A vanília egy különleges virágú orchidea fajta, az egyetlen
a közel 30 000 fajtából, amely ehető gyümölcsöt terem.
A maják népéhez tartozó totokán indiánok szerint Xanath
istennő beleszeretett egy gyönyörű, fiatal harcosba. Az istenek tanácsa azonban
megtiltotta neki, hogy halandó emberrel kapcsolatba lépjen. Az istennőnek
bánatában megszakadt a szíve, és isteni erejét felhasználva csodálatos virággá
változott, mely áldást hozott a totokánok népére. Ezt a virágot nevezzük ma
vaníliának.
Európába a spanyol gyarmatosítók hozták el. Híre hamarosan
elterjedt az egész földrészen, a vaníliás forró csokoládé lett az akkori
időkben az egyik legkedveltebb itala.
Beszerzése igen körülményes volt: a 19.
századig, ha valaki vaníliához akart jutni, kénytelen volt azt Mexikóból
hozatni. Sokáig próbálkoztak
eredménytelenül a termesztésével Mexikón kívül is, míg rájöttek, hogy a növény
beporzására csak egy Mexikóban élő méhfaj a Melipona-méh, és egy szintén csak
Mexikóban honos kolibri faj képes. Az 1800-as évek végén aztán néhány
botanikusnak sikerült egy olyan mesterséges beporzási módszert kifejleszteniük,
amely révén már lehetségessé vált a vanília termesztése más területeken is. Ma
a legnagyobb ültetvények Indonéziában és Madagaszkáron vannak. (Aki élőben
szeretne vaníliát látni, látogasson el a budapesti Fűvészkertbe!)
A vaníliának azért olyan csillagászati az ára még manapság
is, mert a világ egyik legmunkaigényesebb fűszere. Az ültetés után első
termését csak 3 év múlva hozza. Minden egyes virágot kézileg poroznak be, ez
pedig csak a nap egy bizonyos órájában lehetséges.
A virágzás után 6-9 hónappal lehet
ugyancsak kézzel leszüretelni a félérett, zöldes-sárgás toktermést. Ezeket
először forró vízben blansírozzák, majd 48 órára gyapjúkendőbe bugyolálják.
Ezután egy kb. 6 hetes napon való szárítás következik, ezalatt a vanília
mintegy 20 %-át veszíti el eredeti méretének, és kialakul jellegzetes barna színe
és aromája. A hüvelyes termés belsejében megannyi parányi magot találunk,
erősen aromás, sötét olajba beágyazottan. A vanília termése vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.
A vaníliának mintegy félszáz fajtája
ismeretes világszerte, ezeknek minősége eltérő.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága
jellemzi. Legismertebbek a madagaszkári Bourbon vanília, melynek gazdag
kiérlelt aromája méltán teszi az egyik legkedveltebb vanília fajtává, a mexikói
vanília, melynek aromája édeskés, a mósusz illatú tahiti vanília, és a fás,
füstös aromájú Indonéz vanília.
A feldolgozási folyamat végén következik a
minőség-ellenőrzés. Profi vaníliaszagolók ellenőrzik a termést, nehogy rossz
minőségű vanília kerüljön egy-egy szállítmányba. Ez a világ egyik legjobban
fizetett állása, mivel nagyon nagy a felelősség és kivételesen érzékeny
szaglóképesség szükségeltetik hozzá.
A vanília hüvelyt és a különféle
kivonatokat mindig is sokoldalúan
használták, különösképpen élelmiszerekben, kozmetikumokban és parfümökben.
VANÍLIA KIVONAT
Az értékes kivonatot a hüvelyből nyerik. Balzsamos,
édes illatú, elegáns, finom és egzotikus jelleget kölcsönöz a különféle
szépészeti- és ápoló termékeknek.
TULAJDONSÁGAI:
-
illatosító,
-
ellazító,
-
tápláló,
-
enyhén bőrregeneráló,
- öregedés gátló hatás,
- antioxidáns, szabadgyök megkötő,
- antibakteriális,
-
bőrlágyító,
-
rugalmasító,
-
afrodiziákum.
FELHASZNÁLÁSA:
- illatosításra krémekbe, parfümökbe, emulziókba,
- ajakbalzsamokba, rúzsokba,
- bőrregeneráló összetevőként krémekbe, emulziókba, bőrápoló
olajokba (MINDEN
BŐRTÍPUSRA),
- pattanások elleni készítményekbe,
- anti-aging hatású készítményekbe,
-
masszázsolajokba,
-
balzsamokba.
HATÁSA:
Lelkileg erősítő, ösztönző, féleleműző hatású,
extrovertálttá tesz. Afrodiziákum.
ADAGOLÁS:
0,5-2 % az olajos fázisba keverve.
TIPPEK, TRÜKKÖK
A vanília olaja kellemes illatú keveréket
alkot a bergamott-, a tömjén-, a jázmin-, a citrom-, a mandarin-, a narancs-, a
pacsuli-, a rózsa-, a szantálfa-, a vetiver-, és az ylan-ylang illóolajával.
Mézet, méhviaszt tartalmazó készítmények
harmonikus kiegészítője.
Kapcsolódó tartalom:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése