2014. május 15., csütörtök

EHETŐ ORCHIDEA? VANÍLIA, TE ÉDES..

A vanília egy különleges virágú orchidea fajta, az egyetlen a közel 30 000 fajtából, amely ehető gyümölcsöt terem.

A maják népéhez tartozó totokán indiánok szerint Xanath istennő beleszeretett egy gyönyörű, fiatal harcosba. Az istenek tanácsa azonban megtiltotta neki, hogy halandó emberrel kapcsolatba lépjen. Az istennőnek bánatában megszakadt a szíve, és isteni erejét felhasználva csodálatos virággá változott, mely áldást hozott a totokánok népére. Ezt a virágot nevezzük ma vaníliának.

Európába a spanyol gyarmatosítók hozták el. Híre hamarosan elterjedt az egész földrészen, a vaníliás forró csokoládé lett az akkori időkben az egyik legkedveltebb itala.
Beszerzése igen körülményes volt: a 19. századig, ha valaki vaníliához akart jutni, kénytelen volt azt Mexikóból hozatni. Sokáig próbálkoztak eredménytelenül a termesztésével Mexikón kívül is, míg rájöttek, hogy a növény beporzására csak egy Mexikóban élő méhfaj a Melipona-méh, és egy szintén csak Mexikóban honos kolibri faj képes. Az 1800-as évek végén aztán néhány botanikusnak sikerült egy olyan mesterséges beporzási módszert kifejleszteniük, amely révén már lehetségessé vált a vanília termesztése más területeken is. Ma a legnagyobb ültetvények Indonéziában és Madagaszkáron vannak. (Aki élőben szeretne vaníliát látni, látogasson el a budapesti Fűvészkertbe!)

A vaníliának azért olyan csillagászati az ára még manapság is, mert a világ egyik legmunkaigényesebb fűszere. Az ültetés után első termését csak 3 év múlva hozza. Minden egyes virágot kézileg poroznak be, ez pedig csak a nap egy bizonyos órájában lehetséges.
A virágzás után 6-9 hónappal lehet ugyancsak kézzel leszüretelni a félérett, zöldes-sárgás toktermést. Ezeket először forró vízben blansírozzák, majd 48 órára gyapjúkendőbe bugyolálják. Ezután egy kb. 6 hetes napon való szárítás következik, ezalatt a vanília mintegy 20 %-át veszíti el eredeti méretének, és kialakul jellegzetes barna színe és aromája. A hüvelyes termés belsejében megannyi parányi magot találunk, erősen aromás, sötét olajba beágyazottan. A vanília termése vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.

A vaníliának mintegy félszáz fajtája ismeretes világszerte, ezeknek minősége eltérő.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Legismertebbek a madagaszkári Bourbon vanília, melynek gazdag kiérlelt aromája méltán teszi az egyik legkedveltebb vanília fajtává, a mexikói vanília, melynek aromája édeskés, a mósusz illatú tahiti vanília, és a fás, füstös aromájú Indonéz vanília.

A feldolgozási folyamat végén következik a minőség-ellenőrzés. Profi vaníliaszagolók ellenőrzik a termést, nehogy rossz minőségű vanília kerüljön egy-egy szállítmányba. Ez a világ egyik legjobban fizetett állása, mivel nagyon nagy a felelősség és kivételesen érzékeny szaglóképesség szükségeltetik hozzá.

A vanília hüvelyt és a különféle kivonatokat  mindig is sokoldalúan használták, különösképpen élelmiszerekben, kozmetikumokban és parfümökben.

VANÍLIA KIVONAT

Az értékes kivonatot a hüvelyből nyerik. Balzsamos, édes illatú, elegáns, finom és egzotikus jelleget kölcsönöz a különféle szépészeti- és ápoló termékeknek.

TULAJDONSÁGAI:

-          illatosító,
-          ellazító,
-          tápláló,
-          enyhén bőrregeneráló,
-     öregedés gátló hatás,
-     antioxidáns, szabadgyök megkötő,
-     antibakteriális,
-          bőrlágyító,
-          rugalmasító,
-          afrodiziákum.

FELHASZNÁLÁSA:

-          illatosításra krémekbe, parfümökbe, emulziókba,
-         ajakbalzsamokba, rúzsokba,
-         bőrregeneráló összetevőként krémekbe, emulziókba, bőrápoló olajokba (MINDEN
      BŐRTÍPUSRA),
-     pattanások elleni készítményekbe,
-     anti-aging hatású készítményekbe,
-          masszázsolajokba,
-          balzsamokba.

HATÁSA:

Lelkileg erősítő, ösztönző, féleleműző hatású, extrovertálttá tesz. Afrodiziákum.

ADAGOLÁS:

0,5-2 % az olajos fázisba keverve.

TIPPEK, TRÜKKÖK

A vanília olaja kellemes illatú keveréket alkot a bergamott-, a tömjén-, a jázmin-, a citrom-, a mandarin-, a narancs-, a pacsuli-, a rózsa-, a szantálfa-, a vetiver-, és az ylan-ylang illóolajával.

Mézet, méhviaszt tartalmazó készítmények harmonikus kiegészítője.



Kapcsolódó tartalom:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése