinsav dominanciája
minden vajra jellemző.
FIGYELEM!!!
A sheavaj latexet is tartalmaz kis mennyiségben, így az arra érzékenyeknél,
vagy a mogyoró- ill. dió allergiában szenvedőknél allergiás tüneteket
okozhat!!!
FIZIKAI/KÉMIAI
JELLEMZŐK (finomítatlan):
- szobahőmérsékleten szilárd, 35 fok felett folyékony
- szerkezete szilárd, zsírszerű,
- színe: a világos csontszíntől kezdődően a fehéres bézsen át, a sötétebb sárgáig, esetenként szürkés vagy zöldesebb árnyalattal (függ a fajtától, szüret idejétől, feldolgozás módjától, termőhelytől, termés minőségétől, az esősebb évszakokban sötétebb, a naposabb évszakokban világosabb lesz a kész sheavaj)
- sűrűsége 20 fokon 0,9, vagyis 100 gr, azaz 110 ml
- illata: enyhén füstös.
- szobahőmérsékleten szilárd, 35 fok felett folyékony
- szerkezete szilárd, zsírszerű,
- színe: a világos csontszíntől kezdődően a fehéres bézsen át, a sötétebb sárgáig, esetenként szürkés vagy zöldesebb árnyalattal (függ a fajtától, szüret idejétől, feldolgozás módjától, termőhelytől, termés minőségétől, az esősebb évszakokban sötétebb, a naposabb évszakokban világosabb lesz a kész sheavaj)
- sűrűsége 20 fokon 0,9, vagyis 100 gr, azaz 110 ml
- illata: enyhén füstös.
MINŐSÉGE,
MINŐSÍTÉSE:
A sheavaj
minősége igen változékony. Mivel nagy részben kézimunkával készül, nagyon nehéz
standardizálni. Itt ismét le kell írnom, hogy függ a fajtától, az
elkészítéstől, a szüret idejétől (egy év alatt akár háromszor is
szüretelhetnek), a feldolgozás módjától, a termés minőségétől, a termőhelytől,
hogy a diót hogyan szárították, finomítatlan vagy sem és egy sor egyéb
dologtól.
Amennyiben
finomított sheavajról van szó, tudnunk kell, hogy a finomítás során veszít
tápértékéből és szerkezete is átalakul. Színe a finomított sheavajnak szinte
hófehér és teljesen szagtalan. A finomított változatoknál sokszor hexánt
használnak az eljárás folyamán, mivel ez olcsóbb és gazdaságosabb. Ezt a
sheavajat kerüljük el messziről, mivel a késztermék vegyszermaradványokat
tartalmazhat. Ennél létezik egy kíméletesebb eljárás is az ún. „deguming
process”, melynek során a sheavajat erős vízgőz nyomás alatt tisztítják meg
illetve dezodorálják. Ennél az
eljárásnál nem veszít olyan sokat tápértékéből viszont az illata „eltávozik”,
valamint magasabb lesz a víztartalma, ami segíti hidratáló hatását. Ezt a
finomított változatot elsősorban szappakészítésnél és aromaterápiás
készítményeknél javallott alkalmazni, ahol így az illóolajok hatása kerülhet
előtérbe.
Többször is
találkoztam már azzal a problémával ill. kérdéssel, hogy miért szemcsés némelyik
sheavaj. Ennek a magyarázata az, hogy a sheavaj a hőérzékeny zsírok közé
tartozik, hajlamos a kristályosodásra. Abban az esetben, ha a tégelybe
töltésnél felolvasztották, vagy esetleg a napon megolvadt, előfordulhat, hogy
szemcséssé válik a sheavaj, mivel az alkotórészei különböző hőmérsékleten
szilárdulnak vissza.
A
finomítatlan sheavajra vonatkozóan 2005. augusztusától egységes kereskedelmi
szabvány van érvényben, ami a Nyugat-Afrikai Gazdasági és Monetáris Unió tett
hivatalossá 2006. januárjától.
A
kereskedelembe került sheavajat 5 különböző minőségi kategóriába sorolják.
- „A”
minősítés – finomítatlan sheavaj, a feldolgozás során csak vizet adtak hozzá,
- „B”
minősítés – finomított, de a finomítási eljárás során kizárólag vizet
alkalmaztak,
- „C”
minősítés – a feldolgozás magas hőfokon, vegyszeres eljárással történt,
- „D”
minősítés – szennyeződéseket tartalmaz,
- „E”
minősítés – erősen szennyezett.
Kereskedelmi
forgalomba kizárólag az „A”, a „B”, és a „C” jelzéssel ellátott termékek
kerülhetnek.
MEGJEGYZÉS:
A sheavaj forgalmazóknál sokféle minősítő jelzővel találkozhatunk, mint bio,
finomítatlan, natúr, tiszta, prémium, organikus, finomított stb. Tapasztalataim
szerint azt érdemes a leginkább kideríteni, hogy vegyszerrel kezelték-e a
sheavajat, illetve a szavatossági idejét nem árt tudni. Bár a sheavaj sokáig
eláll, a tárolás során veszít tápanyag tartalmából. Az ideális felhasználás a
gyártástól számított 1 éven belül. Azt is érdemes tudni, hogy mivel a sheafa
csak vadon terem meg, tulajdonképpen a termesztés az mindig bio, az esetleges
disznóság a feldolgozás során eshet meg vele.
Folyt köv.
A 2. részben szó lesz a sheavaj
- általános
hatásáról,
- a bőrre
gyakorolt hatásáról,
-
szinergiákról,
- az
alkalmazási módokról,
-
tárolásról,
- biztonságról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése